Meldingene du ikke bør overse på reise

I EU kan bruke mobilen akkurat som hjemme uten at det koster ekstra. Men hva med andre land, og hva med danskebåten? Dette bør du vite om roaming.

Meldinger du ikke bør overse på reise - Gutt med caps og mobil i parken, grønt gress og trær i bakgrunnen.

Foto: Telia

Det er viktig at du er bevisst mobilbruken din når du er i utlandet. Vi er vant til å bruke mobilen mye, og bruker den som et multiverktøy for å gjøre research på severdigheter, restauranter, kulturtilbud eller bruke kartfunksjon for å finne frem.

Det er fort gjort å ikke tenke seg om. Men er man i utlandet og utenfor Roam Like Home-landene gjelder andre vilkår for mobilbruken vår. Dette må du være klar over når du reiser. Da kan du bruke mobilen fornuftig uten å ende opp med en sjokkregning.

LES OGSÅ: Bruk jobbmobilen som hjemme på reise i EU / EØS

Her gjelder ikke Roam Like Home

I fjor begynte mobilselskaper for alvor å tilby dataroaming i utlandet for samme roamingkostnader som hjemme i Norge. Med Roam Like Home fra Telia kan du altså ringe, sende meldinger og surfe fritt i EU, EØS og Sveits.

Du kan altså ta med mobilvanene på ferie, dersom du skal til for eksempel Hellas, Mallorca eller Italia i sommer. Sjekk våre tips til hva du kan bruke mobilen til på ferie.

Det er viktig at man ikke blander Europa med EU. Fri roaming gjelder altså for EU- og EØS-land,  og inntil videre ikke på for eksempel Færøyene, Monaco, Jersey, Guernsey, Andorra eller San Marino. Det er også slik at Roam Like Home gjelder i utlandet og til Norge, men ikke fra Norge til utlandet.

Kostnadskontroll – slik virker det

Vi ferierer ikke bare i Europa, og det er nok mange som har tenkt seg på ferie enda lenger enn som så. Da bør du være klar over hvilken betydning det har for mobilregningen dersom du bruker mobilen til surfing på nettet i landet. 

I hvert abonnement har vi noe som heter Kostnadskontroll, som gjelder for utenlandssurfing. Dette er en tjeneste som aktiveres automatisk når du begynner å bruke datatrafikk i utlandet, og som sperrer databruken når du passerer en bestemt grense. Denne grensen avhenger av abonnement og hvor i verden man reiser. Det er to former for kostnadskontroll.

Kostnadskontroll 1 - daglig kostnadskontroll

 • Gjelder blant annet i Tyrkia, USA, Thailand, Brasil, andre populære feriedestinasjoner og land utenfor EU/EØS.
 • Kostnadskontroll betyr at når du starter å bruke data i det nye landet, så vil forbruket begrense seg til mellom 39 og 50 kroner per dag, avhengig av landet du er i (pris på data i det aktuelle landet).
 • Når du nærmer deg grensen for forbruk, vil du motta en melding og en forespørsel om du vil kjøpe mer data. Du kan da kjøpe en ny dagspakke eller spandere på deg en ukespakke.
 • Dagspakken gjelder fra du kjøper den, til midnatt norsk tid. Datapakkene har altså en begrenset levetid.
 • Ukespakken fungerer på samme måte, men gjelder altså for en uke.
 • Eksempel 1: I USA har kostnadskontrollen en begrensning på 39 kroner per dag. Da får du 100 megabyte, som tilsvarer 0,39 kroner per megabyte. Er denne grensen nådd stoppes muligheten for datatrafikk og du må velge å kjøpe ny datapakke for å fortsette å surfe.
 • Eksempel 2: I Thailand er kostnadskontrollen satt til 50 kroner. I Thailand får du 30 megabyte til 50 kroner per dag. Er denne grensen nådd må du kjøpe ekstra datapakke for å surfe videre.

Kostnadskontroll 2 - månedlig kostnadskontroll

 • Gjelder resten av verden, for eksempel Vietnam, Egypt, Chile.
 • Kostnadskontrollen har en beløpsgrense på cirka 500 kroner i fakturaperioden. Det betyr at du kan bruke X megabyte data til en verdi av 500 kroner.
 • Du får altså X antall megabyte for 500 kroner avhengig av hvilket land du er i.
 • Eksempel: I Vietnam kan du i løpet av en måned surfe for inntil 500 kroner, hvor prisen per megabyte er 40 kroner. I dette tilfellet får du altså 12,5 megabyte før du har nådd grensen. Etter det må du åpne for opp for ytterligere bruk til en ny satt beløpsgrense.  

Kjøp av datapakker

I land med Kostnadskontroll 1 kan du enten kjøpe dagspakke eller ukespakke. Dagspakker gjelder frem til midnatt norsk tid, eller til inkludert datamengde er brukt opp. Da kan du, som eksempelet over viser, kjøpe 100 megabyte for 39 kroner i USA. Det gjør du ved å sende en SMS, for eksempel SMS med kodeord DAG100 til 1989.

Datapakken begynner fra du sender SMS, og gjelder til den er oppbrukt eller fram til midnatt norsk tid. Ønsker du å surfe neste dag har du på nytt en dagskvote på 39 kroner, deretter må du kjøpe en ny datapakke.

NB! Sørg for å kjøpe datapakke i god tid før dagen er over norsk tid. Da får du utnyttet datamengden best mulig. Dersom du kjøper ukespakke gjelder denne i syv dager fra de bestilles eller til inkludert datamengde er brukt opp. Du kan for eksempel sende UKE1GB til 1989 og få 1000 megabyte for 199 kroner.

I land med Kostnadskontroll 2, for eksempel Vietnam, kan du per måned bruke megabytes opp til en verdi av 500 kroner. Når beløpet er nådd, sperres muligheten til å bruke mer mobildata, og du er nødt til å øke beløpsgrensen for å surfe videre i den gjeldende fakturaperioden.

For å øke beløpsgrensen, sender du en SMS hvor du bekrefter at du vil åpne for mer mobildata for en verdi av X antall kroner, som gjelder fri surfing til det nye beløpet er nådd. For å surfe videre må du igjen øke beløpsgrensen. Du kan for eksempel sende SMS med kodeord datautland 1000 til 1989, og dermed få mulighet til å surfe for en verdi av 1000 kroner.

NB! Når du øker beløpsgrensen vil den også gjelde for fremtidige utenlandsturer. Synes du det er for høy beløpsgrense kan du alltid tilbakestille grensen til det opprinnelige som er 500 kroner. Da sender du bare datautland normal til 1989.

Illustrasjon av mobil og varsel ved 80 prosent oppbrukt kvote

Foto: Telia

Full kontroll med Telia-appen

Du kan kjøpe ekstra datapakker i Telia-appen. I appen kan du få full oversikt over forbruk og informasjon om datapakker som gjelder i utlandet. Fra siden hvor du ser databruk for abonnementet ditt, kan du trykke på "Legg til data".

Er du i Norge / EU, får du da mulighet til å kjøpe de pakkene som gjelder i Norge, EU og EØS. Er du utenfor EU, vil du se pakker som gjelder i det landet du befinner deg.

Vil du derimot sjekke på forhånd hva datapakkene koster før du drar til utlandet, kan du gjøre det på utlandspriser (men kjøp av pakker er ikke mulig uten at du er i det aktuelle landet).

Meldingene du mottar

Du har rett på informasjon om priser for mobilbruk i utlandet. Den første meldingen du mottar på mobilen når du ankommer et land er en melding som ønsker deg velkommen til landet, og som opplyser om prisene for mobilbruk i dette landet. Meldingene du mottar vil gi informasjon om mulighet for mer databruk. Meldingene vil variere fra land til land.

Når 80 prosent mobildata er brukt opp

Når du har brukt opp 80 prosent av beløpet på kostnadskontrollen mottar du en melding fra oss. I denne meldingen får du opplysninger om at du nærmer deg grensen og at du kan kjøpe ekstra data enten gjennom dagspakker (i land hvor Kostnadskontroll 1 gjelder) eller øke beløpsgrensen (i land hvor Kostnadskontroll 2 gjelder).

Når 100 prosent mobildata er brukt opp

Dersom du ikke øker beløpsgrensen når du mottar informasjon om at 80 prosent er oppbrukt får du en ny melding når du når 100 prosent oppbrukt data. I denne meldingen får du også spørsmål om du enten vil kjøpe dagspakker eller øke beløpsgrensen.

Vær obs på danskebåten

Ombord i skip, ferger eller fly er du ofte ikke på noen av de vanlige mobiloperatørenes nett. Der får du dekning via satellitt, og da er det dessverre ganske så dyrt å bruke mobilen – både når det gjelder samtaler, meldinger og data. Dette gjelder også vår kjente og kjære danskebåten. Se priser for fly, båt og satellitt her.

Det kan være smart å gjøre favorittmusikken din tilgjengelig offline før du skal reise, og begrense bruk av mobilen når du er ombord. Et annet godt råd før avreise er å sjekke med selskapet som tilbyr reisen - da det ofte er mulig å forhåndsbetale tilgang til trådløst internett ombord, noe som gir deg en rimeligere pris enn du får med satellittdekning.

Det er altså lurt å lese seg godt opp på hvilke priser som gjelder for det landet du skal besøke før du bruker mobildata i utlandet. I vårt søk for utlandspriser kan du se pris i landet basert på ditt abonnement ved å taste inn nummeret det gjelder. Da kan du slippe store overraskelser når du mottar neste faktura.

Da er det bare å ønske deg god tur!

Var denne siden nyttig?