Mor og datter ute på tur i marka
UT PÅ TUR: Det finnes mange smarte apper, som gjør turopplevelsen morsommere — test for eksempel ut den trolske appen Hidden.

15 ting å gjøre i ferien — for unge, voksne og familier

Fyll ferien med opplevelser – let etter tusser og troll eller lær noe helt nytt! Her er tips til aktiviteter som gjør sommeren til et eventyr.

Sommeren 2020 blir nok litt annerledes enn du hadde tenkt, men kanskje er dette ferien som vil skape de mest fantastiske minnene likevel! Når det å ligge langflat under palmene byttes ut med spennende alternativer her vi er, er det duket for minneverdige opplevelser for både liten og stor.

Værmeldingen er ikke nødvendigvis like stabil som på charterferie, men mulighetene er minst like mange! Kom sol, kom regn, her er aktivitetene som gjør ferien alt annet enn kjedelig for både familien, unge og voksne.

Aktiviteter for hele familien

Far og sønn på stranda

NORSK SOMMER: Nyt ferien sammen! Oppdag hva Norge har å by på av vakker natur.

1: Oppdagelsestur i Askeladdens fotspor

Hekta på Pokémon Go? Det finnes flere spennende figurer enn Pikachu i våre egne folkeeventyr. Enten dere planlegger fjelltur, fisketur eller en ren bilferie i sommer, kan turen gjøres ekstra spennende med Hidden-appen.

Gjennom turkartet i appen kan du oppdage lokale sagn, eventyr og ikke minst historisk informasjon. Kanskje gjemmer det seg et troll ved bekken? Lek dere med appens AR-teknologi, og se hva som kan dukke opp! Sjøormer, drager, tusser og troll skjuler seg der ute.

2: Lag din egen kino i hagen

Et hvitt laken, en mobilprojektor, masse puter og en stor bolle popcorn! Det er alt som skal til for å rigge til utekino i sommernatta for familien ... eller alle ungene i gata! Light-versjonen med laptopen på terrassen og et mykt pledd kan også anbefales.

Hva med å se Biefilmen, som er morsom for både barn og voksne? På HBO finner du massevis av underholdende filmer for de små, som også er hyggelig for de voksne å følge med på. Velg inn HBO Nordic i TV-tilbudet ditt og se det på Get-boksen!

3: Åpne fornøyelsesparker i hele landet 


Regjeringen besluttet at fornøyelsesparker kunne åpne dørene 1. juni, og her kan små kropper virkelig få ut energien! Tusenfryd, Hunderfossen, Kongeparken og Dyreparken står klare for å gi oss en minnerik dag, men husk at det også finnes mange mindre og herlige parker rundt i landet — som kanskje byr på mindre mas og mer kos! Sjekk ut familiepark-oversikten fra Reis med barn. Flere av parkene har egne apper, som gjør dagen i parken enklere og mer sømløs.

Og ja, det skal være trygt! Parkene har innført strenge smittevernstiltak, som blant annet innebærer færre gjester enn normalt. Det oppfordres til å forhåndsbestille billetter.

Familien koser seg i en berg og dalbane i Tusenfryd

TA LOOPEN! Hvem i familien skriker høyest når berg-og-dal-banen skyter fart?

4: Bli miljøagenter

Gjennom aktiviteter i både barnehagen, på skolen og hjemme, vekkes barnas engasjement for naturen og miljøet vårt. Bruk ferien til noe nyttig, som å plukke søppel i vannkanten.

La de små sertifisere seg som miljøagenter! På miljøagentene.no kan du dessuten finne mange morsomme og meningsfulle aktiviteter som de små kan begi seg ut på.

5: Dra på fisketur — med gode odds!

Prøv fiskelykken med minstemann! I utgangspunktet en hyggelig aktivitet, men de fleste som har prøvd vet at tålmodigheten raskt settes på prøve. Da er det gull verdt at den nye appen FiskHer ble lansert rett før ferien!

Appen er utviklet av en av Norges mest meritterte sportsfiskere, Asgeir Alvestad, som sammen med lokalkjente fiskere langs store deler av kysten har kvalitetssikret 30 000 gode fiskeområder! Endelig kan også vi få vite hvor torsken biter, makrellen stimer og sjøørreten gjemmer seg.

Psst ... Appen hjelper deg også med å identifisere hva du faktisk har fått på kroken!

barn-på-fisketur.jpg

PRØV FISKELYKKEN: FiskHer garanterer ikke at du får napp, men sjansene blir betraktelig forbedret.

Aktiviteter for unge

6: Sove i hengekøye

Salget av hengekøyer har mildt sagt tatt av! Og det er ikke uten grunn. Finn et tre og sleng deg med. Se for deg å la vinden vugge deg i søvn under stjernehimmelen? Blir ikke stort med idyllisk enn som så.

Men hva ser du egentlig der oppe? Med appen SkyView kan du du utforske stjernehimmelen for alvor! Den gir deg informasjon om stjernebildene over deg akkurat nå.

To jenter sover ute i hengekøye

I DET FRI: Pakk sekken og dra på tur! Med hengekøye har du dessuten mye mindre å dra på enn med telt.

7: Turist i egen by


Stedet der du bor har sannsynligvis mer å by på enn sushien på hjørnet, puben på torget og alt du kan se og oppleve på vei dit hjemmefra. Vi har lett for å gå de samme rutene igjen og igjen. Hva med å utforske byen din med nye øyne?

Vær turister i egen by eller kommune og oppdag steder dere ikke har vært før. Få med dere severdighetene, sjekk om det finnes noen skjulte badeplasser, et museum eller kanskje en restaurant dere ikke har vært på før.

TripAdvisor er en app som brukes flittig av mange på utenlandsreiser, men har du sett hva som trender i din egen by? Last ned og oppdag attraksjoner rundt neste gatehjørne.

8: Inviter til spillkveld


Å invitere gode venner på spillkveld er en hyggelig aktivitet å bruk lange sommerkvelder på. Og når du har spilt deg gjennom alle brettspillene på hytta, finnes det muligheter på telefonen din!

Hva med å teste ut Ellen DeGeneres sin versjon av Kortskalle? Appen Heads up! har utallige kategorier, du trekker et nytt kort ved å tilte telefonen — så er det bare å begynne å gjette!

9: Dra på piknik


Pakk et pledd og plukk opp en forundringspakke i nærheten med appen Too Good To Go. Pakkene kan inneholde overskuddsmat fra både bakere, restauranter eller butikker — og gjør at du kan dra på koselig piknik samtidig som du bekjemper matsvinn!

Et godt tips er å sjekke ut dine nærmeste hoteller, overskuddsmat fra bugnende frokostbuffeter er klare akkurat i tide for strandturen!

På piknik i parken med kake og frukt

PIKNIK I PARKEN: Brett ut teppet og nyt en deilig lunsj sammen i sola!

10: Se en spennende dokumentar

Vi får aldri nok av true crime! På HBO kan du finne flere spennende dokumentarer, som passer perfekt på regnværsdager i sommer.

I love you, now die om Michelle Carter som er anklaget for å ha presset kjæresten til selvmord, er en trist men svært aktuell dokumentar som tar for seg hvordan vi kommuniserer i vår digitale verden.

Aktiviteter for voksne

11: Nyt reiseveien med en lydbok

Enten du skal legge bak deg noen timer i bil eller akkurat har satt deg på toget, er lydbok en strålende alternativ som gjør turen til en god opplevelse. Kanskje tar du til og med en liten omvei for å få med deg ett kapittel til!

Hva med å høre en av krimbøkene til Karin Slaughter, for eksempel De vakreste, eller et mer humoristisk alternativ som Hytteboka fra helvete av Are Kalvø.

Lydbok Karin Slaughter med De vakreste og Are Kalvø med Hyttebok fra helvete

NYT EN LYDBOK: En spennende krim eller lett underholdning? Finn din favoritt på Storytel.

12: Få litt grønnere fingre

At vi har vært mer hjemme, gjør at mange av hagene har fått mer kjærlighet enn vanlig denne våren!

Har det dukket opp noen nye planter på plenen, funnet en spennende vekst i skogen eller lurer du på hva den fine blomsten i nabohagen er? Med PlantNet-appen kan du identifisere, utforske og dele dine observasjoner av ville planter. Du får også tips til hvordan du best tar vare på dem!

PlantNet kan så langt identifisere 28 000 ulike typer planter som lever i naturen, i tillegg til et stort antall dyrkede blomster og planter.

Kvinne tar bilde av blomster PlantNet

IDENTIFISER PLANTENE: Ta bilde av blomstene og finn ut hva de heter!

13: Opplev Norge!

Visit Norway-appen kan være en fin start for å planlegge Norges-ferien! Her er det samlet tusenvis av overnattingssteder, restauranter, attraksjoner og aktiviteter, samt informasjon om hva som skjer i nærheten av der du befinner deg. Spisesteder som serverer hjemmelaget mat basert på lokale råvarer er også markert.

14: Lær noe nytt med "how to"-filmer og nettkurs

Bruk ferien til å lære noe helt nytt! Du trenger ikke lenger melde deg opp til fysiske kurs, på nettet finner du alt fra dyptgående og godkjente utdanninger til lette og morsomme "how to"-filmer. 

Hva med å oppdatere kokkelerings-evnene med YouTube-kanalen til stjernekokken Gordon Ramsey? Eller å sy sommerens fineste kjole, ved hjelp av Jenny Skavlans "how to"-filmer og en gammel skjorte!

15: Tid til å se den tv-serien!

Lang serieliste du ikke har rukket å få med deg? Ferie betyr tid til å rigge deg til og endelig få sett noen av seriene alle snakker om! Utforsk prisvinnende HBOs serieunivers! Vi kan anbefale Mrs. America med fantastiske Cate Blanchett i hovedrollen. Her følges kampen om likestilling på 70-tallet. Velg inn HBO Nordic i TV-tilbudet ditt og se det på Get-boksen!

Var denne siden nyttig?