Infinity symbol

Lever Xperia XZ1 Compact opp til forventningene?

Testpilotene har talt. Er du nysgjerrig på Sony Xperia XZ1 Compact? Da anbefaler vi at du leser vurderingen fra testpilotene.

Eigil Eliassen og hans Sony Xperia XZ1 Compact.

Foto: Eigil Eliassen.

Ida Aarø fra Gressvik og Eigil Eliassen fra Oslo var de heldige som ble trukket ut av bunken blant testpilot-søknadene til Sony Xperia XZ1 Compact. Etter noen uker med bruk har de nå vurdert telefonen på flere områder og gitt et samlet terningkast på opplevelsen.

Design

Eigil: – Mitt ønske for en mobiltelefon er at den skal være liten og nett, men samtidig ha de beste smarttelefon-egenskapene. I tillegg må den fungere godt som kamera. Sony Xperia XZ1 Compact svarer godt til disse ønskene.

Eigil: – Jeg liker designet med rette hjørner, ganske skarpe kanter og en ru overflate på baksiden. Dette gjør at telefonen ligger trygt og godt i hånden. Ulikt mine tidligere mobiler som har hatt avrundede hjørner og glatt overflate - noe som har ført til et par knuste skjermer!

Ida: – Den både ser og kjennes solid ut. Telefonen er god å holde i, og fordi den er såpass liten, ligger den godt i hånden og er vanskeligere å miste enn de litt større telefonene. Den passer også mye bedre i bukselommen enn de store telefonene, som man nesten er nødt til å ha i jakkelommen eller i veska. 

Sony Xperia XZ1 Compact.

Foto: Ida Aarø.

Skjerm

Ida: – Skjermen er klar og fin og fungerer bra til både surfing, bilder og nett-TV. Fargene er sterke, klare og det er god lysstyrke. Den virker solid, og jeg er overrasket over hvor lite man faktisk legger merke til at skjermen er såpass liten i forhold til for eksempel Samsung S8 og iPhone 7. 

Eigil: – Skjermen virker veldig lys og skarp til tross for «bare» 720p oppløsning. Jeg hadde bedre oppløsning på min forrige telefon, men jeg merker nesten ingen forskjell. En snedig funksjon er at jeg med et enkelt tastetrykk kan speile skjermen direkte til min Sony-TV.

Meny

Eigil: – Menyer og brukergrensesnitt virker veldig intuitivt. Selv for meg som er en langvarig Apple-bruker og ganske så fersk med Android. Den har også en egen (fysisk) utløserknapp for foto.

Ida: – Menyene er oversiktlige, det er lett å finne frem på telefonen. Det var overraskende lett å venne seg til å bruke Sony fremfor min vanlige Samsung S8. Det er ganske standard Android-oppsett, så etter å ha vendt meg til dette på Samsung, kontra iPhonen jeg hadde før, gikk overgangen fra Samsung til Sony som en lek.

Kamera

Eigil: – Foto- og filmfunksjonene er det jeg var mest spent på. Super Slow-motion med 960-bilder i sekundet er fantastisk. Og særlig det at man kan filme med vanlig hastighet og så koble (enkelt) over til slow motion underveis i filmingen – og tilbake igjen.

Dette forsterker effekten enda mer. Kameraet gir muligheter for manuelle innstillinger, og kombinert med tidligere nevnte utløserknapp så føles det nesten som å ha et riktig kamera i hånden. Supert kamera for Instagram!

Mobil som tar bilde av lekebiler. De faktiske lekebilene skimtes i bakgrunnen.

Foto: Ida Aarø.

Eigil: – Kameraet har en oppløsning på hele 19 megapiksler. Det gjør at jeg kan beskjære bildene mine ganske mye og fortsatt ha god oppløsning. Frontkameraet er på 8 megapiksler. Dette har også en funksjon hvor jeg kan velge mellom «gruppeselfie» og «portrettselfie». Man kan til og med ta selfie med smil eller en håndbevegelse.

Ida: – Automatiske innstillinger fungerer veldig bra. Den fokuserer kjapt, og du har mulighet til å holde inne for å ta en serie med bilder og velge ut det beste. Kameraet har også fått en Super slow motion-funksjon, som gjør at du kan filme i supersakte film for dramatisk effekt.

To bilder ved siden av hverander. Detaljer av en  blomst til venstre, selfie til høyre, tatt inni bilen.

Supert kamera for Instagram, sier Testpilot Ida. Foto: Ida Aarø

Funksjoner

Eigil: – Fingeravtrykksleseren er på siden av telefonen, lett tilgjengelig for tommelen. Det er litt kronglete å bruke telefonen mens den ligger på bordet eller montert i bilen men dette blir en vane etter hvert.

Ida: – Telefonen er utstyrt med en fingeravtrykksleser på siden, og det fungerer faktisk suverent. Leseren er optimalt plassert og ligger akkurat der jeg legger tommelen uansett, og den fungerer hver gang.

Eigil: – Telefonen er vanntett og det er veldig fint å slippe å tenke på å holde den unna vann og fuktighet.

Ida: – Telefonen har mange fine funksjoner. Jeg liker veldig godt alle mulighetene kameraet gir meg, og at telefonen er vann og støvtett.

Batteri

Eigil: – Batteritiden er veldig bra. Jeg bruker mobilen mye til foto og film og har enda ikke opplevd å gå tom for batteri! Den har også imponerende kort oppladingstid.

Ida: – Batteriet er en opplevelse for meg som kommer fra iPhone 7, over til Samsung S8 og nå Sony. Batteriet lever LENGE. Det holder hele dagen, selv med en del bruk av både Spotify, Facebook og Snapchat.

– Når kvelden kommer er det fortsatt ikke sånn at man må stresse med å sette telefonen i laderen. Når telefonen har vært lite i bruk sørger batterisparemodus for at den nesten ikke bruker strøm i det hele tatt.

Konklusjon

Ida: – Min konklusjon er at dette er en suveren telefon. Den er enkel i bruk og lett å få med seg i lomma. Jeg er veldig fornøyd med telefonen i sin helhet, med et godt kamera, god batterilevetid og masse fine funksjoner. Dette er en telefon jeg lett kan anbefale til de som ønsker en litt mindre telefon.  

Eigil: – På plussiden: Vanntett, Super slow-motion, liten og nett, god batteritid, gode kamerafunksjoner, høy oppløsning, Swift Key-tastatur. Minussiden: Ikke trådløs lading, Kamera ikke helt topp i dårlig lys.

Terningkast 5

Terningkast 

Eigil: – Terningkast 5. Kan absolutt anbefales!

Ida: – 5! Tommel opp for en veldig god telefon.