Kvinne holder en mobil. Foto: Unsplash / Priscilla Du Preez.
Det er mange smarte apper som kan hjelpe deg når du behøver det. Foto: Getty Images.

Slik kan mobilen redde livet ditt

Husk mobilen når du er på tur, den kan være gull verdt om uhellet først er ute. Her er appene du bør bli kjent med, før du legger ut på tur.

Når du sjekker tre ganger at du har husket både mobilen og laderen, før du reiser på ferie, så handler det kanskje mer om underholdning enn sikkerhet. Du er redd for å gå glipp av telefonskravling med gode venner, for ikke å kunne strømme film, men mobilen din kan komme til å spille en viktigere rolle enn som så. Skulle du havne i en farlig situasjon, kan mobilen bli redningen.

De fleste mobiltelefoner gir deg mulighet til å ringe nødetatene uten å måtte låse opp skjermen. Men telefonen din kan også gjøre langt mer enn det.

- Mange mobiltelefoner har flere potensielt livreddende funksjoner innebygget. I tillegg finnes det flerfoldige apper og tjenester som kan bli svært viktige for deg i en nødssituasjon, sier Harald Wisløff, operativ leder i Norsk Folkehjelp.

Et av kjennetegnene på gode livreddende mobiltjenester er at de er enkle. Når du er i en situasjon der liv og helse står i fare, har du verken tid eller kapasitet til å sette deg inn i et komplisert brukergrensesnitt.

Også i store redningsaksjoner kan mobilteknologi og et godt mobilnett utgjøre forskjellen på liv eller død. Telia har utstyrt Norsk Folkehjelp med dataSIM-kort og nettbrett fra Samsung, slik at man har kunnet ta i bruk teknologien ute i felt. Det har reddet liv.

Her er funksjonene og appene Wisløff mener du bør gjøre deg kjent med:

1. Hjelp 113-app

- Jeg ville lastet ned appen Hjelp 113-appen fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Denne gir deg nødnumrene med en enkel knapp, og du får oppgitt nøyaktig posisjon du er i.

I mange situasjoner kan du oppgi gateadresse til alarmsentralen, men det fungerer ikke alltid. Er du for eksempel på fjellet, kan det være utfordrende å finne gateskilt. Appen fra Norsk Luftambulanse finner posisjonen din, og oppgir den i grader og desimalminutter. Det er kanskje ikke håndfast informasjon for din del, men for helikoptermannskap og akuttmedisinsk alarmsentral gir dette mening, og de vil være i stand til å finne og hjelpe deg.

2. Ring nødetatene ved hjelp av stemmen.

Mobilen kan være vanskelig å få tak i om du har vært utsatt for et uhell. Sitter du for eksempel fastklemt i en bil etter en ulykke, kan «Siri» være til god hjelp. «Siri» er en funksjon på iPhone du kan aktivere ved hjelp av stemmen.

Mobilen din vil svare deg på spørsmål du har eller utføre den kommandoen du ber om. Mange Android-mobiler har en tilsvarende funksjonalitet kalt «Google Now».

3. Norgeskart

- Appen Norgeskart er fin når man er på tur. Her får du både turkart og posisjonen hvor du er. I tillegg er det mulighet for å laste ned kartene til telefonen hvis dekningen er dårlig, forklarer Wisløff.

Ellers er et generelt godt råd å huske på at mobiltelefonen din kan gå tom for strøm. GPSen i telefonen krever ikke mobildekning og vil vise posisjonen, men er du på tur, gjør du lurt i å ha med deg en powerbank i sekken. Når dekningen er svakere, vil nemlig telefonen din bruke mer batteri for å beholde dekningen, og er det kaldt tømmes batteriene fortere, tipser han.

4. Helse-appen på iPhone

Helse-appen til Apple samler viktig informasjon om deg. Denne kan brukes på mange ulike måter, og «Nødinfo» er en av dem.

Du kan opprette nødinformasjon ved å åpne appen, gå til «Nødinformasjon» og deretter «Rediger». Her legger du inn viktig informasjon som pårørendekontakter og blodtype. Slå deretter på funskjonen «Vis på låst skjerm».

Skulle du komme ut for en ulykke som gjør deg bevisstløs, vil helsepersonell og andre ha tilgang til livsviktig informasjon via mobilen din, uten å låse opp skjermen.

Helse-appen er kun tilgjengelig på iPhone. Du trenger ikke laste den ned, men du må kanskje oppdatere mobilen din for at appen skal komme til syne.

5. Ikke forstyrr sjåføren

- iPhone har en funksjon som heter «Ikke forstyrr sjåføren». Her forblir mobilen lydløs og skjermen mørk om noen sender melding eller ringer. Unntaket er at kontakter du har lagret under «Favoritter» kan komme gjennom hvis de ringer, tipser Wisløff.

For å aktivere funksjonen, går du til «Innstillinger» og deretter «Ikke forstyrr sjåføren». Her kan du velge «Automatisk», som fører til at mobilen vil registrere om du kjører ved å legge merke til bevegelser og nettverksforbindelser.

6. Donorkort - appen som redder andres liv

Donorkort-appen gjør det enklere å være organdonor for dem som ønsker det. Dersom organdonasjon skulle bli aktuelt, må nemlig den avdødes nærmeste bekrefte personen ønsket å være organdonor.

Donorkort-appen bidrar ved å informere dem rundt deg om at du vil være organdonor. Appen gir deg også mulighet til å vise navn og telefonnummer til pårørende når du låser skjermen på mobilen din. Donorkort kan lastes ned både på App store og Google play

 

Var denne siden nyttig?