Infinity symbol

12 skjulte triks på iPhone

iPhonen din har noen tidsbesparende, smarte og livsviktige funksjoner du antakeligvis ikke kjenner til. Les om dem her og du vil få mer ut av mobilen din.

1. Svar på meldinger uten å låse opp skjermen

Det er mulig å svare på meldinger direkte fra låst skjerm. Det gjør du ved å sveipe ned skjermen fra toppen og ned. Da dukker siden med varslinger opp og du ser en banner med meldingsvarsel. Dersom du sveiper til venstre over banneren får du to alternativer; vis eller fjern. Trykk vis og du kan svare direkte. Samme metode kan du bruke dersom du er inne i en app. Da slipper du å gå ut av appen for å svare på meldingen.

Skjermbilde iphone: svar på meldinger uten å låse opp skjermen.

2. Se hvilke apper som bruker mest batteri

Vil du vite hvilke apper som bruker mest batterikapasitet gjør du det slik: Innstillinger > Batteri. Dette er en smart funksjon dersom du merker at batteriet tappes raskere enn vanlig. Kanskje du har åpen en app du ikke pleier å bruke så mye. Her kan du også sette på Spareblussmodus. Da vil mobilen spare batteri for deg.

Skjermbilde iPhone: se hvilke apper som bruker mest batteri.

3. Se alle bildene som tidligere er sendt på melding

Du kan faktisk enkelt se alle bilder og videoer som har blitt sendt mellom deg og andre i en meldingsdialog. Det gjør du ved å gå inn på Meldinger og velge en hvilken som helst meldingsdialog. Klikk på detaljer-symbolet "!" øverst til høyre. Her ligger alle bildene som har vært sendt mellom dere.

Klikk på"!" øverst til høyre i en melding. Der finner du alle bildene som er sendt mellom dere. Foto: Telia

Klikk på"!" øverst til høyre i en melding. Der finner du alle bildene som er sendt mellom dere. Foto: Telia.

4. Organiser Kontrollsenter

Sveiper du fra bunnen og opp på skjermen vil Kontrollsenter dukke opp. Dette er en funksjon som gir rask tilgang til andre funksjoner du antakeligvis bruker en del. For eksempel flymodus, ikke-forstyrr-modus, Bluetooth, volum- og lysjustering, lommelykt og kalkulator.

I den siste iOS-oppdateringen, iOS 11, kan du organisere Kontrollsenter og tilpasse den slik du ønsker. Gå inn på Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller. Her velger du såkalte "Kontroller" eller funksjoner/innstillinger du vil ha enkel tilgang på ved å sveipe skjermen opp.

Her velger du kontroller du vil vise i Kontrollsenter. Foto: Telia.

Her velger du kontroller du vil vise i Kontrollsenter. Foto: Telia.

5. Bestem at mobilen ikke skal forstyrre deg

På iPhone finnes det en modus-funksjon som heter Ikke forstyrr. Når denne er aktiv vises symbolet av en halvmåne øverst til høyre på skjermen. Da kan du skru på Ikke forstyrr ved å åpne kontrollsenteret, altså sveipe fra bunnen og opp, og klikke på halvmåne-symbolet.

Du kan også bestemme å ha på Ikke forstyrr til faste tider, for eksempel på natten. Gå inn på Innstillinger > Kontrollsenter > skru på Planlagt og velg tidsrom. Du kan også velge å ikke forstyrres når du kjører bil. Mobilen kan skru på funksjonen når du kobler til Bluetooth i bilen.

Slik setter du regler for når mobilen ikke kan forstyrre deg. Video: Telia.

6. Send din lokasjon til en venn

Synes du det er vanskelig å forklare nøyaktig hvor du er noen ganger, kan du bare sende lokasjonen din via en tekstmelding. Trykk på "!" øverst til høyre i en melding til vedkommende og klikk på Del posisjonen min, eller Send min nåværende posisjon.

Skjermbilde iPhone: Send lokasjon til en venn. Foto: Telia.

7. Ikke få meldingsvarsler av uønskede

Du har kanskje opplevd å få meldinger av noen du helst ikke vil ha meldinger av. Da kan du velge å skru av varsler fra disse individuelt. Gå inn på "!" i meldingene fra uønskede og skru på Skru av varsler.

8. Forlat en gruppesamtale

Gruppemeldinger er noen ganger veldig praktisk, men kan også være unødvendig å være en del av etter en tid. Du kan forlate en gruppesamtale ganske enkelt. Gå inn på "!" i gruppemeldingen og klikk Forlat samtalen.

Enkelt å forlate en gruppemelding du ikke behøver å være med på. Foto: Telia.

Enkelt å forlate en gruppemelding du ikke behøver å være med på. Foto: Telia.

9. Navngi en gruppesamtale

Noen gruppesamtaler blir mer brukt enn andre, for eksempel samtaler med familiemedlemmer eller vennegjengen. For å holde enklest mulig oversikt over de ulike gruppene kan du gi gruppen et navn. Gå inn på "!" i en gruppemelding. Øverst står det Angi gruppenavn.

Hold oversikt over ulike grupper - gi dem navn. Foto: Telia.

Hold oversikt over ulike grupper - gi dem navn. Foto: Telia.

10. Bruk mobilen som verktøy

Du har faktisk et vater på mobilen. Kjekt å ha om du skal henge opp en hylle eller vil finne ut om bordet eller gulvet heller. Gå inn på kompass-appen og sveip til venstre.

Du har faktisk et vater på mobilen. Gå inn på kompass-appen og sveip til venstre. Video: Telia.

11. Skjul private bilder fra bildebiblioteket

I en familie har andre gjerne mulighet til å gå gjennom mobilen og bildebiblioteket ditt. Det er kanskje ikke alle bildene du har der som du ønsker at andre skal kunne se. Disse kan du skjule inn i en egen mappe. Dette gjør du ved å markere bildet eller bildene i bildebiblioteket, og trykk på dele-knappen nederst til venstre, som ser ut som en firkant med en pil. Her har du to linjer med alternativer for bildet eller bildene. Sveiper du bortover på den nederste linjen dukker det opp et alternativ som heter "Skjul". Bildet vil kun være tilgjengelig i "Skjult"-mappen under "Albumer" og blir dermed borte fra bildebiblioteket, "Minner" og samlinger.

Skjermbilde iPhone: bildebibliotek. Foto: Telia.

Skjermbilde iPhone: bildebibliotek. Foto: Telia.

12. Legg inn livsviktig informasjon i tilfelle nødsituasjon

I Helse-appen til Apple kan man legge inn nødinformasjon, som nødkontakter, blodtype, allergier og annen livsviktig informasjon om deg selv. Nødinformasjonen kan man se på låst skjerm der man taster inn nummeret til nødetatene. Dette kan være avgjørende dersom du befinner deg i en livstruende situasjon og noen kommer deg til unnsetning. Det kan også være en måte å få tilbake mobilen på dersom du har mistet den. Det gir nemlig mulighet for dem som finner den å kontakte noen i ditt nettverk, og på den måten få gitt den tilbake.

Legg inn nødinfo i Helse-appen og viktig info blir tilgjengelig på mobilen din selv om du har låst skjerm. Foto: Telia.

Legg inn nødinfo i Helse-appen og viktig info blir tilgjengelig på mobilen din selv om du har låst skjerm. Foto: Telia.