Hva får du hvis du blander gamle folkehistorier med moderne teknologi? En helt ny app som skal bidra til nye, fantastiske turopplevelser, håper Telia og Hidden.
Pål Rørby i Hidden.

Ny app samler folkehistorier og sagn

Hva får du hvis du blander gamle folkehistorier med moderne teknologi? Snart kommer en ny app som skal bidra til nye, fantastiske turopplevelser, håper Telia og Hidden. 

– Hidden er appen som du kan ta med deg ut på tur og oppleve historier som har ligget skjult i lang tid. Vi har så mange fantastiske historier i både Norge og verden som aldri blir oppdaget. De ligger skjult, eller Hidden, i landskapet, sier daglig leder i Hidden, Pål Rørby.

Lanseres til sommeren

Appen, som lanseres til sommeren, fungerer slik at du har et kart med oversikt over hvor det finnes historier, og litt om handlingen. Når du kommer frem til stedet får du hele historien.

Har du hørt historier om troll og tusser, huldrer og underjordiske skapninger? Husker du da bestemor fortalte deg hvorfor steinen på jordet har sprukket i to og rører på seg hver gang kirkeklokkene ringer? Dette er typen historier vi er på utkikk etter.

Med Hidden kan du lese og oppleve historier på stedet der de skjedde. Mann bakfra holder ipad opp foran et fjell på Svalbard.

Med Hidden kan du lese og oppleve historiene der de skjedde, via mobil eller iPad. 

Ut på tur

Noen steder vil man også kunne oppleve hva som faktisk skjedde.

– Vi bruker AR-teknologi til å levendegjøre noen av historiene slik at du kan se hva som skjer i sagnet. Det kan være to troll som sloss i ei myr, en drage som flyr over himmelen eller en sjøorm som bukter seg i vannet, forteller Rørby.

Siden man må oppsøke stedene hvor historiene utspiller seg for å låse opp hele fortellingen, vil Hidden bidra til at flere kommer seg ut på tur i skog og mark.

Samarbeid med Telia

Det norske startup-selskapet har inngått et samarbeid Telia. Sammen skal de to selskapene sørge for å både bevare og vise frem den rike historien som finnes over hele landet.

– Hidden er en perfekt match for oss i Telia. De er på mange måter en moderne versjon av Asbjørnsen og Moe, og det har skjedd mye med både historiene og teknologien siden den gang, sier leder for privatmarkedet i Telia, Håkon Lofthus.

Han trekker frem hvordan disse historiene kan gi fantastiske turopplevelser når de kombineres med moderne mobilteknologi.

– I Norge har vi verdens beste mobilnett – selv om vi egentlig ikke har forutsetningene for det. Hidden og Telia gjør det nå mulig for folk å ta i bruk det fantastiske mobilnettet til å oppleve enda mer når man er på tur, sier Lofthus.

Felles mobilaktivitet

Med Telias suverene dekning og mobilteknologi vil man dermed kunne gjøre historiene tilgjengelig for alle og få fortalt dem på en ny måte. 

– Bruken av mobildata eksploderer, og mobilen tar en stadig større rolle i folks hverdag. Da er det gøy at man får brukt data på en så positiv måte. 

Lofthus tror den nye appen vil inspirere enda flere til å komme seg ut i naturen, og senke folks barrierer. 

– Når man først er ute, vil man ved hjelp av Telias nett og teknologi gjennom Hidden kunne få helt nye opplevelser i naturen. Historiene kan gi motivasjon og ekstra spenning, og appen blir en felles aktivitet for hele familien. 

Med Hidden kan du lese og oppleve historier på stedet der de skjedde. Mann med ipad som lyser opp i mørket.

Noen av historiene levendegjøres med AR-teknologi.

Magiske varder

Å fortelle disse historiene der de hører hjemme er dessuten viktig for Lofthus og Telia.

– Det er et sagn bak alt: Hvorfor ser det fjellet sånn ut? Hvordan havnet den kampesteinen ute på åkeren? I Hidden-appen kan man nå se og oppleve disse historiene der de hører hjemme, sier han.

Ideen til konseptet kom en dag Hidden-gründer Pål Rørby var på fjelltur sammen med barna i nærheten av Hemsedal.

– På vei oppover møtte jeg en nederlandsk familie som lurte veldig på hva alle vardene i fjellet var – og de ble utrolig skuffet da jeg fortalte dem at de kun var der for å vise vei. De skulle så gjerne ønske at det var noe magisk ved dem, forteller han.

Selv om vardene ikke var spesielt magiske, satte det Rørby på en tanke om å undersøke hva som fantes av sagn og historier i området. Og det var ikke lite han fant.

Hidden troll 600.jpg

AR-historie om troll som sloss om Hallenuten – ved nettopp Hallenuten i Hemsedal.

– Vi fant historier om troll, huldrer, drager og sjøormer langt inne i fjellet i Hallingdal – som selv ikke lokalbefolkningen vet om. Det er med andre ord et enormt behov for å finne og ta vare på disse historiene, sier han.

Nasjonal innsamlingsaksjon

De første historiene, som også er deponert i World Arctic Archive dypt inne i fjellet på Svalbard, ble samlet inn av Hidden-teamet ved å snakke med lokalkjente og undersøke gamle sagn på biblioteker og i arkiver. Nå er planen å samle inn enda flere historier med hjelp fra hele Norges befolkning fram til lanseringen av appen til sommeren.

– Hvis vi skulle brukt samme metode over hele Norge, ville det tatt alt for lang tid. Det finnes så ekstremt mange historier, og det er et enormt behov for å ta vare på dem og vise dem frem, sier Rørby.

Derfor lanserer Telia og Hidden nå en nasjonal innsamlingsaksjon for sagn, eventyr og historier fra det ganske land. Det betyr at alle kan sørge for at historiene fra akkurat sitt hjemsted vil bli tatt vare på for alltid og samtidig gi alle muligheten til å oppleve magien i disse historiene.

– Vi i Telia ønsker å bidra til å bevare historiene og vår felles kulturarv, samtidig som vi vil bruke teknologiutviklingen til å gi turfolk nye opplevelser i naturen, avslutter Håkon Lofthus. 

 

Var denne siden nyttig?