Familie ute med barna
AKTIVITETER: Det er mye man kan bruke telefonen til ute sammen med familien. Foto: Getty Images.

14 Digitale aktiviteter for barn og voksne

Korona-stengte fritidsaktiviteter og begrenset tilbud kan gå på familieidyllen løs. Her er 14 gode tips til hyggelige og sosiale aktiviteter dere kan fylle dagene med.

Etter snart ett år med unntakstilstand kan det være vanskelig å komme på morsomme aktiviteter som får tiden til å gå. Favorittseriene er rundet for lengst, og vennemiddager på teams føles ikke like eksotisk lenger.

Heldigvis finnes det råd. Bruk teknologien til å oppdage nye turer i nærmiljøet, lære noe helt nytt eller utfordre venner og familie til en skikkelig duell!

Her får du en rekke ideer til hva du og familien kan finne på – ute og inne, alene og sammen.

Inneaktiviteter for barn og voksne:

1. Programmering for barn

Spill og apper kan brukes til mer enn bare underholdning. Med Roblox og Scratch kan barna lære programmering på egenhånd.

Roblox er et MMO-spill og en spillplattform hvor barna selv programmerer spillopplevelsene sine. I Roblox kan du altså enten spille spill som andre brukere har laget, eller du kan bygge ditt eget spill fra bunnen av med hjelp av virtuelle geometriske gjenstander, og kodespråk.

Scratch et supert vindu inn mot mer avansert koding. Spillet er blokk-basert og lar barna bruke det visuelle. Scratch kan helt fint spilles av de aller minste fordi man ikke trenger særlig gode leseferdigheter for å kunne ha glede av spillet.

Både Roblox og Scratch kan spilles på PC, nettbrett og mobil.

2. Brettspill på nett

Lei av de gamle brettspillene i hylla? Ikke noe problem. Mange av de folkekjære familiepillene har de senere årene kommet i digitale utgaver som man kan laste ned på pc, mobil eller nettbrett. Kanskje ikke like koselig som å sitte tett sammen rundt et spillbrett, men et ypperlig alternativ når butikken er stengt eller storfamilien ikke kan samles som vanlig.

Prøv for eksempel en ny utgave av monopol, som kan lastes ned i App Store eller i Google Play her.

3. Digital musikkundervisning

Er pianotimen avlyst? Med Yousician kan barna lære å spille piano- ukulele eller gitar med mobilen. Appen har plukket de beste elementene fra spillverden og er inspirert av titler som Guitar Hero og Rock Band. Forskjellen her er at man blir flinkere på et ordentlig instrument i prosessen. Yousician lytter til spillingen på instrumentet, og gir deg tilbakemeldinger underveis.

LÆR NOE NYTT: Kanskje de yngste har lyst til å finpusse på ferdighetene i piano, eller kanskje lære seg et helt nytt instrument. 

Yousician kan brukes på både PC, Mac, mobil og nettbrett. Last ned appen her.

4. Hør på lydbok

Sett på en klassiker som både foreldre og barn vil ha glede av. Hva med Astrid Lindgrens fantastiske Brødrene Løvehjerte? Å høre på en lydbøker på nett er en fin aktivitet dere kan gjøre parallelt med noe annet, eller dere kan bare sette dere godt til rette under pleddet og lytte.

5. Podcast for barn

Vi hører mye om podcast for voksne, men hva med gode podcaster for barn?

Juniorrådet er en morsom podcast for barn laget av Aftenposten Junior. Her snakkes det om forelskelse, sceneskrekk, den triste følelsen når du krangler med en venn, eller hvorfor det kan være sunt å kjede seg noen ganger.

PODCAST FOR DE MINSTE: La barna lære om det som skjer i verden på en enkel og forklarende måte. 

Nyheter kan være både spennende og viktig å få med seg for barn, særlig i en tid som denne – men noen ganger blir dagsrevyen bli en smule for høytidelig og voksent for de yngste. NRK Supernytt og Aftenposten forklart junior er gode alternativer som gir barna et overblikk over hva som skjer i verden, forklart på en enkel måte.

6. Strøm dere bort med nye filmer og serier

Kinoene er fortsatt stengt, men det gjør ingenting. Pop popcorn, skru av lyset og lag hjemmekino.

Hva med å se den kritikerroste filmen Månereisen? Denne fargerike og musikalske perlen forteller historien om den oppfinnsomme jenta Fei Fei som bygger en månerakett for å bevise at den legendariske månegudinnen Chang’e faktisk finnes. Månereisen kan du strømme på Netflix med Telia box.

7. Lag din egen film

Vi filmer mye med mobiltelefonene våre, men hvor ofte lager vi egentlig film? Det å redigere sammen klipp og legge til effekter er enklere enn du kanskje skulle tro. Hvem vet, kanskje du har en regissør i magen?

IMovie for iPhone er en enkel og intuitiv app for deg som er nybegynner. Er du Android-bruker kan du prøve Filmorago eller VideoShow.

8. Trening i stua

Få ut overskuddsenergi med en liten felles trim i stua. Bytt på å være instruktør og la alle kan få bestemme én øvelse hver – eller bruk morsomme filmer som trim for eldre fra NRK. Vil du ha en mer omfattende økt finnes det et hav av gode treningskanaler YouTube. Se våre anbefalinger her.

Uteaktiviteter for barn og voksne:

9. Spill vinterturbingo

Turbingo er fin motivasjon til å få barn med på tur, og for å gjøre turen mer spennende. DNT har laget et bingobrett som passer ypperlig for en vintertur i nærområdet. Brettet kan lastes ned her – eller du kan lage ditt eget.

10. Dra på «skattejakt»

Med appen GooseChase kan du lage din egen skattejakt – og utfordre familien til å fullføre oppdraget innenfor en gitt tidsperiode. Underveis i jakten må deltakerne løse små oppgaver som gir poeng. Den eller de som har samlet flest poeng ved slutten av spillet vinner. Passer for barn fra ni år og oppover.
Last ned GooseChase i App Store og i Google Play.

 

11. Ut på tur

…igjen? Etter å ha gått den samme runden i nabolaget utallige ganger de siste ukene, kan det være tungt å motivere familien. Kanskje er tiden inne for å oppdage upløyd terreng?

Appen DNT SjekkUt fra den norske turistforeningen har samlet en rekke fine turer i hele Norge. Eller prøv appen Outt – en norsk turapp som gir deg god oversikt over opplevelser i hele Norge.

SKITUR: Ta med deg gjengen på en flott tur i den norske naturen. 

12. Utforsk nattehimmelen

Hva med å dra på et natt-eventyr og utforske stjernehimmelen sammen med barna? Det finnes massevis av apper som gir oversikt over stjernehimmelen, og som gir både foreldre og barn mye moro med å finne igjen stjernebilder på himmelen.

Har du iPhone, er Night Sky blant de beste. Har du Android-telefon er Starlight et godt alternativ.

13. Zombies, Run!

Zombies, Run! er et aktiviseringsspill, der spillere gjennomfører en rekke oppdrag for å redde verden fra zombie-invasjon. For å samle objekter som man trenger i spillet, må man fysisk løpe med telefonen og samle skritt, som blir til poeng i spillet. Underveis får man ulike oppdrag, og iblant må man løpe fortere for å unngå å bli fanget av zombiene som jakter deg.

Forfatteren Margaret Atwood, som står bak HBO-suksessen The Handmaid’s Tale, er én av mange bidragsytere til selve historien. De første oppdragene er gratis, men vil du ha full tilgang må du kjøpe tilgang.

Les mer og last ned Zombies, Run! her

LØP: Full fart med zoombie-spill i skogen. Foto: Getty Images

14. Prøv Geocaching

Har du enda prøvd Geocaching, er det på høy tid. Geocaching er et slags orienteringsspill som passer for hele familien. Ved hjelp av mobilens GPS leter du etter skjulte skatter i området du befinner deg i. Skattene kan du finne på de underligste steder – i nabolaget, på fjellet, i skogen eller ved sjøen.

Last ned Geocaching-appen i App Store og Google Play.

 

Var denne siden nyttig?