Vi oppgraderer mobilnettet

Vi moderniserer mobilnettet for fremtiden. Det betyr at deler av 3G-nettet gradvis blir oppgradert til 4G i løpet av 2019.

Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg over tid, samtidig som vi ser at dataforbruket øker betraktelig. Nå ruster vi mobilnettet for fremtiden ved å sikre mer plass til 4G og fremtidens 5G. Det innebærer at vi gradvis faser ut deler av 3G-dekningen for å sikre enda bedre kundeopplevelser i fremtiden.

4G nettet blir enda bedre i 2019

Moderniseringen av mobilnettet er godt i gang, og vi får gode tilbakemeldinger fra kundene som nå har fått enda bedre 4G dekning. 

Det er kun 3G 900-frekvensen som blir faset ut til fordel for 4G, noe som betyr at veldig få kunder vil merke endringen. Områder som berøres er dekningen langs veier og mindre tettsteder. De aller fleste 3G-telefoner støtter flere frekvenser, og vil fortsatt fungere over 2G og 3G 2100-frekvensene.

Vi ønsker å opplyse om planene nå , slik at du har muligheten til å forberede deg på å bytte mobil – hvis du trenger det.

Nedenfor kan du se planen som viser når ditt område vil bli modernisert.

Fylke Utfasing 2019
Hedmark Ferdig
Oppland Ferdig
Buskerud Ferdig
Vestfold Ferdig
Østfold Ferdig
Telemark Ferdig
Aust-Agder Ferdig
Vest-Agder Ferdig
Rogaland Ferdig
Hordaland Oktober
Sogn og Fjordane Oktober
Møre og Romsdal Oktober
Nordland November
Troms November
Finnmark November
Trøndelag Desember
Oslo, Drammen, Akershus Desember

Hva betyr dette for deg?

Du kan fortsatt ringe, sende SMS og bruke mobildata. Har du behov for å ringe og bruke data samtidig, anbefaler vi at du oppgraderer til en telefon som støtter 4G Tale. Nyere telefoner støtter også WiFi tale, og da kan du bruke mobilen med trådløs internettforbindelse uavhengig av mobildekningen.

Med telefoner som støtter 4G Tale og WiFi Tale er du sikret best mulig opplevelse av mobilnettet vårt, både i form av dekning og talekvalitet.

Har du behov for større innkjøp eller leieordninger av telefoner kan du henvende deg til din faste kontaktperson i Telia.

Bruker du Telia Bedriftsnett?

Direkte anrop til brukere og anrop via løsning vil fungere som normalt. Bruker du  mobilapp til å håndtere sentralbord, sette over samtaler o.l. bør du oppdatere til en telefon som støtter 4G Tale.

Mobilnettet er bygget på flere radiofrekvenser. 3G er i dag tilgjengelig på frekvensene 900 Mhz og 2100 Mhz. 2100 brukes primært i byer og større tettsteder, mens 900 dekker mindre befolkede områder. Det første som gjøres for å sikre kapasiteten i fremtiden, er å erstatte 3G 900 med 4G. Dette gjøres gradvis mot 2020. 

Nei, men i områdene hvor 900-frekvensen blir oppgradert til 4G får du 2G dekning. 

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger. Men dersom du ønsker best mulig opplevelse når du bruker mobildata, anbefaler vi å oppdatere til en telefon som støtter 4G Tale.

Du kan fortsatt snakke og sende meldinger med en 4G-telefon, men med 4G Tale vil du kunne oppleve enda bedre samtalekvalitet og dekning. Nyere telefoner med 4G Tale støtter også muligheten for å bruke WiFi Tale. Da kan du ringe via din trådløse internettforbindelse uavhengig mobildekningen.

Med 4G tale, også kjent som VoLTE (Voice over Long-Term Evolution), kan du bruke 4G-nettet til å ringe. Hvis både du og den du prater med har aktivert 4G Tale, vil du kunne oppleve flere fordeler som:

Bedre lydkvalitet / HD-lyd 

Betydelig raskere oppkoblingstid på samtalen 

Bedre dekning inne og ute 

God surfefart mens du snakker

På Android-telefoner trenger du ikke gjøre noe så lenge disse kriteriene er oppfylt:

  • Mobilen din støtter 4G Tale
  • Mobilprodusenten din har sendt ut en programvareoppdatering
  • Telia har aktivert 4G Tale for din type mobil

Hvis du har 4G i displayet på mobilen din mens du ringer, betyr det at du har 4G Tale.

Har du iPhone må du foreløpig aktivere det selv. Les mer om 4G Tale og hvordan du aktiverer det her.

De aller fleste av våre rutere støtter allerede 4G og vil derfor ikke bli påvirket. Har du en eldre ruter, USB-dongel eller PCMCIA-kort anbefaler vi å erstatte dette med en enhet som støtter 4G. Sjekk produsentens hjemmeside for hvilken teknologi enheten du benytter støtter.

Det meste av M2M-utstyr støtter både 2G og 3G. Dersom utstyret kun benyttes i områder med 3G 900-frekvens vil 2G erstatte dekningen. Fordi noen enheter har visse krav til overføringshastigheter kan du oppleve at enheten ikke fungerer tilfredsstillende. 

Hva gjør jeg hvis M2M-utstyret kun støtter 3G?

Du bør kartlegge hva slags frekvenser enheten(e) støtter (900 vs. 2100 frekvens). 3G i 2100 frekvensen (byer, større tettsteder) vil fortsatt være tilgjengelig frem mot 2021 før det erstattes med 4G.

Ta kontakt med din utstyrsleverandør for å vurdere et bytte av utstyr.