Hva kan du om musikk?

Vi vet at musikk påvirker oss på mange måter. Men tror du musikk kan gjøre oss bedre i sport eller gi oss fyldigere hår? Her er fleip og fakta om musikk.

Mann med Marshall-headsett spiller på gitar. Flere gitarer henger på veggen i bakgrunnen.

Foto: Telia

Musikk sies å være vårt felles språk. De aller første instrumentene kan dateres tilbake til cirka 6 000 år f.kr. og det er dundrende sikkert at vår glede over musikk oppstod lenge før det. Statistikk viser at bare i 2015 spilte vi musikk via Spotify i hele 20 milliarder timer, og det er bare én kanal. Du har også Tidal og Beat med sine milliarder av timer. 

Med Telia-abonnement kan du nå strømme musikk ubegrenset uten at det spiser av datakvoten din.

Musikk er følelser. Det vet vi alle. Men musikk er også vitenskap. Hva vet du om musikk? Velkommen til musikkens *virvel* Fleip eller Fakta:

Fleip eller fakta:

1. «Før hadde kjæresten min og jeg lite sex, men så lot jeg låtene vi begge likte få lov til å rulle og gå. Det endret situasjonen.»

2. «Lytter du masse til tysk musikk kommer du til å lære tysk på en raskere og bedre måte.»

3. «Ønsker du at det som synges om i sangen skal skje deg, må du bare tro på det.»

4. «Maten smaker mye bedre når du har på musikk i bakgrunnen.»

5. «Lydbølgene fra høyttaleren gir håret mer krøller. Du må stå foran en høyttaler av en viss størrelse og stå opp-ned slik at håret får henge fritt.»

6. «Du klarer å løpe lenger med musikk på ørene enn uten noe musikk.»

7. «Det finnes en tidsmaskin i musikken.»

Par ligger i sengen og ser drømmende opp i lufta. Romantisk stemning.

Foto: Telia

Her er fasiten

1. Er det fleip eller fakta at volumet på høyttaleranlegget kan påvirke ditt sexliv? Fakta. En undersøkelse gjennomført av Sonos viser at folk som lytter til musikk sammen med andre har 67 prosent mer sex. Det finnes sikkert mange råd for å øke hyppigheten på akten, men dette er i hvert fall et råd verdt å teste.

2. Det er lite sannsynlig at den tyske techno-kongen, Scooter kommer til å lære deg tysk, men det er fakta at musikk gjør det enklere å lære et språk. Det er nemlig slik at dersom ord og fraser kobles til melodi blir ordene og frasene enklere å huske.

3. Det er fleip. Ikke tro noe annet.

4. Studier viser at mat og drikke smaker bedre dersom det nytes til lyden av musikk. Faktisk kan smaken forsterkes med hele 15 prosent, om man lytter til rett musikk.

5. Det er lite trolig at lydbølgene fra høyttaleren krøller håret ditt...

6. Det er fakta at musikk kan forbedre prestasjonene dine på trening. Studier viser at du kan forbedre prestasjonene dine med så mye som 15 prosent dersom du lytter til musikk. Samtidig kan du oppleve at musikk gjør treningen mindre anstrengende.

7. Musikk kan fungere som en tidsmaskin. Studier viser at gamle klassikere eller hits kan ta deg tilbake i til ungdomstiden din. For noen vil lyden av Beatles eller Pink Floyd ta dem med på en tidsreise tilbake til fortiden, til en fest eller kanskje en konsert. For andre er det kanskje Spice Girls eller Backstreet Boys som fører en tilbake til episke øyeblikk.

Eldre kvinne står i en butikk blant masse ulike varer. Gestikulerende. Tekst i bildet sier "Musikk kan gjøre det 14 % lettere å lære språk".

Foto: Telia

Vil du strømme musikk uten å bruke av dataen din? Med abonnementene SMART 10, 15 og 20 GB får du Music Freedom inkludert.

Var denne siden nyttig?