Tur i skogen
UT PÅ TUR: Smarte apper på mobilen gjør turopplevelsen så trygg og trivelig.

Høstaktiviteter for familien: Ti tips til en vellykket høsttur

Apper for stjernekart, folkehistorier, soppkontroll og tusenvis av nye høstaktiviteter. Her er de beste tur-appene og tipsene for deg som skal tilbringe høstferien ute.

Høsten byr på uendelig mange turmuligheter. Enten du skal nyte høstferien på en hytte til fjells eller bli bedre kjent med skogen i nærheten av der du bor, er det mange alternativer til naturopplevelser. Uansett om du går for en liten spasertur i byen eller begir deg ut på en lengre høsttur til fjells, kan det være lurt å ha noen verktøy for å gjøre turopplevelsen så trygg og trivelig som mulig.

Vi har samlet de mest relevante og interessante tur-appene for deg denne høsten.

1. Finn en tur som passer for alle

Skal du på topptur eller trengs en strekning som ikke krever like god mosjon? Reiser du med barn og familie eller skal turen være med venner?

Ut.no er tur-appen til Den Norske Turistforening. Her finnes tusenvis av turforslag. Appen er delt inn i fire kategorier for å finne fottur, sykkeltur, padletur og hyttetur. Ut.no har også flere inspirasjonsartikler, enten det er om Norges fineste DNT-hytter, turtips til Romsdalseggen eller oppskrift på pinnebrød.

Ut.no har nå også lansert en egen tur-app for barn som heter Kul Tur. Barna kan registrere friluftsaktiviteter og turlengde, og samle poeng hver gang man er ute. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad, og man kan blant annet få poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute eller sjonglere med kongler.

2. Høstaktiviteter på veien

hidden-troll-600.jpg

HIDDEN: Noen av historiene levendegjøres med AR-teknologi. Her ved Hallenuten i Hemsedal.

Hva slags hemmeligheter skjuler seg på veien dere går på? Og hvilke attraksjoner har en spennende historie det kunne vært verdt å vite om?

Gjennom«Hidden» får brukerne tilgang til digitalt, virtuelt innhold som gir ekstra dimensjoner til steder i fysiske rom. Man kan bruke kartet til å gå ut og utforske både kjente og ukjente severdigheter. Opplev historie, sagn og natur på nye måter og lek og lær med mange type media. Dette gir en perfekt mulighet til å kombinere kulturopplevelser med natur.

Hører du en fugl? Finn ut hvilken det er med «Whatbird-appen».

3. Vær-app: Sjekk alltid været før du går

Hvordan været er og hvor skiftende det blir kan fort være avgjørende for hvordan turen legges opp, hva man tar på seg og hvor lenge man blir ute.

En folkefavoritt hos mange er yr.no som er lansert av NRK og Meteorologisk institutt. Appen gir god oversikt og er enkel å bruke.

Vær-appen «Dark Sky» er enkel å bruke og har flere detaljerte oversikter. Blant annet er den kjent for sine værspesifikke varselsfunksjoner. Dette er også den eneste appen der man kan følge skybevegelsene i sanntid.

4. Sjekk om du har dekning

Se dekningskartet fra Telia for å se om du har dekning i området du ønsker å gå tur.

5. Sørg for å ha nok strøm

Det er alltid best å være på den sikre siden. Har du dekning og strøm på telefonen er du bedre stilt om det skulle skje et uhell på turen, slik at du kan få tak i hjelpen du trenger fort. Dessuten er det aldri dumt å ha litt strøm hvis man skal benytte seg av apper for opplevelser eller ønsker å ta bilder.

Med enoppladet powerbank tilgjengelig i veska kan man lade uansett hvor man befinner seg - enten det er på toppen av et fjell eller i midt skogen.

6. Mat-app: Lag digg mat på bål

bal-mat.jpg

BÅLMAT: Pinnebrød og pølser smaker ekstra godt når det er tilberedt på bål.

Den populære mat-appen og nettsidenmatprat.no gir hundrevis av oppskrifter — også på turmat. Appen har en egen underside med tips til hvordan man skal tilberede turmåltider og forberede favoritt-maten foran bålet. Her finner man oppskrifter på alt fra varm sjokolade til pizzasnurrer, pastasalat og pinnebrød.

7. Sopp-app: Plukk bær og sopp

Ingenting er som å komme hjem med en kurv full av kantareller! Å dra på sopptur er kanskje det største symbolet på at høsten er i anmarsj. Men for å vite at det man plukker med seg er spiselig og ikke giftig, kan det være lurt å ta noen forhåndsregler. Appen «Digital soppkontroll» gir deg veiledningen du trenger. Den er lansert av Norges sopp - og nyttevekstforbund og er gratis. Appen gir det oversikt over alle sopparter. Du kan også chatte live med fysiske soppkontrollører for å sjekke om det du har fanget er spiselig og trygt.

8. Stjerne-app: Se på stjernene!

Stjernene kan være vakre å titte på gjennom høsthimmelen, men for å finne de vakreste stjernebildene kan det være fint med litt veiledning. Stjerne-appen «StarChart» forteller deg nøyaktig hva du ser på når du holder mobilen mot stjernehimmelen. Appen beregner den nåværende plasseringen av hver planet og synlige stjerne og viser deg hvor stjernene befinner seg på nattehimmelen.

9. Beskytt telefonen

Husk å ta på deksel og ta med vanntett pose hvis det skulle begynne å regne.

10. Ta bilder som en proff

Telia-ta-bilde-pa-tur.jpg

FINE FARGER: Med vakkert lys og flotte farger er høsten en ypperlig tid for fotoshoot.

Naturen er på sitt vakreste om høsten. Selv om det kan mye være regn og ruskevær, betyr høst også fargerike trær i sterke kontraster og variasjoner.
Derfor er høsten også en ypperlig periode til å utforske fotografering. Den klare høstlufta og det gylne lyset gjør også at man kan få noen spennende motiver.

På Telia.no finner du en guide til hvordan du kan ta de fineste bildene.

Det finnes også utallige bilderedigerings-apper:

  • VSCO - Her kan du legge på lystoner og justere fargekontraster
  • Snapseed - Google-app som enkelt lar deg redigere bilder
  • Afterlight - Den store filterappen med 250 filtre og ulike formater.

Psst … husk å laste ned appen Hjelp 113 før du går. Skulle uhellet være ute i skogen eller i fjellheimen kan det være vanskelig å si akkurat hvor du er. Hjelp 113-GPS bruker telefonens GPS og viser kartreferansen på skjermen samtidig som den ringer 113 for deg.

Da er det bare å ønske god tur! Med apper som måler vær og vind, oppskrifter på turmat og en powerbank i sekken er du godt forberedt på en trygg og trivelig høstopplevelse. Og husk at det finne mye spennende på veien - enten du ønsker å plukke sopp, finne fugler, se på stjerner - eller oppdage skjulte skatter i skog eller by - så finnes det apper som hjelper deg med akkurat det.

 

Var denne siden nyttig?