Disse julekalenderne kan du se på TV julen 2020

Advent er en tid for forventninger, og julekalender på TV har lange tradisjoner i mange norske hjem. Her er julekalenderne du kan glede deg til i år.

Snøfall, Jul i Svingen eller Jul i Blodfjell? Det er flere gode norske serier å velge blant på de tradisjonelle TV-kanalene som TV2, NRK Super og TV Norge.

Men ikke glem at også de ulike strømmetjenestene, som HBO, TV2 Sumo og Netflix også har kastet seg inn i kampen om hvilken julekalender du skal se på i adventstiden.

Årets julekalendere på TV

Nedenfor finner du en totaloversikt over hvilke julekalendere som vises på TV i 2020 fra de ulike kanalene, for både store og små.

Vi gir deg også gode tips til hvor du kan få sett igjen de gamle juleklassikerne som gikk på TV da du var barn, som Julefergå på TV2 og Jul i Skomakergata på NRK.

NRK Super

Stjernestøv, en julekalender for hele familien

Stjernestov 600x400.jpg

EVENTYR: Stjernestøv er et moderne eventyr om å feire jul for første gang etter en skilsmisse.
Foto: Daniel McStay Grafikk: Joachim Barrum/Susanne Flender/Jørn Veberg/NRK

I år er det ekstra stor grunn til å glede seg til årets julekalender på NRK Super. Stjernestøv er nemlig en helt ny kalender, som aldri før er blitt vist på TV.

For mange handler jula om hjemmekos og familiehygge. Men hvordan er det å gå inn i desember når familien og hjemmet er i oppløsning? Det er temaet i NRKs nye julekalendersatsing. Ni år gamle Jo står midt oppi foreldrenes skilsmisse, og må flytte med mamma og søsknene sine til et nytt sted.

Alt skjærer seg for ham i starten, men så blir han kjent med den sterke og uredde jenta Elly. Hun kommer fra et sted hvor stjernefolket bor og snart gir hun ham mot til å håndtere alt det nye som skjer i livet hans.

Det er en utrolig fin, rørende og dyp historie

skuespiller Ingrid Bolsø Berdal

Stjernestøv har et budsjett på rundt 50 millioner kroner. Det er det samme som julekalenderen Snøfall kostet å lage i 2016, som ble tidenes mest sette norske julekalender, med rundt en million seere hver episode.

TV2 og TV2 Sumo

The Julekalender

Press_Original-Kalender-main-season-ny 600x400.jpg

STØVELDANCE: Et bærre lekkert gjensyn med Gjertrud, Olav og nissene!

Da The Julekalender ble vist på TV 2 første gang i 1994, ble den noe utradisjonelle julekalenderen en stor suksess. Nå er det tid for en ny runde av kultserien, som blant ga oss strofene «Det e' bærrelækkert» og «bob bob».

Historien handler blant annet om potetbøndene Olaf og Gjertrud Sand, som er i full gang med juleforberedelsene i det lille huset sitt i Trøndelag.

The Julekalender vises hver dag fra 1. fra 24. desember på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo.

Tinka og Kongespillet

Press_Original-Tinkas_juleeventyr_-_ikon_uden_tekst - 600x400.jpg

HALVT NISSE: Tinka må ut på nye juleeventyr.

For de minste barna sender TV 2 julekalenderen Tinka og Kongespillet grytidlig på hovedkanalen, kl. 05.25 og 06.00 – med reprise og dagens episode etter hverandre.

Julekalenderen bygger videre på «Tinkas Juleeventyr», der Tinka fant ut at hun var halvt nisse og halvt menneske. Nå blir hun kronprinsesse, men så kommer ikke kongen hjem fra sin rundreise i Nissenes rike. Det utløser et kongespill, en kamp mellom en representant fra hver av rikets regioner. Tinka som er den nye kronprinsessen må stille.

Tinka og Kongespillet vises hver dag fra 1. desember på TV 2 Sumo og på hovedkanalen TV 2 kl. 05.25.

TVNorge

Jul i Blodfjell, sesong 1

juliblodfjell 600x400.jpg

REFERANSEALARM: I årets julekalender på TVNorge er det lett å dra kjensel på karakterene.

I Jul i Blodfjell samles storfamilien Soot på et høyfjellshotell, hvor de må bli til julaften, om de vil ha sin andel av arven fra deres gamle onkel.

Serieskaperne har hentet inspirasjon til karakterer og scener fra en rekke kjente filmer og TV-serier. Blant annet møter vi Svein, basert på Varg Veum. Nanna i serien er basert på Saga Norén fra Broen. Og Konstanse kjenner vi igjen som Violet Crawley i den britiske dramaserien Downton Abbey.

Skru på TV Norge hver dag i desember og få med hele familien til å gjette på alle de andre karakterene!

Psst… Visste du at du kan sette julekalenderne på serieopptak i Telia Play på Telia box? Alle opptakene du gjør finner du igjen i Telia Play på nett-TV, mobil, nettbrett og Apple TV - og omvendt. Les mer om opptak her. 

Nissene over skog og hei

nissene-over-skog-og_hei 600x400.jpg

HVITSKJEGGNISSE: Henrik Elvestad i rollen som Timothy Dale 

En annen serie med mange morsomme referanser er Nissene over skog og hei. I kjent 71° nord-stil legger nissene ut på tur i Norges langstrakte land. I likhet med Jul i Blodfjell, er serien spekket med referanser.

Nissene deles inn i to lag; gråskjeggnissene og hvitskjeggnissene og konkurrerer mot hverandre. Målet er å få en sekk med julepresanger helberget fram gjennom norsk natur til julaften. Nissen som til slutt når frem med presangene på julaften vinner en million kroner.

For de som husker Nissene på låven blir det et herlig gjensyn med kjente og kjære karakterer, og noen nye er kommet til.

ViaPlay

Det Store Eksperimentet

DetStore Eksperminentet 600x400.jpg

REDDER JULEN: Håvard Lilleheie og barna må redde julen fra den onde professor Primus

I 2016 kom Viaplay med sin første originalserie med en spennende og lærerik julekalender for barn, kalt Det Store Eksperimentet. Kanalen fulgte opp med sesong 2 i 2018 og i 2019 kom sesong 3, med omtrent samme konsept som i de to foregående sesongene: en kamp mot Professor Primus med naturfaglige eksperimenter.

Her får barna – med hjelp av Håvard Lilleheie – prøve seg på naturfaglige og vitenskapelige oppgaver, for å redde julen fra den onde Professor Primus, spilt av Anne Marie Ottersen.

Lyst til å se Det Store Eksperimentet? Viaplay kan velges inn i Valgmenyen for alle Telia TV-kunder. Les mer om innholdet du kan velge i din TV-pakke her.

Netflix

Hjem til jul 2

Hjem-til-jul-netflix.jpg

JULESTEMNING: Netflix-serien Hjem til Jul gir god førjulstemning. Nå kommer sesong 2.

I første sesong av den norske Netflix-serien Hjem til jul fulgte vi den single sykepleieren Johanne, som etter å ha løyet på seg kjæreste overfor familien, dater seg gjennom desember for å finne en mann å ta med hjem til jul.

Serien følger ikke samme mal som de øvrige seriene i denne listen, med 24 episoder, men mange seere trykket Johanne til sitt bryst, så vi vil likevel våge å kalle denne Netflix-serien en julekalender likevel.

Og hvem ringte egentlig på døren i siste scene av «Hjem til jul» i første sesong? I år får du svaret, når Netflix slipper andre sesong.

Adventskalender voksne

Noen julekalendere er kun for voksne, og discovery+ sin egen julekalender må med rette kunne sies å være en slik.

I 2018 fikk TVNorge med seg Bård og Vegard Ylvisåker, Calle Hellevang-Larsen, Magnus Devold og Ole Martin Alfsen og laget sin egen vri på en julekalender.

Den fikk det selvforklarende navnet Juleølkalenderen, og går ut på at guttene satte av én kveld til å smake seg gjennom 24 juleøl, og delte seansen opp i 24 episoder.

Det gikk akkurat som forventet …

Juleølkalenderen, sesong 1, sendes fordelt over to dager på MAX 22. og 23.desember.

Savner du de gode gamle adventskalenderne på TV-skjermen?

Er du i det nostalgiske hjørnet og vil bruke adventstiden slik du husker det fra du selv var barn, finner du flere klassiske juleserier fra NRK og TV2 fortsatt tilgjengelig på NRK Nett-TV og TV2 Sumo. 

Disse julekalenderne er tilgjengelig via strømming julen 2020:


NRK TV:

 • Jul i Skomakergata
 • Amalies Jul
 • Teodors Julekalender
 • Vertshuset den gylne hale
 • Humorkalender

TV 2 ZEBRA + SUMO:

 • The julekalender
 • Julefergå
 • Tinkas juleeventyr

DISCOVERY+:

 • Jul i Blodfjell 1 og 2
 • Juleølkalenderen 1 og 2
 • Asbjørns julekalender
 • Nissene på låven
 • Nissene over skog og hei

discovery+ abonnenter får alle episodene 1. desember. Gratisbrukere får en episode hver dag kl. 18.00 fra 1. til 24 desember.

Var denne siden nyttig?