Lars Vaular med elektroder på hodet, med lilla lys i rommet han sitter i.

Hvilken musikk liker du egentlig?

Ved hjelp av hjerneforskning fant vi nylig ut hva slags musikk tre kjente norske artister egentlig liker å lytte til.

Margaret Berger, Ole Paus og Lars Vaular er tre kjente norske artister som tilhører hver sin sjanger. Henholdsvis pop, visesang og rap. Men hvilken musikksjanger er de mest glad i? Ved hjelp av avansert hjerneforskning er man faktisk nå i stand til å måle hvordan hjernen reagerer på forskjellige låter. Og til artistenes overraskelse var det noen resultater som var mer uventede enn andre.

Finn ut mer om eksperimentet og se hvilken musikk artistene likte best.

Musikkeksperiment med Margaret Berger, Lars Vaular og Ole Paus

Hjerneforskning kan fortelle oss hvilken musikk vi faktisk liker

I etterkant av eksperimentet ble resultatene lagt frem for artistene. Og enkelte av målingene hevet definitivt noen øyenbryn hos våre folkekjære musikere. Det viste seg at Lars Vaular faktisk ikke er så glad i noe av musikken han trodde han likte, mens Berger brøt ut i latter da hun fikk høre noen av sine resultater. Ole Paus på sin side testet svært positivt på enkelte sjangre han nesten ikke har lyttet til før.

På bildet under sitter nevroinformatiker og forsker Dimitrios Adamos som jobber på Aristotle University i Thessaloniki. Adamos og hans forskerteam har funnet en måte å måle hvilken musikk vi liker.

Professor Dimitri Amados og kjernefysiker Sunniva Rose.

Professor Dimitros Adamos fikk hjelp av kjernefysiker Sunniva Rose til å tolke og formidle resultatene.

PC-skjerm med skjermbilde som viser illustrasjon av et hode med elektroder som lyser grønt og rødt, samt noen grafer i et diagram.

Elektroder ble satt på hodene til artistene, og det ga forskerne interessante svar på hvilken musikk artistene liker.

EEG-skanneren måler elektriske impulser i hjernen, og ved å tolke disse kan vi finne ut hvilken musikk vi faktisk liker.

For å gjøre et presist nok forsøk må systemet først kalibreres ved å finne nullpunktet til hver av artistene. De måtte velge ut låter de har et nøytralt forhold til, noen låter de synes er dansbare, og noen klare favoritter. Deretter fikk de lytte til sanger fra ulike sjangre. Vanligvis tar det mellom syv og ti dager å tolke resultatene, men ved hjelp av et helt team som satt parat i Hellas fant man svarene innen 24 timer.

Er popmusikk virkerlig favoritten til Margaret Berger?

Margaret Berger med elektroder på hodet.

Margaret Berger kunne fortelle at hun syntes det var svært spennende å bidra til banebrytende forskning.

Popmusikeren Margaret Berger er nok mest kjent for låten «I Feed You My Love» som hun deltok med i Melodi Grand Prix i 2013. Eksperimentet viste derimot at sjangeren hun scoret lavest på var pop. Det var riktignok én enkelt poplåt som ble testet, men Berger ble nokså overrasket da hun fikk høre resultatet.

Hvilken musikk liker Margaret Berger egentlig?

Men det var ikke dette resultatet som overrasket henne mest. I dette forsøket bruker man en rangering mellom 1-5 for å kunne tilsi hvilken musikk de reagerer mest positivt på. Men i dette tilfellet var det én låt som sprengte skalaen og nådde et resultat på 5,3 da Berger hørte den. Hva slags musikk det var kan du se i filmen under.

Hvilken musikk liker Margaret Berger egentlig?

Hun var ikke alene om å motta dette resultatet. At artistene liker sine egne låter best er svært vanlig, og som artistene sa selv: «Veldig gledelig». 

Hvilken sjanger liker Ole Paus egentlig?

Ole Paus med elektroder på hodet.

Paus var nokså ukjent med noe av musikken han liker.

Hvilken musikk er det den store norske visesangeren liker? Ole Paus er en kjent og kjær norsk visesanger, som gjorde seg spesielt bemerket med musikkalbumet «Salmer på veien hjem», hvor han og artister som Mari Boine Persen og Kari Bremnes utmerket seg med utradisjonelle og rustikke tolkninger av norske salmeskatter.

Paus kunne fortelle at han egentlig er altetende når han kommer til musikk, men en av sjangrene han testet positivt på var en type musikk han ikke har et nevneverdig sterkt forhold til:

Hvilken musikk liker Ole Paus egentlig?

Vaular mottok resultatene med stor glede

Lars Vaular er kjent for å lage alternativ hip hop-musikk og vant for noen år siden Dialektprisen til Norsk målungdom og prisen som årets tekstforfatter under Spellemannprisen. Men artisten selv uttalte at til tross for at han normalt sett lytter mest til rapmusikk så er han svært glad i en god «sviske». Hva det betyr kan du se i filmen under.

Hvilken musikk liker Lars Vaular egentlig?

Vaular trodde han likte et band...

I alle år har Vaular sagt til kjæresten sin at han liker bandet Kvelertak, mens kjæresten har påstått det motsatte. Det kan testes. Se resultatet i filmen under.

Musikkeksperiment om hva tror Lars Vaular han liker?

"No such thing as guilty pleasures"

Selv om noen av resultatene nok var temmelig overraskende for artistene var de alle samstemte i at guilty pleasures er en ting som tilhører fortiden. Deres samlede reaksjon var til syvende og sist: «Hør på akkurat det du liker. Enhver låt kan bli en favoritt - uansett sjanger».

Music Freedom får du på abonnementene UNG, SMART 6 GB, 12 GB, 15 GB og 40 GB.

Var denne siden nyttig?