FM-nettet er histore, og mobilen redder deg

Nå er alle riksdekkende radiokanaler kun tilgjengelig på DAB+-nettet, men med mobilen trenger du ikke investere i ny radio.

11. januar 2017 startet det omfattende arbeidet med å flytte riksdekkende radiokanaler fra FM til DAB+. Norge var det første landet i verden som heldigitaliserer radiosignalene.

DAB-radio og mobiltelefon.

Foto: Telia

Det at Norge heldigitaliserer radioen er med på å støtte Norges mål om å være et teknologifokusert samfunn i fremtiden. Som teknologioptimister er vi svært positive til den nye radiohverdagen. Overgangen fra FM til DAB+ skal vare helt frem til 2022, og lokalradio vil fortsatt sende program via FM i fremtiden. Her kan du lese alt du trenger å vite om digitaliseringen av radionettet, og hvordan du i fremtiden kan lytte til riksdekkende radioprogrammer og fortsatt kan bruke den gamle radioen din.

Hva er DAB?

DAB står for «Digital Audio Broadcasting» og betyr at signalene som sendes er digitale. I Norge vil det benyttes DAB+, som er en videreutvikling av DAB.

Bakgrunnen for overgangen til DAB+ er at dette blir radiostandarden for hele Europa på sikt. DAB+ gjør det mulig å sende enda flere radiokanaler i DAB-nettet. Der FM kun hadde kapasitet til å sende fem riksdekkende radiokanaler, har DAB i dag over 25 riksdekkende radiokanaler.

Det er flere argumenter for at DAB-signaler tas i bruk. Med DAB+-radio er det for eksempel slutt på skurrete signaler og du vil oppleve en mye bedre lydkvalitet. I tillegg kan DAB+ sende enkel tekst og grafikk på skjermen. For eksempel korte nyhetsmeldinger, opplysninger om sangtittel og artist og så videre.

Nettradio er en enkel og god løsning

For mange er det letteste alternativet når digitaliseringen skjer for fullt, å bruke nettradio via mobiltelefonen. De aller fleste radiokanaler er nemlig også tilgjengelige på internett. Man kan lytte til nettradio med en app på mobilen. Her er appen TuneIn et svært godt alternativ. Last ned TuneIn her. Appen har et stort utvalg av både nasjonale og internasjonale radiokanaler.

Liker du derimot best norske radiokanaler er det nok ikke nødvendig med mange internasjonale kanaler. Da er appen Radio.no å anbefale.

For å lytte på nettradio er det lurt å skaffe seg abonnement med en god datapakke. Sjekk ut våre mobilabonnement.

Mobiltelefon som støtter seg opp på en DAB-radio med retro-design.

Nettradio er en svært enkel løsning. Foto: Telia

Koble til mobilen med Bluetooth eller WiFi

Noen ganger ønsker man bedre lyd enn hva høyttaleren på mobilen kan levere. Mange nyere musikkanlegg er utstyrt med Bluetooth eller WiFi, og du kan bruke nettradio på mobilen, og koble til mobilen på denne måten. Det fungerer på samme måte som når du spiller Spotify på mobilen og har lyd via anlegget.

Bruk AUX-ledning

Eldre musikkanlegg eller FM-radioer har ikke nødvendigvis Bluetooth-kobling, men de aller fleste har en AUX-inngang. Med en AUX-ledning kan du altså bruke nettradio på mobilen og koble den til musikkanlegget med en AUX ledning med 3.5mm minijack-plugg i begge ender.

Mobiltelefon, AUX-ledning og radio.

Bruk AUX-ledning der det er mulig. Foto: Telia

Radio i bilen

Flere relativt nye biler har AUX-inngang, selv om de fortsatt kun har FM-radio integrert. Dersom bilen din har det, er samme kobling som ovenfor en god løsning. Flere biler er også utstyrt med Bluetooth. Da er et annet alternativ å bruke nettradio på mobilen og koble til anlegget med Bluetooth. Med nettradio er man avhengig av dekning, og da passer det fint at Telia vinner dekningstester i Norge. Det betyr at med et abonnement fra Telia, vil du ha best tilgang på radio overalt når du er på veien.

Dersom du derimot ikke har en bil med AUX-inngang, eller Bluetooth er det mulig å få kjøpt DAB+-adapter til bilen. Med en slik pakke kan du koble DAB+-adapteren til FM-radioen din dersom du ønsker å lytte til P4 eller Radio Norge. Adapteren kobles til sigarettenneren og med en antenne som festes i ruta, vil du motta DAB+-signaler. Les her om hvordan du kobler til en DAB+-adapter i bilen.

Trenger du mobillader mens du er på veien, har Telia en bilpakke med tilbehør du garantert har savnet i bilen. Pakken inneholder både mobilholder, lader og USB-kabel. Sjekk ut Xquisit Bilpakke her.

Xquisit Bilpakke.

Pakken som redder deg på veien. Foto: Telia

Sjekk når FM-nettet går over til DAB hos deg

Fra 11. januar startet altså arbeidet med å slukke FM-nettet og Norge går sakte men ganske sikkert over til DAB+-signaler. Arbeidet startet i Nordland og deretter fortsetter regionene etter. Sjekk ut NRKs oversikt over regionenes overgang her.

Var denne siden nyttig?