Først i verden med 4,5 G

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen foran skjermen som viser hastigheter på opp mot 1 Gbit/s i NetComs mobilnett.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lot seg imponere av de høye hastighetene som ble demonstrert. 

På dagen seks år etter at NetCom (nå Telia) som første operatør i verden introduserte 4G, skrev selskapet igjen norsk telehistorie ved å demonstrere hastigheter i mobilnettet opp mot 1Gbit/s. 

Samferdselsministeren var til stede, og lot seg imponere.

– Hastighetene vi har sett i dag er et bevis på at Norge ligger helt fremst i den teknologiske utviklingen, og det er viktig for oss som nasjon å ha høye ambisjoner på dette området.

– Digitalisering har stor betydning for samfunnet, og det handler om å ta i bruk mulighetene teknologien gir oss for å skape vekst og velferd og å styrke Norges konkurransekraft. Vi ser det allerede i dag på samferdselssektoren og transportbransjen, og jeg er sikker på at vi kun har sett begynnelsen på hva som vil komme, sier Ketil Solvik-Olsen

Alt snakker med alt

Smarte løsninger innføres i økende grad i byer, hjem, tjenester, produksjon og transport. Tingenes internett, hvor alt snakker med alt, blir en stadig viktigere del av våre liv.

Alle dagligdagse aktiviteter og ting vi omgir oss med blir smarte og kan snakke med hverandre og brukerne via nettet. Kun fantasien setter grenser, og dette vil stille nye krav til hastighet og kapasitet i mobilnettene.

Telia har i dag over 99 prosent befolkningsdekning på 4G og dekker over 1,5 millioner mennesker med 4G+ i alle landets fylker. Neste år vil selskapet bygge et hundretall helt nye basestasjoner og oppgradere tilsvarende antall basestasjoner med ny teknologi.

Representanter fra utstyrsleverandøren Huawei avbildet sammen med Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, administrerende direktør i Telia-eier Telia Norge Abraham Foss og teknisk direktør i TeliaSonera Norge Jon Christian Hillestad.

Representanter fra utstyrsleverandøren Huawei avbildet sammen med Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, administrerende direktør i Telia-eier Telia Norge Abraham Foss og teknisk direktør i TeliaSonera Norge Jon Christian Hillestad.

– Med over 99 prosent 4G-befolkningsdekning leverer vi allerede fantastiske kundeopplevelser i Norges raskeste mobilnett. Det vi viser i dag er fremtidens mobilnett og en smakebit på hva vi kan forvente på veien mot 5G. Telia har alltid vært en pioner.

– Vi skal alltid utfordre, være innovative og ligge foran i utviklingen, og vi vil være en viktig drivkraft for å digitalisere Norge og samfunnet rundt oss. Som selskap vi er opptatt av å lære oss nye ting for senere å kunne gi kundene tilgang til ny teknologi. Vi skal skape et digitalt demokrati hvor våre kunder til enhver tid har hele verden i sin hånd, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Last ned en film på få sekunder

Digitaliseringen vil medføre store endringer i nærings- og samfunnsliv. Den digitale revolusjonen åpner for en verden av nye muligheter. Både privatpersoner og bedrifter vil kreve høyere fart, avansert dekning, spennende tjenester, topp underholdning - og skreddersydde løsninger.

– Dette er et viktig skritt på veien mot 5G, som ligger noen år frem i tid. Vi vet ikke nøyaktig hvilke hastigheter fremtiden vil kreve, men vi vet at enormt mye høyere hastigheter vil bli etterspurt i digitaliseringens tidsalder, der tingenes internett blir større og større.

– Fremtiden vil kreve båndbredde, høy fart og ingen forsinkelse i overføringene. Det er den virkeligheten vi ruster oss for med LTE Advanced Pro, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i TeliaSonera Norge.

Først i verden med LTE Advanced Pro

Telia Norge-eide Telia er den første operatøren i verden som tar LTE Advanced Pro-teknologien ut av testlaboratoriet og bygger en pilot utendørs under reelle brukerforhold.

For å oppnå den høye hastigheten strømmet selskapet data over fire frekvensbånd samtidig, og det spesielle med dagens test er at selskapet kun brukte frekvensressurser som allerede er tilgjengelige for mobil i dag: 800MHz, 1800MHz, 2100MHz og 2600MHz.

4G og 4G+ gir hastigheter på inntil 80 Mbit/s og 300 Mbit/s. LTE Advanced Pro gir hastigheter på inntil 1000 Mbit/s (1Gbit/s). Det betyr i praksis at man kan laste ned en film på 1GB på få sekunder.

Var denne siden nyttig?