5 apper for funksjonshemmede

Det finnes apper som hjelper blinde å se, hørselshemmede å høre bedre og de med dårlig hukommelse til å huske mer. Mange av disse appene kan gjøre livet lettere også for mennesker uten nedsatt funksjonsevne.

Har du noen gang tenkt over at rampene ved butikkinnganger ment for bevegelseshemmede også egner seg for barnevogner? Hverdagen er full av eksempler hvor løsninger ment for mennesker med nedsatt funksjonsevne kan være nyttige for alle. Enklere Liv er et av flere butikkonsepter som har basert seg på denne tankegangen, som også har inntatt app-verdenen.
Mann holder en mobiltelefon foran øyene. Baksiden på mobilen ser ut som to øyner.

Foto: bemyeyes.org.

Vi har funnet de mest praktiske appene alle kan ha nytte av, men som egentlig er ment for mennesker med funksjonsnedsettelser:

Fjerner unødig bakgrunnsstøy

HearYouNow (App Store) er en app for de med hørselsvansker og som ikke bruker høreapparat. Faktisk er det slik at omkring 25 % av de med nedsatt hørsel ennå ikke har gått til en lege eller en spesialist for å få hørselen utredet. De er kanskje ikke engang klar over det. Kort og godt gjør HearYouKnow mobilen din til et høreapparat. Du hører dem du snakker med bedre, selv i støyfulle omgivelser.

HearYouKnow gjør det mulig å forsterke og justere lyden som kommer inn via ørepluggene tilkoblet telefonen. Samtidig tar den bort bakgrunnsstøy.

Med HearYouKnow hører du bedre og fjerner unødvendig bakgrunnsstøy Foto: Screenshot, HearYouNow.

Med HearYouKnow hører du bedre og fjerner unødvendig bakgrunnsstøy Foto: Screenshot, HearYouNow.

Selv om denne applikasjonen er ment for hørselshemmede, passer den også utmerket for alle i vanlige hverdagssituasjoner, som når man har samtaler i baren, på bussen, banen, toget og ikke minst flyet! For øyeblikket er den kun å finne i iTunes.

Nå har barna ingen unnskyldning

Setter ikke barna glass og asjetter i oppvasken? Henger de ikke opp jakken sin når de kommer inn døra, eller setter skoene på plass? Kanskje skylder de på at de glemte det? Appen Stepping Stones i iTunes gjør det mulig å lage visuelle guider for hvordan hverdagslige ting skal gjøres. Du tar bilder av daglige rutiner og setter dem sammen til en tidsplan.

Nå har barna ingen unnskyldning lenger, Stepping Stones hjelper alle å huske bedre Foto: Screenshot, Stepping Stones.

Nå har barna ingen unnskyldning lenger, Stepping Stones hjelper alle å huske bedre Foto: Screenshot, Stepping Stones.

Applikasjonen er laget for mennesker med autisme, Alzheimers eller generelt dårlig hukommelse, for å gjøre det mulig for dem å bo alene. Den fungerer altså like godt til barn som «glemmer» oppvasken eller annet husarbeid.

Finn smil i hverdagen

Om du trenger et løft, eller føler du du har hatt en dårlig dag, kan PsychMeUp! være en løsning. I appen skal du gjenkjenne smilende fjes i et brett med flere ansikter. Applikasjonen er basert på forskning som sier at å gjenkjenne smilende fjes kan redusere stress og angst. Den gjør deg også mer oppmerksom på positive mennesker rundt deg.

Dette er en app ment for mennesker som lider av depresjon, men kan også virke på oss som har en nedstemt dag, eller føler vi trenger en opptur.

 Finn smilet i hverdagen og gjør dagen din bedre! Foto: Screenshot, Psychmeup!

Finn smilet i hverdagen og gjør dagen din bedre! Foto: Screenshot, Psychmeup!

Aldri gå glipp av en holdeplass

Vi alle kan ha utfordringer med å huske å gå av på riktig holdeplass. For dem som er hørsels- eller synshemmede kan utfordringene være ekstra store. Det er ikke alltid slik at det opplyses hvilken stasjon man er på over høyttaleranlegget, eller lystavler, og nå kan man slippe å spørre medpassasjerer.

Moovit gjør kollektivreisen lettere for mennesker med og uten funksjonsnedsettelser. Foto: Screenshot, Moovit.

Moovit gjør kollektivreisen lettere for mennesker med og uten funksjonsnedsettelser. Foto: Screenshot, Moovit.

Med appen Moovit får du varsel når ditt stoppested nærmer seg. Varselet kommer som både lyd og vibrering. Moovit passer derfor også bra for alle pendlere. Kanskje hører du på musikk med lukkede øyne. Kanskje satt du fordypet i noen papirer fra jobb, eller rett og slett sovner. Moovit sier ifra når du skal av.

Moovit finnes i Google Play og App Store.

Lån bort øynene dine

Vi nevner også en app hvor du kan hjelpe noen med nedsatt syn å se! Be My Eyes er ment for å hjelpe blinde og synshemmede i hverdagen. Det kan være så enkelt som å få hjelp til å sjekke utløpsdatoen på melken, eller lese gateskiltene i nye strøk.

Frivillige som ønsker å hjelpe får et varsel på telefonen sin om at det er en synshemmet person som trenger hjelp. Det etableres så en live videotilkobling hvor den frivillige får tilgang til kameraet til den som søker hjelp, og forklarer hva han/hun ser. Finnes i iTunes.

Se hvordan appen fungerer i denne filmen:

Telia Stories: Anne Berit låner andres øyne.

Var denne siden nyttig?