Konsentrerte spillere foran publikum under finalehelgen

– Telialigaen har skapt en unik arena for e-sport

Vårsesongen er straks i gang i Telialigaen og ambisjonene er klare: Kulere sluttspill, faste tv-sendinger og flere kamprapporter. Og kan Apeks feie alle av CS-banen nok en gang? 

26. januar går startskuddet for den første kampen i Telialigaens vårsesong. Leder Tor-Steinar Nastad Tangedal er godt fornøyd med antall påmeldte lag: 

– Det er en fantastisk økning fra både høsten og våren i fjor. Slik det ser ut nå vil vi totalt få over 800 lag med til sammen 4500 spillere. Det er ingen som er i nærheten av oss i Europa, sier Nastad Tangedal, som presiserer at seriene til Hearthstone og PUBG fortsatt er åpne for påmelding.

Telialigaen Tangedal.jpg

Men hvordan har det seg egentlig at lille Norge kan skilte med Europas største liga? 

– Helt klart fordi vi er så gode til å arrangere liga for grasrota, ler han. 

– Vi har skapt en arena som ikke finnes i andre land, med lav terskel for å melde seg på. Telialigaen gir alle en mulighet til å delta på noe stort, og hver kamp betyr noe. Du spiller en kamp til et fast tidspunkt hver uke. Noen spiller bare for å ha det gøy, mens noen har et konkret mål: Å få sitte på den scenen og spille finalen.

Telialigaen er for alle

Det å gi et tilbud til det brede laget av spillere er viktig for Telialigaen. 

– Det er veldig mange som spiller i Norge – de kommer når man lager en arena for dem. Sverige og Danmark er misunnelige på oss og skjønner ikke hvordan vi får det til, sier Nastad Tangedal stolt. Han har ambisjoner om å yte enda bedre kundeservice til lag og spillere, med flere administratorer og kamprapporter underveis. 

– Og så har vi som vanlig ambisjoner om å gjøre sluttspillet foran publikum enda tøffere! 

Telialigaen league.jpg

League of Legends er et av de mest komplekse spillene i Telialigaen. (Foto: Petter Elstad/Telialigaen)

Hvor god må man være for å kunne stille med lag i den laveste divisjonen? Tror du mange har lyst, men ikke tør å bli med? 

– Man trenger strengt tatt ikke å ha spilt noe som helst, men litt erfaring er bra – ellers får man nok sjokk. Nivåforskjellene i den laveste divisjonen er ekstrem. Noen synes kanskje det blir litt for tøft, taper mye og må øve mer – mens andre feier seg gjennom kampene sine og rykker opp. Men vi ser at et lag kan tape absolutt alle kampene sine og likevel melde seg på til neste sesong. Da har vi fått til noe bra! 

E-sport med bredere appell

Tor-Steinar Nastad Tangedals håp for e-sporten i 2020 er internasjonalt gjennombrudd for et norsk lag, slik at andre spillere får noen å virkelig se opp til. 

– Det er mye bra som foregår nå og alle drar i samme retning. Telialigaen er et fantastisk fundament, og skaper et springbrett for norske lag som vil satse internasjonalt. Det er viktig med en partner som Telia, som er villig til å gjøre noe skikkelig ut av e-sport i Norge, sier Tangedal. 

Han påpeker samtidig at det er essensielt at e-sport blir mer synlig og får mer anerkjennelse i mediene.

– De må skrive om dem som gjør det  best i Norge, eller når norske spillere får kontrakter med utenlandske lag, mener han.

Telialigaen apeks.jpg

Apeks har vunnet Counter-Strike-sluttspillet i Telialigaen de to siste sesongene, og er favoritter også denne sesongen. (Foto: Petter Elstad/Telialigaen)

– Nordavind og Apeks har vært de to store Counter-strike-lagene her i Norge. Nå satser Nordavind internasjonalt med ett lag, og deltar i Telialigaen med et annet. Apeks er klare favoritter i CS:GO i år, men jeg tipper Riddle og Nordavind slår følge med dem til sluttspillet. Hvem som tar den siste sluttspillplassen kjennes veldig åpent, sier Tor-Steinar Nastad Tangedal. 

Proffere og mer voksen liga

Leon Andor Karlsen er kommentator for CS i Telialigaen og er enig i at Apeks er storfavoritter nå før seriestart. 

– Ja, Apeks vil nok være suverene – så helt i toppen blir det ikke like jevnt i år, tror Karlsen, som gleder seg til å gå i gang med ny sesong. 

– Det er spennende at TV 2 skal ha faste sendinger gjennom hele serien. Vi skal være med og kommentere fra studio i Nydalen, så da kommer vi oss litt vekk fra gutterommet. Det er et skritt i riktig retning for e-sport i Norge. Nå begynner Telialigaen å bli proffere og mer voksen, mener CS-kommentatoren. 

– Vi jobber for at folk skal ha et godt inntrykk av e-sport, og jeg tror absolutt det hjelper at kampene får regelmessig tv-dekning. Det er enormt viktig for nye tilskuere at de kan følge ligaen fra start til slutt, fortsetter Karlsen. 

Hva gleder du deg mest til? 

– Sluttspillet er jo toppen av kransekaka. Det er kult å få se ansiktene til folk i stedet for å sitte på hver sin side av en pc-skjerm. Ellers er det et par nye spillere jeg gleder meg til å se i aksjon. 

Telialigaen fans.jpg

Fansen gleder seg til en ny sesong av Telialigaen. Her fra høstens sluttspill på Ullevaal Stadion. (Foto: Sindre Stien/Telialigaen)

Apeks vil utenlands

Anders «AndZ»Kjær har trådt ut av de aktive spillernes rekker og bidrar nå sportslig på andre måter i Apeks. Satser laget nå på å cruise inn til sin fjerde strake CS-seier?

– Vi forventer å komme til playoff nokså lett. For Apeks’ del blir det en annerledes sesong. Vi kommer ikke til å forberede oss foran hver kamp, og tar Telialigaen som trening til en internasjonal satsing. Men det er mange nye lag på banen, og det blir spennende å se om vi klarer å fokusere like godt underveis uten forberedelser, sier Anders Kjær. 

Hva tenker du Telialigaen har gjort for utviklingen av norsk e-sport? 

– Gamer.no og Telia har sammen skapt en grunnpillar i norsk e-sportsatsing med Telialigaen. Breddesatsingen er veldig positiv, det er slik man utvikler talenter, Men jeg synes tidvis at toppen har blitt glemt. Mitt håp er at Telialigaen vil fortsette å utvikle seg for eliten også, slik at de beste lagene og spillerne synes det er verdt å være med selv om de også vil satse internasjonalt, mener Kjær.

Hva vil du si er det viktigste for å bli en god e-sportutøver? 

– Den aller viktigste kvaliteten er å ha gode holdninger: Det å forstå at det handler om et lag og å få frem det beste i de andre. Akkurat det kommer alltid til å dra deg lengst, avslutter Anders Kjær i Apeks.

Få med deg vårens sesongstart i Telialigaen – kampene starter 26. januar.

Var denne siden nyttig?