Dette er nye Galaxy S10

Utrolig skjerm og kanskje det beste kameraet på markedet?

Forventningene i forkant av den store Galaxy S10-lanseringen har vært store. Dette er tross alt den tiende flaggskip-modellen til Samsung i rekken, tiende året på rad. Galaxy S-telefonene har på mange måter definert hva et Android-flaggskip bør være, og årets modell er intet unntak.

S10-serien består nå av tre modeller. Samtlige har fått en overhalt front, som først og fremst betyr et «kamerahull» i skjermen. Samsung har stort sett stått imot skjermleppe-trenden som de aller fleste konkurrentene har kastet seg over, og i år velger de altså å unytte skjermen maksimalt ved å plassere frontkameraet i et lite hull i skjermen. Denne løsningen kalles for Infinity-O, og meningen er å gi mest mulig sømløs opplevelse.

Den mest fancy modellen i serien, kalt S10+, har plass til to kameraer i «hullet». Ellers dekker skjermen så godt som hele fronten av telefonen, med unntak av en litt tykkere leppe nederst. De to kameraene sikrer ansiktsgjenkjenning, og kan samtidig ta selfies i kul portrettmodus. Du kan også filme i 4K-oppløsning med frontkameraet.

Samsung Galaxy S10+ produktbilde Opphavsrett: Samsung

Galaxy S10+ er supertelefonen med to selfiekameraer, tre hovedkameraer, og en nydelig skjerm. Foto: Samsung.

Skjermen er ellers 6.4 tommer stor, lettere buet på sidene, og det loves vanvittig bra fargegjengivelse og bildekvalitet. Teknologien skjermen bygger på gir kort fortalt en kinofølelse med sylskarp oppløsning. Som seg hør og bør fra Samsung er fargegjengivelsen på topp og sortnivået er upåklagelig, takket være AMOLED-teknologi. 

Samtidig støtter skjermen HDR10+, som gir økt og mer dynamisk lysstyrke i lyse partier, og mer kontrast. Det betyr at når man ser på innhold som støtter HDR, vil fargene virkelig «poppe». Stereohøyttalerne i telefonen støtter samtidig Dolby Atmos, slik at ingenting står i veien for ordentlig kinofølelse.

Skjermen har også et nytt triks i ermet, nemlig innebygd fingeravtrykkleser. Du leste riktig, du kan låse opp telefonen enten med ansikt eller med finger, uten at fingeravtrykkleseren tar opp plass et annet sted på kroppen av telefonen. Leseren benytter ultralyd, noe som både sørger for sikkerhet, og for at leseren også fungerer når skjermen er våt eller skitten. Sikkerhetsaspektet innebærer full støtte for mobilbetaling, og sikkerhetsalgoritmene kan bli oppdatert for å forhindre hacking.

Samsung Galaxy S10+, fingeravtrykkleser Opphavsrett: Samsung

Baksiden av toppmodellen har for øvrig rom for tre kameralinser. Det er blitt vanlig for de mest avanserte telefonene å ha stadig flere kameraer, der det gjerne innebærer at programvaren kan kombinere bilder tatt med disse for den aller beste kvaliteten. Kameraene gjør det også ofte mulig å zoome inn uten at det går på bekostning av kvaliteten. I Galaxy S10+ betyr det at den ene linsen gir en vidvinkel på 123 grader, den andre tar «vanlige» bilder, men støtter minste blenderverdi på f/1.5, for ordentlige gode bilder i mørket. Det tredje kameraet er et 2x-telefotokamera.

Vidvinkelkameraet gir bildene et mye bredere synsvidde, som åpner for mange veldig interessant fotomuligheter. Det samme gjelder telefoto-linsen. Med litt kreativitet kan vi begynne å se noen veldig kule resultater blant brukere, og Samsung selv kaller kameraløsningen for det nærmeste vi kommer et speilreflekskamera i lomma.

Vi må heller ikke glemme svært god videokvalitet, med elektronisk bildestabilisering, som vil gi mye mer stødige videoer enn før.

Samsung Galaxy miljøbilde strand. Opphavsrett: Samsung

Én kul funksjon er at S10 har en egen Instagram-modus innebygd i programvaren. Du kan faktisk ta bilder med kamera-appen og laste de rett opp til Instagram.

S10+ har flere godbiter å by på. Batteriteknologien, for eksempel. Telefonen har et stort batteri på 4100 mAh. Det betyr naturligvis solid levetid og sjeldnere behov for lading. Det er imidlertid også mulig å lade andre enheter fra Samsung-telefonen. Det er en teknologi som begynner å bli mer og mer populær: Kraften kan trådløst deles ut fra den ene mobilen, og brukes til å lade en annen mobil, en smartklokke, hodetelefoner eller lignende. Det forutsetter at enheter støtter Qi-lading, og ja – du kan lade en Qi-kompatibel iPhone med en Galaxy S10.

Det er flere gode nyheter med telefonen det er verdt å få med seg! Den har den nyeste Android-programvaren og et minimalistisk og lekkert grensesnitt. Den har en lynrask prosessor og du kan få opptil 12 GB med RAM på S10+-modellen, så ytelsen vil aldri bli et problem. Og du kan få hele 1 TB med lagring, noe som er virkelig massivt. Det er til og med støtte for den nyeste Wifi-standarden, kalt WiFi 6.

Samsung Galaxy S10+ trådløs lading Opphavsrett: Samsung

Toppmodellen, S10+, har altså alle disse funksjonene og spesifikasjonene. Går man et hakk ned i prisklasse, får man likevel fortsatt en toppspesifisert mobil. Den «vanlige» S10 er nemlig stort sett helt lik, bare at batteriet og skjermen er litt mindre (skjermen er på 6.1 tommer), samt at det er bare ett frontkamera i stedet for to. 

Inngangsmodellen i den nye serien, S10e, har en enda litt mindre skjerm, på 5.8 tommer, og denne skjermen er også helt flat. Den har heller ikke zoom-linse på kameraet, men den beholder vidvinkellinsen. Fingeravtrykkleseren er også plassert på siden, ikke i skjermen. Men bevares – det er fortsatt en meget solid telefon, med veldig gode spesifikasjoner og oppsiktsvekkende design.

Alle de tre modellene i den nye S10-familien. Foto: Samsung

Var denne siden nyttig?