Infinity symbol

Lær barna sikker bruk av mobilen

9 av 10 tiåringer har smartmobil. Her er noen forholdsregler foreldre bør være bevisst på.

To barn sitter foran PC og får veiledning av en voksen

Foto: Telia

Med undersøkelsen «Mediebarn» i 2015 kartla TNS Gallup hvor mange norske barn som har egen smarttelefon. Her fant man at hele 87 prosent av 10-11åringer har en smartmobil.

Det er mye positivt med at barn benytter seg av teknologi. Øye-hånd-koordinasjon og pedagogiske spill lærer bort språk og matematikk, men det er noen forholdsregler foreldre bør ta før barna begynner å ta i bruk teknologien.

Se etter avvik

Tor Saltveit, sikkerhetssjef i Telia.
Tor Saltveit, sikkerhetssjef i Telia. Foto: Telia

Ikke alle har gode hensikter der ute. Ved å prate om og kjenne til ulike farer kan barna bli bedre beskyttet mot uheldig påvirkning. Telias sikkerhetssjef, Tor Saltveit, har lang erfaring med å identifisere trusler. 

– En viktig faktor i å forstå trusler er å oppfatte avvik. Avvik klarer man bare å identifisere dersom man er kjent med det som er normalt, det vil si at man må ha vært eksponert for det en del ganger. Dagens barn kjenner veldig godt til internett og teknologi, og ved å gi dem tilgang på dette vil de bli i bedre stand til å oppdage eller reagere på avvik selv, forteller Saltveit. 

Saltveit kommer med noen tips til foreldre som kan være fint å gjøre seg kjent med før barna tar i bruk teknologi. 

Ikke legg igjen betalingsinformasjon

Et smart tips er å ikke legge inn betalingsinformasjon i mobilspill. Mange mobilspill har betalingsløsninger som kan bli misbrukt av barna. De forstår jo ikke nødvendigvis konsekvensen av dette. Sett som krav til barnet at de må vise de voksne hva de spiller og be dem si i fra dersom det kommer varsel om at man må betale for å spille.

Telia har abonnement tilpasset barn under 16 år. SMART Barn har kostnadskontroll som gjør at barna ikke har mulighet til å overforbruke mobildata. Sjekk ut abonnementet her.

Unngå å gi barna tilgang på voksenstoff

Mange enheter, mobil og nettbrett er synkronisert med hverandre gjennom en mailkonto eller brukerprofil man har registrert på enhetene. Det er mange barn som benytter seg av foreldrenes brukerprofil, noe som gjør at barna har tilgang på voksent innhold. Det er åpenbart at det ikke er alt i voksenverden som egner seg for barns øyne. Det beste man da kan gjøre er å opprette en egen profil til barna

Et triks for dem som er komfortable med å navigere i egen ruter-meny er man kan gjøre for å sensurere enkelte sider er å taste IP-adressen på ruteren din i nettleseren på enheten. Logg inn med brukernavn og passord på nettverket. Når du søker opp IP-adressen i nettleseren får du full oversikt over aktiviteten som er på det aktuelle nettverket. Her kan du legge inn webadresser du ønsker å sperre for barna.

To gutter med hver sin iPad og mobiltelefon

Foto: Telia

Det som er smart med dette trikset er at sensuren gjelder for samtlige nettlesere som er koblet til nettverket. Sperren vil da bare gjelde for den ruteren. Dersom enheten har SIM-kort eller kobler seg til Wi-Fi andres steder så vil det ikke ha noen effekt. 

Det er flere apper du kan endre i innstillingene på. Det kan være lurt å gå gjennom ulike apper for å se på innstillingene og eventuelt endre på dem dersom mulig. For eksempel på YouTube kan du bestemme aldersgrense for innholdet, gjennom kontoinnstillinger for brukeren som er logget på.  

Opprett kontoer med begrenset informasjon 

Når barna benytter seg av internett legges det alltid igjen spor. Det viktigste å tenke på i forbindelse med dette er at barnas nettaktivitet skal gi minst mulig opplysninger om hvem de er. Det vil si at barna bør ha brukernavn som sier minst mulig om dem. For eksempel Anna04 kan gi tydelig signalement om at dette er et barn ved navn Anna født i 2004. Mens Hvitveis137 i større grad er et anonymt brukernavn.

Mitt aller viktigste poeng er å involvere deg i hva barna bruker teknologien til og hva de gjør på internett. Det er viktig å få et overblikk, og lære å forstå hva som er der ute.

Tor Saltveit, sikkerhetssjef i Telia

Det finnes også flere funksjoner i ulike apper som viser på kart hvor man befinner seg. Eksempler på dette er i Google Maps, og den nye Snapchat-funksjonen. Dette er innstillinger som bør være avslått på barnas brukere, enten i selve appen eller stedtjenester på enheten.

– Dersom det er et ønske i familien å spore mobilen for å kunne se hvor barnet befinner seg finnes det for eksempel en app som heter «Glympse» som er veldig bra for slikt, eller så har de fleste enheter en «Finn min enhet»-funksjon. Vær obs på at funksjonen i så fall kun begrenser seg til valgte personer. Sørg altså for å forstå konfigureringen i appen, slik at kun utvalgte personer får tilgang på posisjonen, opplyser Saltveit. 

Alt man gjør på internett blir registrert et sted, og mange ganger har man selv godtatt at andre- og tredjeparter kan få tilgang på det fordi man har godtatt eviglange brukervilkår. Det er mulig å slette digitale spor. Les hvordan man gjør det.

Nettvett.no er en side som gir god informasjon og opplysninger om fornuftig skikk og bruk på internett. Les om enda flere råd om nettvettregler her. Barnevakten.no er også en side som opplyser om nettvettregler for barn og tips til foreldre.

– Mitt aller viktigste poeng er å involvere deg i hva barna bruker teknologien til og hva de gjør på internett. Det er viktig å få et overblikk, og lære å forstå hva som er der ute, avslutter Saltveit.