Vi oppgraderer mobilnettet

Som en del av moderniseringen av mobilnettet stenger vi nå 3G-nettet i Norge. 

 

Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg over tid, samtidig som vi ser at dataforbruket øker betraktelig. Nå ruster vi mobilnettet for fremtiden ved å sikre mer plass til 4G og fremtidens 5G. Det innebærer at vi fra 1. april 2020 slukker resten av 3G-nettet i Bergen, Trondheim og Oslo.

Hva betyr dette for deg?

3G har tradisjonelt vært brukt på frekvensene 900 MHz og 2100 MHz. Nå er 900 MHz slukket (november 2019), mens resten av 3G-nettet vil slukkes i løpet av 2020. Vi vil informere kunder som berøres etter hvert som ulike områder skal slukkes.

Du kan fortsatt ringe og sende SMS. Mobildata over 3G vil lenger ikke fungere i områder hvor 3G-nettet fases ut. Har du behov for å ringe og bruke data samtidig, anbefaler vi at du oppgraderer til en telefon som støtter 4G og 4G Tale. Nyere telefoner støtter også WiFi tale, og da kan du bruke mobilen med trådløs internettforbindelse uavhengig av mobildekningen.

Med telefoner som støtter 4G Tale og WiFi Tale er du sikret best mulig opplevelse av mobilnettet vårt, både i form av dekning og talekvalitet.

Har du behov for større innkjøp eller leieordninger av telefoner kan du henvende deg til din faste kontaktperson i Telia.

Spørsmål og svar

 

Direkte anrop til brukere og anrop via løsning vil fungere som normalt. Bruker du mobilapp til å håndtere sentralbord, sette over samtaler o.l. børdu oppdatere til en telefon som støtter 4G og 4G Tale.

Mobilnettet er bygget på flere radiofrekvenser. 3G er i dag tilgjengelig på frekvensen 2100 MHz, mens 900 MHz er oppgradert fra 3G til 4G. 2100 brukes primært i byer og større tettsteder, mens 900 dekker mindre befolkede områder. 

Nei, men i områdene hvor 900-frekvensen er oppgradert fra 3G til 4G , får du 2G-dekning.

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger. Men dersom du ønsker best mulig opplevelse når du bruker mobildata, anbefaler vi å oppdatere til en telefon som støtter både 4G og 4G Tale.

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger med en 4G-telefon, men med 4G Tale vil du kunne oppleve enda bedre samtalekvalitet og dekning. Nyere telefoner med 4G Tale støtter også muligheten for å bruke WiFi Tale. Da kan du ringe via din trådløse internettforbindelse uavhengig mobildekningen.

Med 4G tale, også kjent som VoLTE (Voice over Long-Term Evolution), kan du bruke 4G-nettet til å ringe. Hvis både du og den du prater med har aktivert 4G Tale, vil du kunne oppleve flere fordeler som:

Bedre lydkvalitet / HD-lyd 

Betydelig raskere oppkoblingstid på samtalen 

Bedre dekning inne og ute 

God surfefart mens du snakker

På Android-telefoner trenger du ikke gjøre noe så lenge disse kriteriene er oppfylt:

  • Mobilen din støtter 4G Tale
  • Mobilprodusenten din har sendt ut en programvareoppdatering
  • Telia har aktivert 4G Tale for din type mobil

Hvis du har 4G i displayet på mobilen din mens du ringer, betyr det at du har 4G Tale.

Har du iPhone må du foreløpig aktivere det selv. Les mer om 4G Tale og hvordan du aktiverer det her.

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G og vil derfor ikke bli påvirket. Har du en eldre ruter, USB-dongel eller PCMCIA-kort anbefaler vi å erstatte dette med en enhet som støtter 4G. Sjekk produsentens hjemmeside for hvilken teknologi enheten du benytter støtter.

Det meste av M2M-utstyr støtter både 2G og 3G. Dersom utstyret kun benyttes i områder med 3G vil 2G erstatte dekningen. Fordi noen enheter har visse krav til overføringshastigheter kan du oppleve at enheten ikke fungerer tilfredsstillende.

Hva gjør jeg hvis M2M-utstyret kun støtter 3G?

Ta kontakt med din utstyrsleverandør for å vurdere et bytte til et 4G kompatibelt utstyr.

Var denne siden nyttig?