Nærbilde av hendene til eldre mann med mobiltelefon.

– Merker at det går raskere når jeg er ute

I årene fremover vil vi fortsette å oppgradere telenettet, og for noen betyr det at telefonen bør byttes ut. Vi har snakket med noen som akkurat har gått over til moderne 4G-telefoner.

Vi har allerede et av verdens beste mobilnett. Men for å sikre at kundene får den beste opplevelsen også i fremtiden, må det bygges ut og utvikles hele tiden.

I dag bruker de fleste i Norge mobiltelefoner som støtter såkalt 4G, som er den nyeste standarden for overføring av data. Med 4G går overføringen av data når man ikke er koblet til et trådløst nettverk vesentlig raskere enn 3G-standarden man brukte tidligere.

Mobilsignaler bruker forskjellige radiofrekvenser til å kommunisere med, og det finnes et begrenset antall av disse. Én av disse frekvensene vil i tiden fremover bli oppgradert for å brukes til 4G.

Mann med eldre iPhone tar bilde av landskap.

Med en eldre telefon risikerer du at en del ting du bruker mobilen til i dag, som nyheter og musikkstrømming, vil gå mye tregere enn du er vant til.

Hvis du har en telefon som kun støtter 3G, vil du da ikke lenger kunne bruke mobildata slik du er vant til en del steder. Dette vil først og fremst være langs veier og fjell i mindre befolkede områder.

Det vil fortsatt være mulig å sende meldinger, ringe og laste ned enkle eposter, men det vil ta vesentlig lenger tid å laste nyheter og du vil oppleve at du ikke får strømmet musikk i like god kvalitet som før.

Dette vil først skje i deler av Hedmark i begynnelsen av desember, før resten av Norge følger etter senere. Derfor anbefaler vi at du bytter til en 4G-telefon slik at du fortsatt er sikret en god opplevelse med mobilen også i tiden som kommer.

Raskere enn før

Oppgraderer du til en nyere telefon med støtte for 4G, vil du også få en bedre opplevelse av telefonen i hverdagen.

Det erfarte Thomas A. Gregoriussen (37) fra Drangedal. I høst byttet han ut sin gamle iPhone som kun støttet 3G med en moderne Sony-telefon med 4G-støtte.

– Jeg er egentlig ikke så veldig telefonfrik, men jeg bruker telefonen en del til å høre på musikk og ta bilder, sier han.

Gregoriussen bruker mest data på telefonen når han er hjemme og er koblet til det trådløse nettverket der, men det hender han bruker telefonen også når han er ute.

– Da merker jeg ganske stor forskjell. Det går en god del raskere å laste sider nå, sier han.

Musikk og video på bussen

Selvportrett av kvinne
Stine Marie Hetzler Larsen (33) fra Tverlandet oppdaterte fra en eldre 3G-telefon til en nyere iPhone 7 og er strålende fornøyd med valget.

En annen som nettopp har oppgradert fra en eldre 3G-telefon til en moderne iPhone er Stine Marie Hetzler Larsen (33) fra Tverlandet.

– Jeg synes egentlig alt som har med telefoner å gjøre er litt skummelt, men jeg er veldig fornøyd med den nye. Den er mye lettere å bruke med tanke på apper og lignende enn den jeg hadde før, sier hun.

Hetzler Larsen bruker telefonen til alt fra å lese på nettet til å høre på musikk og handle ting.

– Det blir en del musikk på Spotify og videoer på YouTube når jeg sitter på bussen, sier hun.

Fikk et godt tilbud

Også Thorleif Jonny Westerby (68) fra Kråkstad i Akershus er fornøyd med telefonbyttet han gjorde i høst.

– Jeg hadde en iPhone 4 frem til i sommer. Da ble jeg kontaktet av en hyggelig dame fra Telia som sa at telefonen jeg hadde ikke kom til å kunne bruke data etter hvert. Hun ga meg også et tilbud på en ny telefon til en ålreit pris som jeg slo til på.

Westerby oppgraderte til en ny Samsung-telefon, og overgangen har ikke vært noe problem.

– Vi fikk overført alt av bilder, kontakter og apper til den nye telefonen, så det har gått veldig greit. Jeg liker egentlig telefoner som er litt mindre enn det som er vanlig i dag, men sånn er jo utviklingen, sier han.

Få hjelp enkelt

En del som skal bytte telefon er bekymret for at gode minner i form av bilder og meldinger skal forsvinne, men med dagens teknologi er det mulig å overføre alt fra den gamle telefonen til en ny.

Mange får hjelp av familie og venner til å gjøre slike operasjoner, men det er også mulig å ta turen innom én av våre 64 butikker. Der tilbyr vi en tjeneste som kalles "Kom i gang" til bare 199 kroner. Da sørger våre hyggelige ansatte for at alt av bilder, kontakter og apper blir med deg videre på den nye telefonen – uten at du trenger å gjøre noe som helst.

Var denne siden nyttig?