Alfred lærer deg å lage musikk med mobilen.

Kidsa kan: – Kult å lage noe selv som høres proft ut

Ingen kan sitte stille når Alfred (12) spiller rap-musikken han lager med Telia Soundmaker. Lær triksene han bruker for å trylle frem heftige rytmer og melodier med mobiltelefonen.

Vi er invitert inn på gutterommet til Alfred Kjøs Oddli, aka rapperen Alf Red. Det er ikke vanskelig å se hva denne 12-åringen holder på med. På skrivebordet har han en mobiltelefon, en mac, et keyboard, 3 headsets, en sampler og et lydkort. På gulvet står en kondensatormikrofon.

– Jeg begynte å lage musikk for ett år siden, forteller Alfred.

Han hadde holdt på med YouTube-videoer, og hørte mye på hiphop og rap.

– En dag bare prøvde jeg å skrive min egen sang. Så øvde jeg mye, fortsatt øver jeg hver dag, sier Alfred om hvordan han ble så god.

Kidsa kan – Alfred (12): – Kult å lage noe selv som høres proft ut!

Musikk i familien 

Alfred spilte ikke noe instrument selv, men nå har han begynt å ta pianotimer. Og hjemme hos familien i Asker er det vanskelig å ikke bli påvirket av musikk. Pappa Peder Kjøs spiller kontrabass og gitar, storesøster Anna (16) synger, mens storebror Eirik (26) spiller bass og synger i bandet Trist Pike.

Selv om Alfred lager elektronisk musikk, hender det at pappa Peder stepper inn som sessiongitarist.

Jeg pleier å tenke på tekst, og når jeg plutselig kommer på en kul setning noterer jeg det på mobilen.

Alfred Kjøs Oddli, aka rapperen Alf Red.

– Det er veldig morsomt å se hvordan barna bruker teknologien til å være kreative, aktive og sosiale. Det er jo ikke nødvendigvis passiviserende, sier Peder Kjøs.

Mamma Hanne Weie Oddli er også opptatt av at teknologi ikke er noe å være redd for.

– Vi foreldre har nok litt teknologiskam, og glemmer kanskje at barna faktisk lager og produserer ting med mobilen.

Musikk på 1-2-3

Men- hvordan lager man egentlig en sang selv?

– Appen jeg bruker heter Telia Soundmaker (last ned fra App Store og Google Play). Den den gjør det lett  å lage noe som høres proft ut. Her kan man velge ulike rytmer og melodier, og så kan man sette det sammen til sin egen sang, forteller Alfred.

Alfred-med-telia-soundmaker_600.jpg

Alfred bruker Telia Soundmaker-appen.

– Først finner jeg en rytme og et tempo som skal gå i bakgrunnen hele tiden. Så finner jeg en hovedmelodi som passer til rytmen og bærer sjangeren og humøret til hele sangen. Så lager jeg noen andre melodier som fyller inn hele beaten så sangen blir «hel».

Det høres kanskje vanskelig ut, men appen er enkel å lære seg, lover den unge rapperen. 

I dag vil han ha en rask men mørk beat, det passer med humøret til hiphop-sangen han skal lage.

- Når jeg har valgt rytmen og melodiene i appen, legger jeg klippene over på Macen.

Her bruker Alfred programmet GarageBand til å gjøre musikken så lang han vil ha den. Men du kan også gjøre alt i Telia Soundmaker appen.

Lærte seg å rappe

Alfred er klar til å spille inn vokalen. Han har en stor og proff mikrofon, men det går fint an å spille inn vokal rett fra mobilen. Han begynner å rappe på engelsk, mens han leser teksten han har skrevet på mobilen. Det går superfort! 

Alfred-spiller-inn-vokal_600.jpg

Alfred spiller inn vokal.

– Jeg hørte mye på rap og så på teknikkvideoer og diksjonsvideoer på YouTube, forteller Alfred når vi spør om hvordan han har lært seg å rappe. Så må man øve – lære seg å si ordene fort, om og om igjen, samtidig som det blir tydelig nok. 

– Gjennom rapen får man sagt mye mer enn man bare kan si til vanlig. Jeg rapper mest på engelsk, fordi det høres proffere ut og er det språket idolene mine bruker. 

Idolene akkurat nå er Kendrick Lamar og Ski mask the Slump God, som ifølge Alfred har en stil ingen andre har og lager annerledes musikk. 

– Jeg pleier å tenke på tekst, og når jeg plutselig kommer på en kul setning noterer jeg det på mobilen. Da kan det komme noe i hodet som rimer, og plutselig har man en rap.

Alfred-mikser_600.jpg

Alfred i full konsentrasjon ved miksepulten.

Drømmer om å bli artist

Alfred er fornøyd med vokalen, og setter seg ved skrivebordet for å mikse alt sammen. Det tar ikke lang tid før låta er klar, og han nikker fornøyd til rytmen mens han lytter i headsetet. 

– Jeg liker at man har full kontroll, det er kult å lage noe selv som høres proft ut. Også liker jeg at andre kan høre musikken min. Når jeg blir stor vil jeg bli en proff rapper, eller en producer som lager beats til andre rappere, sier Alf Red, som allerede har over 500 følgere på YouTube og har lagt ut to låter på Spotify.

Alfred-og-bestemor_600.jpg

Alfred sammen med mormor.

Og skal vi dømme utfra mormors reaksjon når hun hører låten til Alfred for første gang, er suksessen like om hjørnet. Det vrikkes og smiles på verandaen når Thorill Weie Oddli (71) får på headsettet.

– For meg er dette uvant musikk, men det er veldig fin rytme, og så lett å la seg rive med, sier mormoren, som ikke er så rent lite stolt av barnebarnet.

Alfred er så kreativ og trygg på det han gjør. Blomstrer opp når han holder på med musikken.

71-åringen er imponert over hva barnebarna lærer og får til med dagens teknologi.

– Det er en fantastisk fin ting for unger å holde på med, så lenge foreldrene passer på. Alfred er en type som går «all in». Han kan klare alt han vi, det er jeg helt sikker på.

Alfreds 5 tips til deg som vil lage din egen musikk: 

 1. Tenk på helheten når du skal velge melodi. Den skal passe til tekst og beat. 

 2. Det er bedre å velge en saktere beat hvis man ikke klarer å rappe eller synge fort. Da er det lettere å få vokalen tydelig. 

 3. Hvis du skal rime må du passe på at hvert rim havner på samme sted i beaten.

 4. Velg en sjanger du kjenner godt fra før, da er det lettere å bli god. 

 5. Noter ned ting du kommer på underveis på mobilen din, så er du godt i gang med tekst til vokal.

TheMelody_Icon

Slik lager du din egen musikk


 1. Åpne Telia Soundmaker appen.
 2. Velg en beat.
 3. Velg melodi.
 4. Lag sangen så lang du vil ha den.
 5. Spill in vokal (teksten har du skrevet på forhånd).
 6. Miks alt sammen til en ferdig låt.

Var denne siden nyttig?