Leander (12) leder an når familien går tur i skogen for å spore opp geocacher med mobilen.

Kidsa kan: – Det er litt som å game ute i skogen

Leander (12) leder an når familien går tur i skogen for å spore opp geocacher med mobilen. Her er hans beste tips for lykkes på «skattejakt».

Når Leander Agasøster (12) skal finne på noe å gjøre, tar han gjerne med seg lillesøsteren Hedda (10) for å dra ut på skattejakt. Han driver nemlig med geocaching – et spill på mobilen som går ut på lete etter cacher (små bokser eller andre småting som andre har gjemt og markert med GPS).

Du hadde aldri i livet lagt merke til den hvis du ikke visste at det var en geocache akkurat der.

Leander Agasøster (12)

– Det er ganske enkelt, egentlig. Alt du trenger er appen Geocaching i App store eller i Google Play på telefonen for å lete etter cacher i nærheten, forteller Leander.

Du ser på kartet på telefonen hvilke cacher som er tilgjengelige, og så velger du hvilken du vil gå til. Du kan også lage dine egne cacher som andre kan finne.

kidsa_game_07.jpg

Cacher på rare steder

– Noen ganger må du lete litt for å finne geocachen. De er ofte på litt rare steder, forteller Leander.

For eksempel er en av boksene i nærheten ganske godt skjult. Den ser bare ut som en vanlig liten boks ved en garasje.

– Du hadde aldri i livet lagt merke til den hvis du ikke visste at det var en geocache akkurat der. Så selv om du må følge godt med på kartet på mobilen, er det viktig å se seg godt rundt også.

kidsa_game_010.jpg

På gamle Greåker fort ikke så langt unna kan Leander se på mobilen at det er en mikrocache (en bitteliten boks) som visstnok henger oppe i et tre. Han har ikke rukket å gå dit ennå, men den er på listen. Målet er å finne minst 200 geocacher.

Noe av det som gjør leken gøy er at cachene alltid inneholder en liten loggbok over hvem som har vært der.  Noen ganger er det til og med noen enkle småting oppi, som er lov å ta med seg – men bare om du legger igjen noe annet. Da blir det litt som en skattejakt.

– Vi vet aldri hva vi finner, det kan være hva som helst, sier Leander. Derfor har han alltid med seg en kulepenn og en eller annen dings eller leke når han er på tur, slik at han har noe å bytte om han finner en geocache.

Skattejakt for hele familien

Et resultat av geocaching på mobilen er at Leander og søsteren har fått opp interessen for å dra på tur.

kidsa_game_014.jpg

– Mamma er veldig glad i å gå på skogstur. Jeg synes det er litt kjedelig, men med geocaching på mobilen blir jo turen litt som et spill, og da er det gøy! Så da blir mamma glad også, for vi blir jo med på turen. Og lillesøsteren min synes det er skikkelig morsomt når turen blir til en skattejakt. Det er liksom gaming i virkeligheten.

Den ivrige gameren forteller at det er ikke er så veldig mange geocacher i området der han bor foreløpig. Derfor leker han med tanken på å lage noen cacher selv, sånn at kanskje flere har lyst til å være med. Hvis flere synes det er gøy, kan det hende de lager nye cacher også.

Se video med Alfred lærer som deg å lage musikk med mobilen:

Kidsa kan – Alfred (12): – Kult å lage noe selv som høres proft ut!

Enhjørninger i skogen

I dag skal Leander og Hedda ut for å lete etter en ny geocache i et skogholt like ved. Mamma Elin slår følge. Hun har gått mye tur i området, men det er en stund siden barna var like ivrige etter å være med. Leander følger kartet på mobilen og viser vei, mens Hedda ivrig henger på. Hun håper at det kan være noe spennende i boksen, og har med seg en jojo som hun kan legge igjen.

kidsa_game_06.jpg

Når de kommer frem tar det ikke mange minuttene med leting før barna finner geocachen gjemt under blåbærlyngen. I boksen er det både en robotleke og en nøkkelring med en enhjørning på. Hedda synes det er vanskelig å velge, men til slutt blir det robotleken. Jojoen går opp i boksen, klar for å glede geocachens neste skattejeger.

For mamma Elin er det ekstra kjekt å se barna løpe rundt i skogen og samarbeide om å finne geocachen. Vanligvis er jo Leander og Hedda som søskenpar flest – de krangler og kjekler som alle andre. Men når de er ute på tur med mobilen, samarbeider barna.

– Når de har et felles mål de kan følge på mobilen spiller de veldig godt på lag. Det er veldig fint.

Leanders 4 tips til deg som vil drive med geocaching:

  1. Last ned appen Geocaching i App store

  2. eller Google Play og prøv deg frem, den er ganske enkel å forstå.

  3. Følg kartet, men husk at du må se deg rundt også. Noen av geocachene kan være vanskelige å finne, så du må ofte lete litt.

  4. Pass på at du har nok batteri på mobilen. Du har ikke lyst til å gå tom for strøm og miste kartet når du er midt i skattejakten.

  5. Og selvfølgelig må du huske å ta med deg noe som du bytte fra deg i geocachen. Det er ekstra hyggelig å «bytte opp», altså å legge igjen noe som egentlig er finere enn det du tar.

Var denne siden nyttig?