Kvinne i gul jakke og alpinbriller tar selfie med mobilen i fjellet i sol.

Mobilen er blitt viktigere for sikkerheten i påskefjellet

Uansett hvor du nyter påskedagene, er mobilen et viktig verktøy for både ekstra trygghet, god kommunikasjon, planlegging og underholdning. Her er tipsene du trenger. 

Det er en lang tradisjon at nordmenn reiser til fjells i påsken. Og det med god grunn. Lite annet passer bedre på helligdagene enn snø, sol og deilig fjelluft.

Tidligere skulle man ikke stole på mobilen i fjellet. Nå er den derimot stadig viktigere for både skigåere og redningspersonell. God dekning sikrer påliteligheten til mobilen.

Fjellvettregel nummer én er å planlegge turen. 

Alt kan planlegges med mobilen

– Det aller viktigste når man skal ut på tur er å planlegge og velge tur etter evne. Gjør research, søk opp hvilket utstyr som kreves for turen og finn andres vurderinger av turløypa, forteller fagutvikler for redningstjenesten i Norsk FolkehjelpErlend Aarsæther.

Erlend Aarsæther er fagutvikler for redningstjenesten i Norsk Folkehjelp. Foto: Norsk Folkehjelp/Ida Kroksæter.

Han anbefaler alle som skal på tur i påsken å gjøre dette.

Planlegging har blitt utrolig enkelt med mobilen. Selv for en fjellekspert er mobilen blant de mest nyttige verktøyene for å finne informasjon og kartlegge neste tur.

For eksempel er «UT.no turguide» en app hvor du kan søke opp over 7000 fotturer, sykkelturer og skiturer i Norge. Samtidig kan du se bilder og beskrivelser av turer og hytter i nærheten.

LES OGSÅ: Turistene overrasket over mobildekningen i Norge

Andre tips i planleggingsfasen:

Telia dekning fjell.jpg

God dekning gjør mobilen til et viktig verktøy

Aarsæther mener mobilen er svært viktig å ha med seg på tur. Nå som dekningen er god i nær sagt hele landet, er mobilen et verktøy man i større grad kan stole på.

– Husk å spare strøm og være smart med bruken av mobilen. Ta med PowerBank og vær sparsommelig med bruken slik at du har batteri for hele turen. Om vinteren er det lurt å holde mobilen så varm som mulig, sier Aarsæther. 

Xqisit Xqisit PowerBank 10400mAh

Xqisit Xqisit PowerBank 10400mAh

  • Dobbel USB port ideell for å lade nettbrett og smarttelefon samtidig
  • LED indikator som viser hvor mye strøm som gjenstår
  • Kapasitet: 3.7 V / 10.400 mAh
  • Vekt: 240g

– Med mobilen har du teknologien i lomma. Der ligger GPS, du kan benytte deg av ulike skredvarslingstjenester, søke opp nærmeste campingplass eller kontakte nødetater.

Aarsæther har ikke opplevd store problemer med dekning. Det er fordi utbyggingen av mobilnett i Norge er en oppgavene teleselskapene og Telia tar på alvor.

Lurer du på hvor det er best dekning? Sjekk dekningskartet vårt her

– Dekning har så mye å si i nesten alt vi foretar oss, og kan være et viktig verktøy på tur, både for redningsmannskap og turgåere. Vi i Telia er opptatt av at alle skal få den beste tilgangen på nett, og derfor jobber vi hele tiden med å bygge ut nettet vårt, forteller teknisk direktør i Telia, Dag Wigum.

Var denne siden nyttig?