Nå fylles Hidden-appen med historier

Så langt er det kommet inn over 500 historier til appen som Hidden og Telia står bak. I juli kan du teste appen på magiske steder over hele landet, der troll, tusser og sjøorm har satt sine spor!

– Responsen har vært over all forventning. Det er tydelig at vi har truffet en nerve i det norske folk med dette arbeidet. Folketro og sagn har et sterkere fotfeste enn vi ante, sier Hidden-gründer Pål Rørby. Han anslår at han mottar mer enn 50 historier hver uke. 

Digital innsamling

Det er snart 200 år siden Asbjørnsen og Moe begynte å samle inn norske sagn og eventyr. Nå, i 2019, har Hidden og Telia invitert det norsk folk til en ny innsamling, der vi bruker teknologi både til å samle inn og dele historiene. Historiske begivenheter, eldgamle sagn og fortellinger og fra hele landet er blitt levert digitalt, inkludert de villeste historier om myteomspunne fjell, underjordiske vesener, sjøormer og troll med opptil flere hoder. 

Hidden app Pål Rørby.jpg

– Med denne appen ønsker vi å gi  hele familien en rikere turopplevelse og kanskje den lille ekstra motivasjonen for barn til å bli med på tur, sier Hidden-gründer Pål Rørby. Her fra en test av Hidden på Svalbard tidligere i år. 

Rørby forteller at det særlig er én gjenganger blant historiene som er kommet inn:

– Det er enormt mange sjøormhistorier rundt omkring! Og her er spennet stort, fra de mer uskyldige fortellingene fra små fjellvann til svære skip som blir dratt ned av sjømonsteret i Drøbaksundet, forklarer Rørby, som forteller at de også er blitt kontaktet av forfattere av lokalhistorie som vil by på historier fra verkene sine. 

Enda bedre turopplevelser

For Håkon Lofthus, leder for Telia Privat, har det vært spennende å følge innsamlingen fra sidelinjen. Telias rolle har blant annet vært å promotere Hidden, samt å drifte innsamlingssidene.

– Vi er veldig happy med at så mange har sendt inn historiene sine via nettsiden. Ekstra morsomt er det at vi har mottatt flere historier per brev i posten, som viser at dette engasjerer på tvers av flere generasjoner, fastslår Lofthus. 

Hidden Telia samarbeid.jpg

– Vi håper mange vil laste ned appen i sommer og få enda mer spennende turopplevelser, sier Håkon Lofthus i Telia og Pål Rørby i Hidden (til venstre).

Han understreker at det viktigste bidraget kanskje likevel er dekningen, som er særlig viktig når folk reiser fra bredbåndet hjemme og oppsøker den norske naturen i sommerferien. 

– Med Norges beste 4G nett fra Telia, og verdens beste mobildekning i Norge, kan folk bruke ny teknologi i sommer for å skape ekstra gode turopplevelser som nettopp Hidden-appen, der de er, sier Lofthus. 

Telias 4G-nett er kåret til Norges beste – her kan du sjekke dekningen der du er, eller hvor som helst i landet

Slik fungerer appen

Enten dere planlegger en fjelltur, en fisketur eller en ren bilferie, er sannsynligheten stor for at dere vil ha glede av Hidden-appen. Den fungerer nemlig slik at man kan se på et kart hvor de skjulte historiene er å finne. Trykker man på markeringene på kartet, vil man få opp litt informasjon allerede før man legger av sted på turen. Men det er først når man kommer frem til stedet der historien fant sted, at man vil kunne få se hele historien.  

Hidden app test.jpg

Hidden legger inn historiene fortløpende og utvikler AR-teknologi til utvalgte bidrag. Innsamlingen fortsetter - dette er bare begynnelsen, forsikrer gründeren. 

Avansert AR-teknologi 

Noen steder vil man også kunne oppleve hva som faktisk skjedde: via AR-teknologi vil man kunne se troll som slåss, sjøorm som bukter seg i vannet, eller en drage som flyr over himmelen, for å nevne noe. 

– Vi utvikler også noen sjarmerende småfolk, en gutt og jente, som for eksempel vil kunne gå rundt på bordene på en bestemt restaurant, forteller Rørby. – De er ganske gøyale!

Det virtuelle småfolket kan dessuten lastes ned av de som har oppsøkt mer enn ti Hidden-steder.

– Så kan de underholde på bordet hjemme også, kommenterer Rørby. 

Har du en god historie du vil dele?


  • Gå til registreringssiden på hidden.no
  • Fyll inn feltene – trykk på i-symbolet over hver felt for tips. 
  • Registreringen har totalt fem steg: Din historie, tilknyttede steder, kilder og referanser, kontaktinformasjon, og selve innsendingen. 
  • Alle bidrag som er tilstrekkelig fylt ut, og som har kildelink som dokumenterer historien, vil bli lagt i appen. 

Var denne siden nyttig?