Infinity symbol

De viktigste iOS-oppdateringene

Smartere, enklere og gøyere. Slik kan Apples store oppdatering til iOS 10 oppsummeres. 

iOS 10 skjermbilder.

Foto: Apple.com.

La oss begynne med det beste. SIRI blir både smartere og mer tilgjengelig. Det var forventet at Apple skulle åpne SIRI for utviklere. Det gjorde de. I praksis betyr det at du snart kan stemmestyre alle mulige apper, ikke bare Apple sine egne. Du kan for eksempel be SIRI om å sende en melding fra Whats app. Da vil mobilbutleren åpne appen, og ja, sende meldingen du har diktert.

Nytt er det også at andre funksjoner på iPhone vil dra nytte av SIRIs intelligens. Med iOS 10 vil telefonen kjenne igjen informasjon i for eksempel meldinger, og foreslå at disse brukes i kalenderoppdateringer. Se for deg at du avtaler en lunsj med en venn. Når du så åpner kalenderen for å opprette avtalen, vil mobilen foreslå både tidspunkt og sted, fordi dere har chattet om dette. Stilig!

Bedre låseskjerm, bedre musikk og bedre foto

Da zoomer vi ut og ser på «utsiden». Den redesignede låseskjermen har fått nye, smarte funksjoner. Når du har lastet ned iOS 10, kan du både få og svare på meldinger direkte fra låseskjermen. Altså uten å låse opp iPhonen din. Du kan også styre tredjepartsapper, som for eksempel Über eller Facebook, rett fra låseskjermen. Og ved å trykke og swipe på forskjellige sider av låseskjermen kan du blant annet åpne kamera, widgets og andre funksjoner.

Noen ord om Apple Music bør også med. Kort oppsummert blir Apples egen musikkhub mer som Spotify, i den kommende oppdateringen. Når det er sagt er fotofunksjonene i iOS 10 mye morsommere. Her utnytter virkelig Apple datakraften i iPhone. Et problem mange har med mobilbildene er at de er så mange, og så kaotisk lagret. Vi knipser, filmer og lagrer, uten å tenke særlig på organisering. Dette vil iPhonen din hjelpe deg med når du får det nye operativsystemet.

Avansert bildegjenkjenning systematiserer bildene dine for deg. Photos kjenner igjen både mennesker, gjenstander og omgivelser, og foreslår måter å gruppere bilder og video på. Har du for eksempel mange forskjellige bilder av bestemora di, i forskjellige sammenhenger, vil iOS 10 foreslå et eget «Grandma»-album. Eller hvis du er en ivrig syklist, vil mobilen kjenne igjen sykkelen og lage et eget sykkelalbum. Med funksjonen «Memories» vil du også få tilbud om forskjellige collager fra spesielle hendelser. Med musikk, som du selvfølgelig kan tilpasse.

Skjermdumper fra Apple som viser avansert bildegjenkjenning.

Avansert bildegjenkjenning sorterer både mennesker, gjenstander og omgivelser i foreslåtte mapper. Foto: Apple.com

Alt virker i alt

Et godt eksempel på hvor integrert og proaktivt alt blir med iOS 10, er det nye kartet. I likhet med SIRI åpnes dette også for utviklere. Og ikke bare får du mer informasjon i kartet, men du får også forslag om blant annet restauranter eller cafeer i nærheten. Finner du noe du liker kan du enkelt booke bord gjennom, for eksempel «Open Table», rett i Maps-appen, uten å måtte åpne «Open table». Det samme gjelder for ting som Über-bestilling eller betaling via Apple Pay.

iMessages får selvfølgelig også et løft. Også her er det gode eksempler på integreringen av alt, i alt. Filmsnutter eller Apple Music-linker du får tilsendt, kan nå spilles av rett i iMessages. Apples meldingstjeneste blir likere Facebook Messenger, ved å tilby flere effekter og muligheter i chat-vinduet. Emoji-ene blir større og mer dynamiske, du kan velge å sende meldinger med håndskrift, og også iMessages åpnes for utviklere.

Apple kaller iOS 10-oppdateringen for den største noensinne. Ikke så rart da, at til og med telefonfunksjonen blir oppgradert. Dette skjer ved at alle mulige måter å «ringe på» blir samlet under samme fane. Anrop fra Facebook Messenger, Whatsapp og vanlig telefon varsles på samme måte, og du kan selv velge hvilken måte du foretrekker å ringe forskjellige kontakter på.

Og har du en gammel far, eller andre som liker å legge igjen beskjeder på mobilsvar? Nå slipper du å høre på de lange beskjedene. Med datakraft og intelligens fra SIRI sørger nemlig iOS 10 for at mobilen transkriberer beskjedene for deg. På den måten kan du raskt skumlese talemeldingene.

Du må vente til høsten

Gleder du deg til oppdateringen? iOS 10 blir tilgjengelig for oss vanlige, dødelige til høsten. Under åpningen av WWDC 2016 (Apple Worldwide Developers Conference) hadde Apple også nyheter om operativsystemet til Apple Watch - Watch iOS, Apple TV - TV iOS, og Mac - Mac iOS Sierra, som det nå skal hete.