Leander ute i skogen med en søster og mamma.

Ute- og inne-aktiviteter som funker nå

En bivirkning av koronakrisen er brakkesjuke, som nå herjer over det ganske land. Her er tips til aktiviteter som engasjerer og aktiviserer familien. 

Å finne aktiviteter som engasjerer og aktiviserer hele familien samtidig, kan være en utfordring for de fleste familier, helt uavhengig av karantene og sosial avstand.

Når fritidsaktiviteter samtidig er avlyst, barna ikke skal leke med venner, og vi ikke kan oppsøke populære lekeplasser og parker, er det lett å gå på veggen.

Heldigvis finnes det massevis av aktiviteter der mobilen kan bidra til at hele familien hygger seg sammen – både innendørs og utendørs.

telia_kidsa_kan_leander_600.jpg

Geocaching: Digital skattejakt!

Geocaching er kort oppsummert en god, gammeldags skattejakt. Her leter man etter såkalte cacher, eller bokser, ved hjelp av GPS-sporing. Det finnes aktive geocachere over hele verden, og uansett hvor du befinner deg er sjansen stor for at det finnes massevis av cacher dere kan jakte på i nærområdet – både i by og natur.

Boksene inneholder alltid en loggbok, slik at man kan notere at man har vært der før man legger boksen tilbake slik at nestemann kan finne den. Noen har også ting med ulik funksjon, i enkelte cacher kan man bytte småting som leker og figurer, mens andre har såkalte reisevenner som man kan ta med seg videre, og plassere i en annen cache.

Det er enkelt å komme i gang med geocaching – last ned appen til iPhone eller Android, den er GPS-basert og gir deg kartet over geocacher i nærheten. Registrer en profil – og dere er i gang!

Aktiviteter-mobil_2.jpg

Quizmoro for hele familien

Tradisjonell quiz er gøy – og en tradisjon i mange familier. Med appen Kahoot! blir det enda morsommere, spesielt for de litt yngre barna. En vennskapelig familiekonkurranse med spørsmål som passer for alle kan slå godt an i heimen!

La barna utforme en del av spørsmålene selv i forkant – så kommer det nok også noen utfordringer til de voksne i familien også. Da kan alle kjempe om topplasseringene til slutt!

Drone er den nye dragen

Mange voksne har gode minner fra drageflyging i oppveksten – og med moderne teknologi blir det enda morsommere! Markedet for droner har eksplodert de siste årene, og det finnes et stort utvalg i alle prisklasser – fra de helt enkle leketøyene, til spesialiserte verktøy for kappflyging og filming. Mange av de enklere dronene styres ved hjelp av mobilen, mens de større gjerne har dedikerte kontroller og bruker mobilen som skjerm for videosignalet.

Man trenger imidlertid ikke noe mer enn en helt enkel drone til noen få hundrelapper for å ha det gøy. Finn et trygt sted uten andre mennesker, og prøv dere frem. Vær oppmerksom på at loven krever at man må være minst 150 meter fra andre mennesker, kjøretøy og bygninger. Etterhvert som dere blir drevne, kanskje dere kan sette opp en løype der hele familien konkurrerer om å komme seg raskest mulig gjennom?

Det kan være lurt å investere i noen ekstra propeller. Når man lærer seg å fly, er det nesten uunngåelig at dronen går i bakken noen ganger, og da er det fort gjort å knekke en propell eller to.

Er dere glad i trening?

Strava er kanskje mest kjent som treningsverktøy for ivrige syklister og løpere, men det er ingen grunn til at det ikke kan brukes internt i familien, spesielt for dem med litt eldre barn! Da kan man konkurrere med mor og far eller med søsken om den beste tiden på skoleveien, eller på turen til butikken.

Strava har en egen funksjonalitet for klubber, som kan brukes til å starte en egen familieklubb. Her får man rask oversikt over hvem som er mest aktive i familien, og man kan se hvem som har rekordene på de ulike rutene.

Aktiviteter-mobil_3.jpg

Pokemon Go fortsatt populært

De fleste fikk med seg Pokémon Go-feberen som herjet over hele verden da spillet ble lansert sommeren 2016. Siden den gang har oppmerksomheten i det offentlige dabbet av, men det er fortsatt mange millioner aktive spillere av Pokémon Go over hele verden.

Siden lanseringen er spillet videreutviklet med nye funksjoner – og nye pokémons, så om familien ikke har fanget noen siden lanseringssommeren, er det med andre ord gode muligheter for nye opplevelser!

Robotteknologi for alle

Mennesker har drømt om roboter i mange tiår, men det er først de siste årene det har blitt mulig å leke seg med ganske avansert robotteknologi uten å sprenge husholdningsbudsjettet.

Det finnes mange roboter som kan kjøpes ferdig og styres ved hjelp av en smarttelefon, men om man er litt nevenyttig og teknologiinteressert, kan man også bygge sin egen robot. Det kan være en hyggelig helgeaktivitet – først over kjøkkenbordet for å bygge roboten, og så ut i det fri for å teste mulighetene!

Lego er blant produsentene som lager smarte moduler, som enkelt kan programmeres. De er myntet på barn, men selv om programmeringen er relativt enkel, kan man få til overraskende mye med disse robotene.

Om man etterhvert vil ta steget videre, finnes det mer avanserte systemer, for eksempel Arduino, som kan være en fin utfordring for både teknologiinteresserte voksne og ungdom.

Det finnes et utall guider, og mange samfunn bygget rundt disse mikro-datamaskinene, så det er relativt enkelt å finne hjelp på internett om man skulle stå fast.

Aktiviteter-mobil_4.jpg

Lag familiefilm

Det er enklere enn noen gang å lage film – glem dyrt kamerautstyr og kraftige datamaskiner. Man trenger ikke mer enn egen kreativitet og en mobiltelefon for å lage film! Sett dere ned sammen og skriv manus, tenk ut locations og øv inn replikker – før hele familien går ut og skaper sitt eget, lille Hollywood!

Ebba lærer deg å lage film – steg for steg.

De fleste moderne smarttelefoner har kameraer som kan filme i full HD, og flere modeller har dessuten mulighet for sakte film. Dermed kan man lage ganske avanserte produksjoner med en helt vanlig smarttelefon.

Det finnes mange apper som lar deg redigere filmen direkte på telefonen, men dere kan også velge å laste filmklippene inn på en datamaskin for å sette sammen den ferdige filmen der.

Les også: Appene som gjør det gøy å være ute

Var denne siden nyttig?