Infinity symbol

Mobilordliste for folk flest

For å forstå i detalj hvilke muligheter mobilen gir deg, kan det være nyttig å lese mobilomtaler. Men hva betyr det egentlig når mobilen har snapdragon 810 og Gorilla-glass? Vi har laget mobilordliste for «dummies».

Det er ikke så lett å forstå alle tek-begreper som beskriver mobilens egenskaper og muligheter. Leser du mobiltestene forstår du kanskje bare halvparten av det som står der.

Tek-medier er generelt gode på mobilomtaler, men med mindre man er skikkelig tek-entusiast kan store deler av omtalene være helt gresk for flere av oss. For hva betyr egentlig Snapdragon, Marshmallow og haptisk motor? Her er en forklaring på vanskelige mobilbegreper.

En svaksynt dame og en venn sitter sammen i parken mens de ser på hennes mobiltelefon. Foto: Telia.

Foto: Telia.

Amoled

Det finnes to typer mobilskjermteknologi AMOLED og LCD. AMOLED står for Active Matrix Organic Light Emitting Diode. Helt enkelt forklart sier dette noe om fargenivået på skjermen. AMOLED gir dypere og klarere farger. Vil du dypere inn i materien, les mer om Amoled her.

Batterikapasitet 1715 mAh

mAh står for milliampertimer (uttales milli-amper-timer). Det vil si hvor lenge et batteri vil levere en gitt strømstyrke. 1000 mAh kan i teorien levere 100 milliamper i 10 timer. iPhone 6s har batterikapasitet på 1715 mAh mens Google Nexus 6P har en batterikapasitet på 3450 mAh. Høye tall er altså en god indikasjon på at batteriet er godt.

Les også: Spar batteritiden på iPhone med våre 13 tips.

Geekbench

Geekbench er en test man tar på tvers av alle prosessorer. Den måler prestasjonen på mobilen. Så dersom du leser at mobilen din har scoret høyt på en Geekbench betyr det at du har en rask og bra mobil.

Gorilla-glass

Gorilla-glass betyr at skjermen er laget av herdet glass, som gjør at skjermen tåler ekstra mye.

Haptisk motor

Haptikk betyr «læren om berøring» og handler om kommunikasjon ved berøring. Mobilen kan gi deg beskjed gjennom lyd (ringing), lys (blinking) eller for eksempel vibrering (haptikk). I mobilen er haptisk teknologi gjerne en tilbakemeldingsteknologi. Dette finner du også i wearables som aktivitetsmålere. For eksempel gir FitBit-armbåndet en vibrerende beskjed, dersom du har sittet stille i en time.

Kameraegenskaper

Hva betyr det når mobilen har et kamera med «lysstyrke på f/2.0»? Det betyr hvor god optikk du har, og jo lavere tall du får her, jo bedre er det. Man snakker nemlig om kameraets blenderåpning, og hvor mye lys som slippes inn i kamerabrikken. Blenderåpningen kan sammenlignes med pupillen. Jo mer lys du får på øynene, desto mindre blir pupillen. Det samme er det med blenderåpningen. Det vil si at med et lavt tall, f/2.0, er blenderåpningen stor og kameraet slipper inn så mye lys som mulig. Blenderåpningen har også noe å si for dybdeskarpheten. Med stor blenderåpning (lavt tall) blir bakgrunnen uskarp og fokuset i bildet svært skarpt. Det passer bra for portretter. Har mobilkameraet en lysstyrke på f/2.0 er dette veldig bra.

Kjapt fotokurs:

  •     Portrettbilder/nærbilder: bruk stor blenderåpning, altså så lavt tall som mulig.
  •     Landskapsbilder: Bruk liten blenderåpning, altså høyt tall, som f/8.0.

Marshmallow eller Lollipop

Dette er ulike oppgraderinger til operativsystemet i Android-telefonene. «Marshmallow» er den nyeste oppgraderingen og kom etter «Lollipop». Så har du «Lollipop» i dag, er det kanskje lurt å oppgradere til «Marshmallow».

Piksler

Piksler betyr antall punkter i et bilde som tilsammen gir et jevnt bilde. Jo færre piksler, jo dårligere oppløsning, og bildet blir «kornete». Megapiksler beskriver hvor mange millioner piksler bildet består av. Når du leser en mobilomtale kan du for eksempel lese at skjermen har 3244 x 2448 piksler, som tilsvarer 8 millioner piksler, altså åtte megapiksler. Du kan være svært fornøyd om skjermen din har skjermoppløsning rundt 2500 x 1500, eller over. Høye tall betyr mange piksler, som igjen betyr høy oppløsning og et detaljert skjermbilde.

To skjermbilder som viser høy og lav oppløsning på et bilde.

Lav pikseloppløsning vs høy pikseloppløsning. Foto: Telia.

Snapdragon

Snapdragon er navnet på prosessoren som finnes i Android-telefonene. Prosessoren er mobilens hjerne og har betydning for hvor rask mobilen er, hvor raskt den lades, hastighet på WiFi og 4G, i tillegg til at det vil påvirke bildeoppløsningen. Den nyeste versjonen er Snapdragon 820, forløperen er Snapdragon 810.

Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, men for å forstå det så må vi jo forstå hva ting betyr. Med denne lille listen håper vi at det blir litt lettere å forstå omtalene av mobilene som kommer.