12 skjulte triks på iPhone

iPhonen din har noen tidsbesparende, smarte og livsviktige funksjoner du kanskje ikke vet om. Les om dem her så får du mer ut av mobilen din.

1. Svar på meldinger uten å låse opp skjermen

Det gjør du ved å sveipe ned skjermen fra toppen og ned. Da dukker siden med varslinger opp og du ser banneret med meldingsvarsel. Sveip til venstre over banneren så får du to alternativer; vis eller fjern. Trykk vis og du kan svare direkte.

Du kan bruke samme metode når du er inne i en app. Da slipper du å gå ut av appen for å svare på meldingen.

Skjermbilde iphone: svar på meldinger uten å låse opp skjermen.

2. Se hvilke apper som bruker mest batteri

Dette er en smart funksjon dersom du merker at batteriet tappes raskere enn vanlig. Kanskje kjører en app i bakgrunnen uten at du vet det. Her kan du også sette på Spareblussmodus. Da vil mobilen spare batteri for deg.

Gå til Innstillinger > Batteri

Skjermbilde iPhone: se hvilke apper som bruker mest batteri.

3. Se alle bildene som tidligere er sendt på melding

Det finnes en enkel måte å få oversikt over alle bilder og videoer som har blitt sendt mellom deg og andre på meldinger. Det gjør du ved å gå inn på Meldinger og velge en hvilken som helst meldingsdialog. Klikk på symbolet "!" øverst til høyre. Her ligger alle bildene som har vært sendt mellom dere.

Klikk på"!" øverst til høyre i en melding. Der finner du alle bildene som er sendt mellom dere. Foto: Telia

Klikk på"!" øverst til høyre i en melding. Der finner du alle bildene som er sendt mellom dere. Foto: Telia.

4. Organiser Kontrollsenter

Sveiper du fra bunnen og opp på skjermen vil Kontrollsenter dukke opp. Dette er en funksjon som gir rask tilgang til andre funksjoner du antakeligvis bruker en del. For eksempel flymodus, ikke-forstyrr-modus, Bluetooth, volum- og lysjustering, lommelykt og kalkulator.

Du kan også tilpasse Kontrollsenteret slik du selv ønsker. Gå inn på Innstillinger > Kontrollsenter > Tilpass kontroller. Her velger du funksjoner/innstillinger du vil ha enkel tilgang på ved å sveipe skjermen opp.

Her velger du kontroller du vil vise i Kontrollsenter. Foto: Telia.

Her velger du kontroller du vil vise i Kontrollsenter. Foto: Telia.

5. Bestem at mobilen ikke skal forstyrre deg

Ikke forstyrr-modusen kan være fin å ha. Når denne er aktiv vises symbolet av en halvmåne øverst til høyre på skjermen. Sveip opp for å åpne kontrollsenteret, og klikke på halvmåne-symbolet for å aktivere/deaktivere.

Du kan også bestemme å ha på Ikke forstyrr til faste tider, for eksempel på natten. Gå inn på Innstillinger > Kontrollsenter > skru på Planlagt og velg tidsrom. Du kan også velge å ikke forstyrres når du kjører bil. Mobilen kan skru på funksjonen når du kobler til Bluetooth i bilen.

Slik setter du regler for når mobilen ikke kan forstyrre deg. Video: Telia.

6. Send din lokasjon til en venn

Synes du det er vanskelig å forklare nøyaktig hvor du er noen ganger, kan du bare sende lokasjonen din via en tekstmelding. Trykk på "!" øverst til høyre i en melding til vedkommende og klikk på Del posisjonen min, eller Send min nåværende posisjon.

Skjermbilde iPhone: Send lokasjon til en venn. Foto: Telia.

7. Ikke få meldingsvarsler av uønskede

Du har kanskje opplevd å få meldinger av noen du helst ikke vil ha meldinger av. Da kan du velge å skru av varsler fra disse individuelt. Gå inn på "!" i meldingene fra uønskede og skru på Skru av varsler.

8. Forlat en gruppesamtale

Gruppemeldinger er noen ganger veldig praktisk, men kan også være unødvendig å være en del av etter en tid. Du kan forlate en gruppesamtale ganske enkelt. Gå inn på "!" i gruppemeldingen og klikk Forlat samtalen.

Enkelt å forlate en gruppemelding du ikke behøver å være med på. Foto: Telia.

Enkelt å forlate en gruppemelding du ikke behøver å være med på. Foto: Telia.

9. Navngi en gruppesamtale

Noen gruppesamtaler blir mer brukt enn andre, for eksempel samtaler med familiemedlemmer eller vennegjengen. For å holde enklest mulig oversikt over de ulike gruppene kan du gi gruppen et navn. Gå inn på "!" i en gruppemelding og Angi gruppenavn.

Hold oversikt over ulike grupper - gi dem navn. Foto: Telia.

Hold oversikt over ulike grupper - gi dem navn. Foto: Telia.

10. Bruk mobilen som verktøy

Du har faktisk et vater på mobilen. Kjekt å ha om du skal henge opp en hylle eller vil finne ut om bordet eller gulvet heller. Gå inn på kompass-appen og sveip til venstre.

Du har faktisk et vater på mobilen. Gå inn på kompass-appen og sveip til venstre. Video: Telia.

11. Skjul private bilder fra bildebiblioteket

I en familie har andre gjerne mulighet til å gå gjennom mobilen og bildebiblioteket ditt. Det er kanskje ikke alle bildene du har der som du ønsker at andre skal kunne se. Disse kan du skjule inn i en egen mappe.

Dette gjør du ved å markere bildet eller bildene i bildebiblioteket, og trykk på dele-knappen nederst til venstre, som ser ut som en firkant med en pil. Her har du to linjer med alternativer for bildet eller bildene. Sveiper du bortover på den nederste linjen dukker det opp et alternativ som heter "Skjul". Bildet vil kun være tilgjengelig i "Skjult"-mappen under "Albumer" og blir dermed borte fra bildebiblioteket, "Minner" og samlinger.

Skjermbilde iPhone: bildebibliotek. Foto: Telia.

Skjermbilde iPhone: bildebibliotek. Foto: Telia.

12. Legg inn livsviktig informasjon i tilfelle nødsituasjon

I Helse-appen til Apple kan man legge inn nødinformasjon, som nødkontakter, blodtype, allergier og annen livsviktig informasjon om deg selv. Nødinformasjonen er synlig på låst skjerm der hvor du taster inn nummeret til nødetatene. Dette kan være avgjørende dersom du befinner deg i en livstruende situasjon og noen kommer deg til unnsetning.

Det kan også være en måte å få tilbake mobilen på dersom du har mistet den. Det gir nemlig mulighet for dem som finner den å kontakte noen i ditt nettverk, og på den måten få gitt den tilbake.

Legg inn nødinfo i Helse-appen og viktig info blir tilgjengelig på mobilen din selv om du har låst skjerm. Foto: Telia.

Legg inn nødinfo i Helse-appen og viktig info blir tilgjengelig på mobilen din selv om du har låst skjerm. Foto: Telia.

Var denne siden nyttig?