Infinity symbol

Aggressivt og offensivt fra Google

– Dette er det mest aggressive forsøket på å ta over verden, skrev Aftenposten. Vi har sett på hva som fikk Aftenposten til å skrive det, og de nye produktene som kommer fra giganten.

I forrige uke ble Googles årlige konferanse, Google I/O, holdt i Mountain View i Googles egen bakhage. Hvert år kommer de fremste teknologiutviklere, ingeniører og journalister fra hele verden for å se hvilke tek-nyheter ett av verdens største selskaper har å vise frem. Det har vi også tatt en titt på, og her trekker vi frem de tre største nyhetene.

Googles kontorer. Foto: Google.

Googles kontorer. Foto: Google.

Google Duo skal knuse Facetime

Google utfordrer Apples Facetime ved å lansere Duo. Googles Duo er en ny videochat-app og spås en fremtid som vil gjøre det enda enklere å ha videosamtaler. Der det kun har vært mulig å ringe på Facetime mellom to iOS-enheter, tillater Googles Duo videosamtaler på tvers av både iOS og Android-enheter for å gjøre videosamtaler lett tilgjengelig for alle. Appen sies å fungere godt selv om tilkoblingen via internett kan være svak. I tillegg vil appen klare å velge mellom WiFi og mobilnettet uten avbrudd i samtalen.

Funksjonen "knock-knock" gir deg tilgang til å se avsenderen på skjermen før du svarer. Foto: Skjermdump YouTube @Google, Meet Duo, a new way to video call.

Funksjonen "knock-knock" gir deg tilgang til å se avsenderen på skjermen før du svarer. Foto: Skjermdump YouTube @Google, Meet Duo, a new way to video call.

Duo har en funksjon som kalles "knock-knock" som vil si at når du mottar en videosamtale vil du se avsenderen på skjermen, filmet live fra selfie-kameraet. Dette kan være kjekt enten for å se om det er noen du kjenner eller ikke, eller kanskje ser at vennen som ringer har en bedre dag enn deg og du føler deg såpass melankolsk at en videosamtale med vedkommende blir lite fristende. Det blir spennende å se hvor populær Duo blir!

Google Assistant – fullt integrert i ditt liv

Google lanserte en ny form for assistanse og veiledning i hverdagen for sine brukere. Assistant har en toveis-samtale mellom deg og mobilen. Mobilen lærer deg å kjenne, og forstå konteksten og situasjonen når du stiller spørsmål. Funksjonen vil også forstå oppfølgingsspørsmål, for eksempel "hvor ligger Taj Mahal?", fulgt opp med "hvor gammelt er det?".

Assistant memorerer tidligere stilte spørsmål og annen historikk i søkene du har foretatt på mobilen, som gjør at svaret vil være personlig tilpasset. Funksjonen blir en salgs ny versjon av "OK, Google" og kan sammenlignes med Apples Siri. Assistant vil være tilgjengelig på mer enn bare mobilen. Den vil være tilgjengelig på wearables, i bilen, på datamaskinen og i smarthjemmet.

Eksempel på skjermbilde av Google Assistant (bildet er ikke hentet fra selve appen).

Google Assistant vil kunne forstå hvilken som helst kontekst ved en toveis-samtale mellom deg og mobilen. Foto: Eksempel på skjermbilde av Google Assistant (bildet er ikke hentet fra selve appen).

Android Instant Apps – død over appene

Vi elsker apper. Men vi har vel alle flere nedlastede apper vi svært sjeldent bruker, om ikke aldri, men som opptar plass. Dette gjør Google nå noe med. Med nyheten Instant App revolusjonerer Google app-verden ved å tilby forbrukerne app-funksjoner uten å måtte laste ned appen.

Du er for eksempel veldig nysgjerrig på hva låten på radioen heter, men har ikke låtgjenkjenningsappen Shazam. Ikke ser du det nødvendig å bruke plass på mobilen til appen heller. Fordi du har Instant App gir Google deg tilgang på Shazam-funksjonen slik at du kan finne ut hva låter heter, uten å laste ned appen.

Altså, dersom du vil foreta deg noe som krever funksjoner som eksisterer i en app, kan du gjøre et søk i Google og  "låne" de aktuelle funksjonene derfra, uten å måtte laste ned appen du kanskje aldri vil bruke igjen.

Med Android Instant Apps kan du besøke apper uten å måtte laste de ned på telefonen. Video: YouTube @GolemDE, Google Instant Apps - Deminstration (Google IO)

Mange flere grensesprengende nyheter, som hvordan Google tenker å ta over hjemmet ditt, kom frem på Google I/O 2016.