– Det ser helt virkelig ut!

Har du hørt om Ekebergkongen? Bli med når Alex (12) og Chris (10) møter på det skumle AR-trollet i Ekebergskogen. 

Mobilen rettes mot bakken, mot steinen og treet bak – og der kommer Ekebergkongen til syne, midt i skogen på Ekeberg. Et enormt og ganske skummelt troll som labber rundt og rister på hodet. 

Telia Ekebergtrollet Hidden.jpg

Og der kommer Ekebergkongen ruvende mellom grantrærne i Ekebergskogen!

Alex og Chris smiler konsentrert og styrer trollet via mobilen og appen Hidden.  

– Det ser helt virkelig ut, nesten ekte, i alle fall ikke sånn tegneserieaktig, kommenterer Alex. 

– Jeg liker at du kan flytte det rundt omkring, sier Chris. 

Med to fingre på skjermen får de trollet til å rotere, mens de forklarer mamma Line Löfgreen hvordan hun skal stå slik at hun titter frem bak Ekebergkongen. 

– Veldig kult, er guttene enige om. 

Mamma Line synes også trollet ser veldig virkelig ut på skjermen. 

– Grafikken er imponerende, det gjør det litt ekstra gøy, synes jeg. 

Ikke hørt om Ekebergkongen? 

Da er du ikke alene. Og det er nettopp hensikten med Hidden-appen: At eventyr, sagn, historier og virkelige hendelser ikke går tapt, men bevares og gjøres tilgjengelig for nye generasjoner. Våren 2019 startet Hidden og Telia derfor en innsamlingsaksjon, og nå ligger mange av historiene i appen. Den fungerer slik at du må være på stedet der historien utspiller seg, for å «låse opp» historien. 

Telia Alex Hidden.jpg

Alex visste ikke helt hva han kunne forvente å få se på mobilen, men han ble ikke skuffet. 

Tilbake til Ekebergkongen: Heller ikke Alex, Chris og Line hadde hørt om trollet på Ekeberg, som var en underjordisk skikkelse som bodde i Ekebergfjellet. Ifølge eventyret var han et gammelt troll med røde øyne som så litt skummel ut. Han stelte stort sett med sitt i ro og fred, men av og til var han nede i sentrum. Da hendte det at han kledde seg ut som en rik og fin mann, og la seg etter pene jenter og ville gifte seg med dem.  

Men det Ekebergkongen og de underjordiske var mest kjent for, var å stjele vakre og snille menneskebarn! I stedet la de igjen noen trollunger, såkalte byttinger, så fæle at foreldrene straks prøvde å bli kvitt dem.

– Litt rart at ikke en gang vi som bor her har hørt om Ekebergkongen, sier Line. 

Liker å lære via mobilen

 – Det er fint at man kan lære noe av appen, sier Chris. – Og være på tur samtidig. 

– Det blir litt som Geo Caching og Pokemon Go, mener Alex. 

Familien liker å gå på tur, og bruker gjerne apper til å toppe motivasjonen. 

Telia Alex og Chris.jpg

Chris og Alex synes teknologi er gøy og lot seg fascinere av at trollet ser så virkelig ut. – Veldig bra grafikk, fastslår de.

– Jeg tror aldri vi har vært på så mange turer og topper som da vi drev med Pokemon Go. Da var barna minst like ivrige som oss etter å komme seg av gårde, sier Line. 

De bruker også appen iSikte, som blant annet forteller hvilke topper du ser, hvor høye de er, etc. 

– Vi liker godt at man kan få litt ekstra kunnskap på turen, og jeg tenker at Hidden passer godt til turfolk. 

Ny teknologi, ingen hindring

De to guttene er aktive fotballspillere i Bækkelaget Sportsklubb, som har hjemmebane og treningsarena på nettopp Ekeberg. Denne dagen har de allerede vært her på fotballskole, før de igjen syklet tilbake til sletta og satte kursen mot Ekebergskogen, like bak Ekeberghallen. 

Telia Ekeberg familie hidden.jpg

Line, Alex og Chris Löfgreen hadde aldri hørt om Ekebergkongen. Her er de på vei inn i Ekebergskogen, for å se om det finnes. 

Begge guttene har egen mobil og en drøss av apper. Mens eldstemann bruker mest tid på Snap og TikTok, er 10-åringen mest opptatt av YouTube. 

– På dager hvor det skjer mye, bruker jeg mobilen lite, fra ingenting til en time. Men det varierer. Har jeg god tid kan det bli kanskje tre-fire timer, anslår Alex. 

– Da slapper jeg av. 

– Jeg bruker kanskje en til to timer, men så bruker jeg iPaden til spill, forteller Chris. 

Brødrene er fascinert av ny teknologi og kjenner seg ikke igjen i mange voksnes opplevelse av at det kan være litt tungt å sette seg inn i noe nytt. 

– Teknologi er gøy.  Når noe er nytt, pleier jeg ikke å tenke på at det er teknologi. Jeg skal jo bare lære noe nytt, fastslår Alex, som blir nysgjerrig på om det er mulig å ta en selfie med selveste Ekebergkongen. 

Telia Hidden Selfie.jpg

Ekebergkongen er kanskje litt skummel, men denne familien lot seg sjarmere. 

Og med litt hjelp fra en ekstra person har Line, Alex og Chris nå et nytt bilde til familiealbumet. Kanskje blir det i fremtiden også bilder av familien med sjøorm, Haugafolk, steinkjemper og andre skikkelser fra norske sagn og eventyr?

PS: I gamle dager kunne foreldre i Oslo finne på å true barna sine med at Ekebergkongen kunne komme og ta dem om de ikke var snille. Det kan de bare glemme nå, for ifølge eventyret flyttet Ekebergkongen til Kongsberg i 1814! 

Var denne siden nyttig?