Mobilen påvirker dekningen

Visste du at valget av mobil kan ha innvirkning på hvor god dekning du har? Funn fra en fersk undersøkelse viser at dekningen varierer stort mellom dagens mobiler.

De siste årene har vi sett en enorm utvikling i utbyggingen av nettverk, nye mobiler og smarte mobiltjenester. Mobiltelefonen har gått fra å være en telefon, til å bli en fullverdig datamaskin i lommestørrelse. Det har gjort at dekningen har blitt mye viktigere.

De fleste forbinder dekning med operatørens basestasjoner. Hvor de er plassert, hvor mange det er i området, og hvilken hastighet de støtter. 

Ung mann står innendørs og ser på mobiltelefonen sin. Foto: Scanpix.

Foto: Scanpix. 

Det svært få er klar over er at selve mobilen også kan ha noe å si for dekningen. 

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet og Aalborg Universitetet publiserte nylig en undersøkelse som testet antennekvaliteten til de 26 mest solgte smarttelefonene i Norden. Undersøkelsen har sett nærmere på både data- og talekvaliteten i antennene til mobilene i et laboratorium som simulerte svake dekningsvilkår.

Resultatene viste blant annet at det merkelig nok er forskjell på talekvaliteten om du snakker i handsfree, eller bruker høyre eller venstre hånd.

Helt sant: Taledekningen er avhengig av hånden din

Apple iPhone 6-serien kommer dårlig ut på taledekningen om man snakker med mobilen i venstrehånden. Snakker man med den i høyre hånden er forskjellene mye mindre opp mot mobilene med best taledekning. Med Samsung Galaxy S6 Edge+ og Microsoft Lumia 950 er det derimot motsatt. Du får faktisk bedre talekvalitet om du snakker med venstrehånden. Dette høres jo snodig ut. Muligens kan det ha med antennens plassering og størrelse i mobilen.

Les også: Vi faser ut 3G-dekningen

Felles for alle mobilene i undersøkelsen er at bruk av handsfree gir best talekvalitet. Mobilen tar imot radiosignaler vesentlig bedre enn hvis man holder den inntil øret. Grunnen er enkel, og logisk. Antennen får færre hindringer til å sende og motta signaler. Mobiltelefonene som scorer høyest på talekvalitet er ikke toppmodellene. Doro PhoneEasy, Liberto, og Microsoft Lumia 640 og 650 bekrefter at antennen har fått mer plass og at høy teknologisk innmat som prosessorer og lagringskapasitet har blitt valgt vekk.

Jevnere kvalitet på datadekning

På tale spriker kvaliteten mer enn på datakvaliteten. Der er det ikke så stor avstand mellom beste og dårligste antenne. Det som er spennende å se er at både Apple og Samsung gjør et byks opp på listen. Dekningssjef i Telia, Tommy S. Johansen, forteller at det aller viktigste er at mobilen er så fri fra skjerming som overhode mulig.

– Grunnen til at data scorer litt bedre enn tale i testene er at man ikke har den i lommen eller skjermet inntil hodet mens man surfer. Det aller viktigste er å sikre at mobilen er så fri som overhode mulig fra skjerming. For eksempel i bil. Den vanligste plassen for de aller fleste å legge mobilen er i lommen, passasjersetet eller i midtkonsollen. Disse tre stedene er faktisk de dårligste stedene å ha mobiltelefonen i en bil. Det beste stedet er en dokkingstasjon montert på dashbordet, selvfølgelig med bruk av handsfree, sier Johansen.

Dekningssjefen sammenligner radiofrekvensen fra mobilen med lyset som stråler ut av en lyspære:

– Man kan tenke på telefonen som en lyspære. Gjemmer man lyspæren i lommen slipper den ut lite lys (les: radiofrekvens). Holder man lyspæren opp foran seg med to fingre stråler den ut masse lys, forteller Johansen.

Rapporten om antennekvaliteten til mobiltelefonene kan du lese her.

Bytter vekk antennekvalitet med noe annet

– Så hva er det som får mobilprodusentene til å redusere på antennekvaliteten? Sparer de penger? Bryr de seg ikke? Håper de at folk ikke skal merke det? Vel, vi kan bare finne roen. Årsaken er åpen og klar.

I utviklingen av smarttelefoner har man vært nødt til å gjøre noen tøffe valg. For det første så vet mobilprodusentene at du forventer høy lagringskapasitet og en prosessor som kan håndtere mye data. Du vil også ha et kamera som tar så profesjonelle bilder som mulig og at skjermen skal være stor. Dette krever mye av batteriet, som du igjen forventer skal vare lenge. Alt dette tar plass i en enhet som har begrenset plass, blir tynnere og lettere.

Når antennen nå blir valgt bort og får mindre plass, så er det fordi de fleste av oss har fått den dekningen vi trenger. Når nettverket er så bra kan produsentene ha en mindre antenne og få større plass til andre funksjoner og tjenester. Mobilprodusentene har nok hatt dette i bakhodet når de utvikler sine toppmodeller; at dekningen er god nok de fleste steder til å nå det markedet de ønsker.

Mange har forsatt gamle mobiler

Telia jobber fortsatt med å gjøre det unødvendig å tenke på mobilens antenner. Vi har nå 98 prosent dekning, og vil fortsette utbyggingen. Inntil videre bør alle, og spesielt du som bor i ytterkanten av dekningsområdene, sjekke nærmere hvilken mobil du har og tenke deg om to ganger når du skal velge ny.

– Det er mange kunder som fortsatt har gamle telefoner som ikke støtter alle frekvensene som brukes til å bygge ut mobilnettet i dag. Man vil kanskje ikke oppleve dårligere dekning, men man får ikke utnyttet all den nye dekningen som er bygget, forteller Johansen.

Dekningssjefen sammenligner det å ha en gammel telefon med en eldre bil på motorveien.

– Dersom veivesenet bygger ut en motorvei med flere filer og en fartsgrense på 120, så vil det ikke hjelpe om bilen din bare går i 80. Det samme gjelder for radiofrekvenser og teknologi. Om mobilen din er gammel så vil du ikke oppleve det nye og gode mobilnettet på samme måte som en annen som har en nyere og mer moderne mobil, avslutter Johansen.

Trenger du ny mobil? Ta en titt i vår nettbutikk her.

Var denne siden nyttig?