Mann sitter ute
ØKT HASTIGHET: Marienlyst Park oppgraderte til hybridfiber DOCSIS 3.1, og er veldig fornøyde!

Høye hastigheter uten store inngrep

Styremedlem Tore Johan Brevik og resten av beboerne i Marienlyst Park er strålende fornøyde med å ha fått superraskt hjemmenett med økt kapasitet – uten kostbar og omfattende innstallering.

Sameiet Marienlyst Park består av 253 leiligheter og ligger idyllisk til på Marienlyst i Oslo. Tross relativt høy snittalder i sameiet, er styremedlem Tore Johan Brevik ikke i tvil om at strømming og surfing er viktig – uansett alder. Det er det også for han og kona.

– Vi er ekstra glade i å se på film og strømmer mye, forteller han. At raskt nett spiller en viktig rolle i folks hverdag, er det liten tvil om. Det erfarer ekteparet også når de får gjester: – Når vi har barn og barnebarn på besøk er det ofte det første de spør om når de kommer, sier han lattermildt.

Rask prosess

Mann sitter på pc
SUPERRASKT: Tore Johan hadde tidligere 500 Mbps bredbåndslinje, men har akkurat oppgradert bredbåndshastigheten ytterligere – nå kan beboerne i Marienlyst Park få hastigheter opptil 1250 Mbps.

Sameiet valgte den moderne hybridfiberstandarden DOCSIS 3.1, der de eksisterende kablene forsterkes med optisk fiber. Installasjonen av det nye bredbåndet gikk raskt og var veldig greit, mener Brevik. Han forteller at han er spesielt fornøyd med at sameiet har fått et raskt og moderne nett, uten å måtte foreta ombygginger i de fem blokkene som utgjør Marienlyst Park.

– Det var jo bare snakk om en liten utskiftning i hver leilighet, og jeg opplever at de som bor her har vært samarbeidsvillige.

– Abonnementet vi har nå er mer enn raskt nok, og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger i etterkant av oppgraderingen. Det er mange som har opplevd en forbedring.

Stor miljøgevinst

En av fordelene Brevik trekker frem med DOCSIS 3.1 er at sameiet slapp den omfattende jobben med å legge fiber. Oppgraderingen skjer ved å gjenbruke det eksisterende kabelnettverket. For beboerne er TV-uttaket i veggen det eneste som måtte byttes ut. Det betyr at man unngår både graving og større inngrep i boligmassen. Det er et langt mer miljøvennlig alternativ enn å bygge et helt nytt nett.

Som en del av oppgraderingen fikk samtlige enheter også nytt og kraftig WiFi-utstyr. Marienlyst Park ble ferdigstilt i 2004 og sameiet har inngått en femårig avtale med Telia.

Mann ute

VELDIG FORNØYD: Etter at sameiet byttet til DOCSIS 3.1 opplevde de at nettet ble mye raskere, noe de var veldig fornøyd med! 

Selv om blokkene er moderne og relativt nye, opplever Brevik at behovet for vedlikehold og oppgradering har vært nødvendig. I løpet av de ni årene Brevik har sittet i styret, har han flere ganger blitt kontaktet av leverandører som ønsker å legge fiber. Det kan imidlertid være en omfattende prosess som innebærer både gravearbeid og større inngrep med å legge nye kabler og ledninger inn til hver leilighet.

– Miljømessig er dette veldig fornuftig, og det er en stor fordel at vi ikke trengte å legge om til fiber. I stedet kunne vi gjenbruke mye av det eksisterende kabelnettverket, sier Brevik med et smil.

Dette er DOCSIS 3.1


  • DOCSIS 3.1 er en ny teknologistandard for dataoverføring gjennom kabel,
    og er et fullverdig alternativ til fiber.
  • Teknologien er basert på det eksisterende HFC-nettet. De eksisterende kablene oppgraderes og forsterkes.
  • Resultatet er et fremtidsrettet, kraftig og stabilt nett, som kan håndtere at flere beboere bruker stadig mer internett, på stadig flere enheter hjemme, til for eksempel strømming, smarthjem-løsninger og gaming.
  • Når Telia oppgraderer nettverket i borettslaget, byttes de lokale sentralene,
    signalforsterkerne og antennekontaktene ut med nye DOCSIS 3.1-komponenter.
  • Telia gjenbruker de eksisterende kablene inn til borettslaget, noe som sparer miljøet for bytte og graving av ny kabel.

Var denne siden nyttig?