Publikum på Kontraskjæret, fotball EM over 5G
FORNØYDE: Stine Fyhn Edland, Cecilie Kristiansen og Andrea Ludvigsen storkoser seg på Kontraskjæret. De har alle 5G-telefoner og er imponert over at Telia-nettet både strømmer kampen på storskjerm og sørger for bordbestillingene deres på Fotballfesten.

Ser fotball-EM på storskjerm — over 5G fra Telia

På Kontraskjæret i Oslo strømmes fotballkampene på storskjerm over det nye mobilnettet. Løsningen er enkel, og skaper spennende muligheter for flere store og små arrangementer.

Det siste året har Telia gjennomført en rekke pilotprosjekter for å vise mulighetene med 5G-teknologi. Allerede i 2018 lanserte Telia verdens første 5G-kinovisning på ODEON kino i Oslo, og i 2019 tok Øyafestivalen i bruk 5G-nett fra Telia til det som ble verdens mest effektive løsning for kollaborativ medieproduksjon. Bryllup, begravelser, vielser, konserter og andre kulturarrangement har det siste året blitt strømmet med 5G.

I sommer strømmer vi for første gang hele fotball-EM over 5G-nettet. I perioden 11. juni til 11. juli kan alle kampene sees på storskjerm på Kontraskjæret i Oslo.

– Dette er et fantastisk lavterskeltilbud etter en lang periode med lockdown og nedstengt by. Enten man er opptatt av fotball eller ikke, er det en hyggelig anledning til å møtes og endelig gjøre noe i fellesskap, sier Petter Eikeland i Partnerkontoret, som er arrangør for alle eventene på Kontraskjæret i samarbeid med Telia.

fotballfesten-em-petter-eikeland.jpg

IMPONERT: Arrangør Petter Eikeland det å strømme over 5G både gir bedre kvalitet og et langt enklere rigg.

Enklere og mer effektivt med 5G

På under en uke har de klart å sette opp de tekniske løsningene som trengs for å vise kampene. Eikeland mener det kun har latt seg gjøre fordi de benytter seg av 5G.

– Tidligere måtte man trekke fiber og legge kabler, noe som både krevde mye tid og penger til planlegging og rigging. Med 5G sparer man masse tid, fordi det bare er å benytte seg av mobildatanettet. Dessuten blir det en mer stabil live-overføring, mindre teknisk kluss og en bedre kvalitet på sendingen, noe som er vinn-vinn for alle parter involvert - ikke minst for de som ser på, sier Eikeland.

Henning Huuse, forretningsutvikler i Telia, sier 5G-teknologien har en enorm kapasitet — som gjør at nettet kan brukes av arrangøren til alt fra betalingsterminaler og WiFi-rutere til selve strømmingen av kampene på storskjerm. Og det samtidig som hundrevis av tilskuere sitter med hver sin smarttelefon som til enhver tid er online.

— En av fordelene med 5G er at kapasiteten i nettet blir større. Særlig når man trekker store pubilkumsmengder og skal kjøre video, live-sendinger eller større produksjoner, er man avhengig av et robust nett med høy kapasitet, sier han.

Helt nye muligheter for midlertidige arrangementer

5G gir superrask oppkobling, lav forsinkelse, høye hastigheter og stor kapasitet..

Huuse ser et enormt potensiale i teknologien og tror den nye 5G-dekningen vil åpne opp for mange nye muligheter innenfor event- og underholdningsbransjen fremover – enten det er strømming av konserter, kamper eller andre live-opplevelser man samles for å se.

— Jeg har stor tro på 5G innenfor event-bransjen generelt, men kanskje spesielt når det kommer til midlertidige arrangementer. Med 5G-teknologien kan vi levere konnektivitet til disse arrangementene på en enkel og effektiv måte.

Der man før trengte å belage seg på tilkobling til fiber, trekking av kabler og utvikling av infrastruktur, for å få på plass nettdekning til en festival eller konsert, kan man nå bare bruke et SIM-kort og koble til 5G-nettet..

fotballfesten-em-5g-antenner.jpg

SØMLØST: På taket til høyre står 5G-antennene som sikrer uslåelig dekning på arrangementet.

– Dette eventet illustrerer hvor enkelt man kan få på plass konnektivitet og hvor fort man kan få satt i stand et arrangement. Jeg er spent på alle de spennende mulighetene det fører til fremover, sier Huuse, som også varsler at Telia vil komme med enda flere pilotprosjekter i løpet av sommeren.

 

Var denne siden nyttig?