Pass opp – Andre kan enkelt lagre dine snaps

Snapchat-bilder – de lever jo bare i noen sekunder?! Likevel opplever mange at gamle "uheldige" Snapchat-bilder dukker opp igjen etter en stund. Slik lagrer andre dine snaps.

Vi bruker noen ganger Snapchat til å sende vågale og lite flatterende bilder. Det er jo det Snapchat er til for?! Bildene er jo bare ment å vare i noen sekunder. Det kan gå i lettkledde bilder, dobbelthaker og andre grimaser - kun ment til dem du sender det til. Likevel blir flere av bildene foreviget av andre.

Noen holder opp en mobil som viser et bilde av en person i uheldig situasjon. Foto: Privat.

Dette er et bilde som i utgangspunktet aldri skulle vært gjort offentlig. Men når man først skal poengtere et problem... Foto: ytterst privat.

Det er typisk at tidligere sendte Snapchat-bilder dukker opp uønsket i en gratulasjonspost på Facebook-veggen din. Venner sender deg de beste ønsker med et verst tenkelig bilde. "Grattis med da`n, kompis" - Jo takk skal du f&%@ meg ha, liksom!

Derfor kan det være greit å være bevisst på hva du deler med andre på Snapchat, og hvordan andre kan lagre bildene eller chat-loggen. Snapchat-bilder du har sendt av deg selv eller andre, settes ut av sammenhengen og plasserer deg i en kjip situasjon.

Les også: Slik sikrer du bildene dine

"Lise" tok screenshot av din snap!

Det er enkelt å ta en screenshot av et vanlig Snapchat-bilde. Du trykker bare på hjemknappen og "lås-skjermen"-knappen samtidig, mens Snapchat-bildet vises. Gjør man det, får avsender beskjed om at mottaker har tatt et skjermbilde.

Velger du å ta en screenshot av et lite flatterende bilde, bør du tenke på at du ikke bruker dette bildet mot personen som gjør at vedkommende havner i en kjip situasjon til en annen gang. Snapchat skal være gøy, men trenger ikke på hverandres bekostning!

Skjermbilde av en snap. Foto: Privat.

Foto: Privat.

Chatmeldinger kan også lagres

Som de fleste vet så er det også mulig å chatte med hverandre i form av tekst på Snapchat.

Ved å sveipe til høyre i Snapchat-loggen din kan man begynne å tekste med hverandre. Fra chat-funksjonen kan du også laste opp bilder eller videoer fra kamerarullen og sende.

Du har kanskje oppdaget at så fort du går ut av chatten forsvinner tekst- og bildeloggen, men det er faktisk mulig å lagre chat-loggen også. Det gjør man ved å holde over teksten eller bildet. Da dukker det opp en beskjed at det er lagret.

Det betyr at tekst og bilder ikke forsvinner. Når du da åpner chatten på nytt vil tidligere sendte meldinger og bilder være lagret i chatten. Man vil ikke få beskjed om at den andre har valgt å lagre, så sender du vågale bilder eller meldinger så gjør det nå helst utenfor chatten. Likevel - tenk deg godt om.

Fordi vi ofte ikke viser oss fra "vårt beste" på Snapchat, og det er enkelt å lagre bilder og meldinger, bør man være ekstra varsom på hva man sender. Tenk nøye igjennom hvordan bildet kan bli utnyttet i en annen sammenheng.

Kanskje det er lurt å begrense hvor mange sekunder bildet får leve, slik at det er vanskelig å ta skjermdump. Kanskje bør du la være å snakke dumt om noen, eller bruke ironi. Det er ikke sikkert mottaker forstår, det kan brukes mot deg, enten i humoristisk setting (for andre) eller en kjip situasjon det er vanskelig å komme unna.

Nå har Snapchat kommet med en ny oppdatering med to kule funksjoner. Den ene er at du kan laste opp gamle bilder fra kamerarullen og legge ut på MyStory. Den andre er at du kan lagre dine egne snap-videoer og bilder i Memory som fungerer som et eget snap-bibliotek! Vi digger de nye Snapchat-oppdateringene.

Var denne siden nyttig?