Slik blir du Rocket League-stjerne

Han er regjerende norgesmester i Rocket League. Nå deler Jørgen «Jwols» Olsen sine beste tips med deg som ønsker å bli like god.

– Det vanskeligste å mestre er kanskje å lese spretten på ballen, særlig oppe i hjørnene. Hvis du klarer det, og i tillegg er raskt fremme ved ballen, har du gjort mye, sier Jørgen «Jwols» Olsen.

Han spiller på Nordavinds Rocket League-lag. De stakk i slutten av mai av med pokalen i Telialigaens vårsesong sammen med lagkameratene «Al Dente» og «R3ganam». Laget har dominert i høstsesongen også, og er klare for finalespillet i Telialigaen på Meet Ullevaal 16. november. 

Rocket League_Norgesmester.jpg

Nordavind jubler etter at de gikk til topps i Telialigaens vårsesong i Rocket League.

For «Jwols» startet karrieren i Rocket League på PlayStation men etter hvert som han utviklet seg byttet han plattform til PC, som er det alle de beste spillerne bruker.

– Jeg spilte mye og forsto etter hvert at det var et norsk miljø for Rocket League. Jeg utviklet meg og ble bedre, og da ble jeg plukket opp av noen mer rutinerte spillere. Det gjorde at jeg kunne utvikle meg som spiller, sier han.

Norgesmesteren har brukt 4500 timer på Rocket League i karrieren, og han er klar på at trening er det aller viktigste hvis du vil bli best. Det er imidlertid ikke bare å spille for moro skyld. Det gjelder også å ha riktig innstilling og tankesett hvis du har lyst til å nå toppen.

Rocket League_Telia.jpg

Dette er Rocket League


 • Rocket League er et fysikk-basert fotball/bilspill.
 • Det er et hektisk spill, med små marginer som kan gjøre det vanskelig å dominere i kamp etter kamp.
 • Det skal legges ned mange timer før man klarer å kontrollere bilen i lufta, finne ut hvilken måte som er best å skyte ballen på, og lesing av spillet.
 • I løpet av fem minutters effektiv spilletid prøver hvert lag å putte ballen i motstanderens mål, samtidig som de forsvarer eget bur. 
 • Kamper kan spilles enten én mot én, to mot to, tre mot tre eller fire mot fire.

(Kilde: Gamer.no)

– Det er viktig at man bevisst prøver å bli bedre på de ulike delene av spillet. Du må vite hva du gjør feil, se gjennom kampene dine og finne ting du kan forbedre deg på, sier han.

Selv har han spilt mange såkalte én mot én--kamper, hvor man spiller alene mot en motspiller. I større konkurranser er det imidlertid tre mot tre som gjelder, og det gir en annen dynamikk.

Jwols_Norgesmester.jpg

Jwols» har brukt 4500 timer på Rocket League for å nå toppen.

Teknikk og taktikk

Mengdetrening er «Jwols´» beste tips hvis du vil klatre oppover i systemet, men han tipser også om at du bør finne deg et lag relativt fort for å kunne trene på tre mot tre.

– Til å begynne med er det fint å spille med noen venner men når du kommer deg opp på de høyere nivåene i spillet, bør du se deg om etter noen bedre spillere du kan lære av, sier han og tipser om Rocket League Norges Discord-server.

Av konkrete ting, mener han det å være god til å beherske mekanikken i spillet er noe av det viktigste, særlig på de litt lavere nivåene.

– I tre mot tre er det sjelden man får mye tid til kule manøvere, så det å komme seg veldig raskt frem til ballen, kunne snu seg kjapt og å skyte bra blir mye viktigere, sier han.

Etter hvert som du blir bedre, vil taktikken bli stadig viktigere.

– På det nivået vi spiller, er de fleste såpass raske og gode på mekanikken at taktikken og rotasjonen på laget blir viktigere.

Selv om Rocket League kan ligne på fotball, er det ikke sånn at man har posisjoner på samme måte som man kjenner fra gressmatta.

– Det er veldig dynamisk, og alle roterer hele tiden mellom forsvar og angrep. Men du har også noen spillere som er bedre i visse situasjoner. Noen kan være mer offensive, mens andre er litt mer defensive, sier han.

Jørgen Jwols Olsen_Rocket League.jpg

Jørgen «Jwols» Olsen (20) har stor tro på fremtiden til Rocket League.

Stadig høyere nivå i Norge

De siste årene har Nordavind og «Jwols» vært suverene i Norge, og før vårens finale hadde de tre overlegne seiere på rad. Vårens finale mot Bamble Dreamteam ble derimot veldig jevn, og endte til slutt 4-3 til Nordavind.

Det tyder på at nivået på de norske Rocket League-spillerne har blitt høyere de siste årene. Likevel er det Nordavind som er Rocket League-favoritter i finalespillet også denne høsten.

– Vår «Al Dente» har blant annet spilt i den nest høyeste divisjonen i Europa i flere sesonger. Det er lagene som er rangert fra nummer 9 til 16, og vi er nok ikke så langt under det, sier han.

Samtidig trekker han frem at Rocket League fortsatt er et relativt nytt spill. Det kom først ut i 2015. Derfor er det få som har brukt lang tid på å bli gode ennå.

– Rocket League er unikt. Det er barnevennlig, lett å forstå, samtidig som det er vanskelig å mestre. Jeg kan ikke se for meg at det kommer noe annet som tar over.

– Rocket League er unikt. Det er barnevennlig, lett å forstå, samtidig som det er vanskelig å mestre. Jeg kan ikke se for meg at det kommer noe annet som tar over.

Jørgen «Jwols» Olsen, Norges beste Rocket League-spiller

–– Spillet har ikke hatt muligheten til å utvikle seg på samme måte som CS og League of Legends. For jo lengre et spill har vært ute, jo bedre blir gjennomsnittslagene, sier han.

Fremtiden til Rocket League har han også stor tro på. I e-sport kommer det stadig nye spill til, samtidig som noen forsvinner. «Jwols» tror ikke Rocket League blir blant de sistnevnte med det første.

– Rocket League er unikt. Det er barnevennlig, lett å forstå, samtidig som det er vanskelig å mestre. Jeg kan ikke se for meg at det kommer noe annet som tar over, avslutter han.

Hva er e-sport?


 • E-sport er dataspill i konkurranseform – enten som lagspill eller én mot én.
 • E-sport er ikke kun én øvelse, men det deles inn i etter hvilket spill man spiller.
 • De fleste spillerne er profesjonelle kun innen ett spill.
 • De største lagene i Norge lønner spillerne sine.
 • IOC har vurdert om de skal innlemme e-sport i OL, og Norge har et eget landslag i FIFA.
 • Twitch, YouTube, VGTV og Gamer.no er arenaer for å følge Telialigaen – eller du kan se kampene direkte på plass.

Var denne siden nyttig?