Mobilen er blitt viktigere for sikkerheten i påskefjellet

Selv om påsken er til for å senke skuldrene og nyte de herlige dagene, er det fortsatt viktig å tenke på sikkerheten i fjellet. Mobilen er et godt verktøy og dette bør du vite.

Det er en lang tradisjon at nordmenn reiser til fjells i påsken. Og det med god grunn. Lite annet passer bedre på helligdagene enn snø, sol og deilig fjelluft. Når flere er på tur i fjellet, øker også sannsynligheten for redningsmannskap må rykke ut, fordi noen har overvurdert sin egen turevne.

Uansett sesong er det alltid viktig å være forberedt på turen man skal begi seg ut på, og sikkerhet i fjellet kan aldri tas nok på alvor.

Mann på tur i fjellet med sol, snøføyk og blå himmel.

Foto: Telia.

Tidligere skulle man ikke stole på mobilen i fjellet. Nå er den derimot stadig viktigere for både skigåere og redningspersonell. God dekning sikrer påliteligheten til mobilen.

Vi har snakket med fagutvikler for at redningstjenesten i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther. Han gir tips til hvordan du sikrer deg på tur, og forklarer hvorfor teknologi på innerlomma kan være en avgjørende redning dersom noe skulle oppstå i påsken.

Planlegg og vit hva du begir deg ut på

Fjellvettregel nummer én er å planlegge turen. Det er nok noe de fleste kan tenke seg, men likevel er det ikke alle som tar dette på alvor. Det er faktisk helt vesentlig å forstå hva du begir deg ut på og hvor godt du planlegger i forkant.

Så fremt forholdene ligger til rette, kan lyset fra en enkelt mobilskjerm gjøre det mulig for redningshelikopter å oppdage folk ved hjelp av nattsyn.

Erlend Aarsæther, fagutvikler for redningstjenesten i Norsk Folkehjelp

– Det aller viktigste når man skal ut på tur er å planlegge og velge tur etter evne. Det betyr også å forstå hva turen innebærer. Gjør research, søk opp hvilket utstyr som kreves for turen og finn andres vurderinger av turløypa, forteller Aarsæther, som anbefaler alle som skal på tur i påsken å gjøre dette.

Han har sett mange eksempler hvor denne delen av turen ikke er godt nok vurdert og mange har begitt seg ut på tur uten å være i stand til å takle den. Turister er et godt eksempel, de har tilfeller der redningsmannskaper har hentet ned turister ved Preikestolen iført sandaler og Hello Kitty-paraply i hånda. Han påpeker at i motsetning til turister er nordmenn generelt dyktige friluftsmennesker.

Alt kan planlegges med mobilen

Aarsæther forteller at planleggingen har blitt utrolig enkel med mobilen. Selv for en fjellekspert er mobilen blant de mest nyttige verktøyene for å finne informasjon og kartlegge neste tur. For eksempel er «UT.no turguide» en app hvor du kan søke opp over 7000 fotturer, sykkelturer og skiturer i Norge. Samtidig kan du se bilder og beskrivelser av turer og hytter i nærheten. Last ned UT.no turguide for iPhone her eller Android.

Andre tips i planleggingsfasen:

"UT.no turglede" gir mange tips til turer. Foto: skjermdump fra appen

"UT.no turglede" gir mange tips til turer. Foto: skjermdump fra appen.

Mobilteknologi kan nå være livreddende

Mange redningsaksjoner handler om å redde folk som har begitt seg ut på det Aarsæther kaller lavterksel-turer. Det er folk som skal på kortere skiturer og ikke er forberedt på at fjellet kan forandre seg på minutter. De er ikke rustet for variasjoner i vær og vind, og tåler dårlig å bli utsatt for uhell.

Aarsæther mener man på alle turer, korte som lange, må ha ekstra klær, vann og mat i sekken. Oppsiktsvekkende nok mener han også at mobilen er svært viktig å ha med seg på tur. Nå som dekningen er god i nær sagt hele landet, er mobilen et verktøy man i større grad kan stole på. Med dekning er veien til hjelp kort.

Påskefjellet er nydelig, men man må også tenke sikkerhet. Foto: Privat

Påskefjellet er nydelig, men man må også tenke sikkerhet. Foto: Privat.

Han er også tydelig på at det fortsatt er slik at man ikke skal stole på mobilen alene, men realiteten er likevel det at mobilen og dekning ofte er avgjørende i redningsaksjoner. Som en faktaopplysning forteller han at lyset fra en enkelt mobilskjerm, kan gjøre det mulig for redningshelikopter å oppdage folk ved hjelp av nattsyn og så fremt forholdene ligger til rette.

– Mange av redningsaksjonene vi gjør er å hente folk som har skadet seg eller blitt utsatt for sykdom. Tid er ofte avgjørende for ikke å fryse eller sulte. Det å kunne ringe å gi beskjed selv om det som har skjedd, begrenser tiden voldsomt, forteller Aarsæther.

Han forteller også at det er viktig å spare strøm og være smart med bruken av mobilen. Ta med PowerBank og vær sparsommelig med bruken slik at du har batteri for hele turen. Om vinteren er det lurt å holde mobilen så varm som mulig.

Telia har utvalg av PowerBanks med ulik kapasitet til din neste tur.

God dekning gjør mobilen til et viktig verktøy

Selv har han vært med på utallige redningsaksjoner, og de siste ett og et halvt årene har han utelukkende brukt mobilteknologi gjennom nettbrett til fordel for kart og kompass under redningsaksjoner. Mobilen er altså et verktøy som fungerer for letemannskap og personene som trenger hjelp.

Telias dekningskart for 2G, 3G og 4G.

Telias dekningskart. Her ser du dekningen på 2G (til venstre) 3G og 4G. Foto: Telia.

– Med mobilen har du teknologien i lomma. Der ligger GPS, du kan benytte deg av ulike skredvarslingstjenester, søke opp nærmeste campingplass eller kontakte nødetater, forteller han.

Han har ikke opplevd store problemer med dekning. Det er fordi utbyggingen av mobilnett i Norge er en oppgavene teleselskapene og Telia tar på alvor.

– Dekning har så mye å si i nesten alt vi foretar oss, og kan være et viktig verktøy på tur, både for redningsmannskap og turgåere. Vi i Telia er opptatt av at alle skal få den beste tilgangen på nett, og derfor jobber vi hele tiden med å bygge ut nettet vårt.

– Når det er sagt er det viktig å ha kart og kompass i sekken som back up, slik at det er mulig å navigere seg ut av turterreng uten å være avhengig av mobilen, forteller teknisk direktør i Telia, Dag Wigum.