Infinity symbol

Bruk jobbmobilen som hjemme på reise i EU/EØS

Vi synes du skal bruke mobilen som hjemme; surfe og streame i hele EU/EØS uten noen ekstra kostnader.

Ung kvinne på ferie med mobiltelefonen. Solfylt bybilde i bakgrunnen.

Bruk jobbmobilen som hjemme i EU/EØS. Foto: NTB Scanpix.

15.juni iverksatte EU en regulering som gjør at mobiloperatører ikke lenger kan ta mer betalt for mobilbruken i andre land. Det betyr at kostnadene på all tale, SMS og data i EU/EØS beregnes som om du skulle være hjemme. Ordningen fikk navnet Roam Like Home (RLH).

Noen øker prisene

Mange mobiloperatører svarte med å øke abonnementsprisene etter reguleringen. De tenkte vel at de måtte hente inn igjen noe av det tapte. Telia valgte å la prisene bli stående.

– Vi har fått ett år med testing i privatmarkedet før dette tilbudet ble tilgjengelig for alle bedriftsabonnenter helt automatisk. Men i motsetning til andre, øker vi ingen priser på surfing og streaming i utlandet. Du betaler derfor det samme som hjemme i Norge. Vi tror vår holdning til prising og nye tjenester er noe våre kunder legger merke til, sier Øystein Sigstad, Product Manager B2B og ansvarlig for Roam Like Home i Telia Bedrift.

Product Manager B2B og ansvarlig for RLH i Telia Bedrift, Øystein Sigstad. Foto: Privat.
Product Manager B2B og ansvarlig for RLH i Telia Bedrift, Øystein Sigstad. Foto: Privat.

Når vi holder på prisene for Roam Like Home, så sparer bedriftene store summer, og de ansatte blir spart for sin uro om overforbruk.

En ting mindre å tenke på for ansatte

Når vi er på ferie går mobilen fra å være viktig til å bli veldig viktig. Da har man virkelig en grunn for å være påkoblet og bruke data.

I utlandet fungerer mobilen som oversetter, kart og stedsfinner av hotell og restauranter, vi bruker den for å få andres vurdering av hvilket sted vi skal spise på, og vi snapper, poster på Facebook, ringer og sender SMS. Vi gir kanskje også mobilen til barna som kan se film eller spille.

Etter lange dager på stranda, eller i fornøyelsesparken er det godt å kunne slappe av med mobilen for noen og enhver. Til syvende og sist ønsker mange av oss å holde oss oppdatert med hva som skjer på jobb. Vi leser nyheter, sjekker mailen og må kanskje laste ned større vedlegg for å holde oss oppdaterte.

– Det er nok mange ansatte som fortsatt er litt nølende til å bruke jobbmobilen når de er på ferie. De spør seg om ledelsen synes at det er greit at man bruker den privat? Synes ledelsen det er greit at vi bruker data i utlandet?

– Vil ikke kostnaden bli ekstra høy for bedriften i sommermånedene? Når de ansatte føler på en uro rundt sin mobilbruk, så forstyrrer det den fred og ro ferien er ment å skulle gi. Sånn kan man ikke ha det, og dette slipper heldigvis våre kunder, sier Sigstad.

Sigstad kommer også med en oppfordring til bedriftslederne der ute:

– Bedrifter med Telia-abonnement burde sende en mail til de ansatte om at: «I år kan dere bruke mobilen i EU/EØS som om dere var hjemme. Vårt Telia-abonnement gjør at ingen ekstra kostnader tilkommer selskapet vårt

Med Roam Like Home brukte Telia-kunder i fjor hele ti ganger så mye mobildata på reise i utlandet som året før.

Øystein Sigstad, Product Manager B2B og ansvarlig for RLH i Telia Bedrift.

En ting å tenke på for ledelsen

For ledelsen er det betryggende å vite at mobiloperatøren øker antall tjenester uten at kostnaden øker. Det gir den nødvendige tryggheten og forutsigbarheten man gjerne ønsker på alle andre forhold.

Med Roam Like Home brukte våre kunder i fjor hele ti ganger så mye mobildata på reise i utlandet som året før. Det er naturlig å forvente tilsvarende økning i bedriftsmarkedet i år, mener Sigstad:

– Innføringen av fri roaming tar bort en del risikomomenter for brukerne som ønsker å ta med seg mobilvanene når de er ute og reiser. Jeg blir ikke overrasket om våre bedriftskunder nå øker bruken av mobildata i tilsvarende mengde denne sommeren. Kanskje bruker de også enda mer, sier Sigstad.

Derfor sier Product Manageren i Telia Bedrift at mobilansvarlige må passe på slik at de ansatte har riktig abonnement tilpasset deres behov.

Gjør en analyse før ferien

For å velge riktig abonnement før ferien bør man ta ut en rapport i Min Bedrift for å skaffe seg en oversikt over dataforbruket til de ansatte. Dette er det kun mobilansvarlig med tilgang til bedriftens Min Bedrift-konto som kan gjøre. Sigstad har et tips før ferien:

– Det kan være lurt å justere opp ansatte som nærmer seg taket på datapakken de allerede har, eller ofte kjøper ekstra datapakker. Abonnementet kan man så justere ned i etterkant av ferien, hvor det vil bli en mer normal bruk av data, tipser Sigstad.

Skulle du ikke ha tid til å justere de ansattes abonnementer så blir de ekstra datapakkene også stående på samme pris som før, i EU/EØS-området. For arbeidsgiver betyr dette færre overraskelser og dyre fakturaer.

– Vi har kun fått gode tilbakemeldinger fra kundene våre på de nye tilbudene som RLH og Min Bedrift, avslutter Sigstad.

Telia har også lansert tjenesten Kostnadsdeling som gjør at privat forbruk skilles ut på fakturaen. Inne i Min Bedrift kan man enkelt og greit sette opp profiler som definerer hva bedriften skal dekke, og hva som skal dekkes av den ansatte.

Dette gir dine ansatte friheten til å bruke mobilen akkurat slik de ønsker, uten å tenke på at forbruket havner på arbeidsgivers regning. Samtidig kan du som bedriftsleder berolige deg med at virksomheten kun betaler for det som er avtalt.