Mobilen gjør det mulig å hjelpe deg selv med psyken

Digitale løsninger er en stor og viktig satsning i helsesektoren. Les mer om digitale selvhjelpsprogrammer her.

Norge er et land med behov for omstilling i næringslivet. I lang tid har vi kunnet hvile på oljeinntektene som har sikret oss vår posisjon i verden.

Nå lever vi i en ny tid. Samfunnet har større behov for innovasjon og gründerselskaper. Da må det også tilrettelegges for at de skal få det til. De siste par, tre årene har vi sett mange små gründerselskaper vokse frem, og i midten av oktober på Oslo Innovation Week, presenterte flere av dem spennende ideer og løsninger på hvordan fremtidens økonomi skal sikres.

I tillegg til foredrag fra norsk og internasjonalt næringsliv, handler denne årlige uken om hvordan Norge skal fortsette å være et av verdens beste land å bo i, vokse opp i og jobbe i også i fremtiden.

Foto: Oslo Innovation Week, © Gorm K. Gaare / EUP-Berlin GbR

Foto: Oslo Innovation Week, © Gorm K. Gaare / EUP-Berlin GbR.

Selskapet No Isolation var til stede på Oslo Innovation Week, og mange var nysgjerrige på roboten AV1. No Isolation har i løpet av høsten blitt kjent for «hele» Norge. No Isolation gjør at blant annet Eirik (10 år) kan være til stede på skolen og med kameratene til tross for at han ikke er der fysisk selv. For hver gang noen panter sin gamle mobil hos Telia får No Isolation ti kroner i støtte, som gjør at flere som Eirik kan fortsette å være med i egen hverdag.

Helsesektoren er ett av områdene som har behov for digitalisering for å imøtekomme behovet for helsetjenester i tiden som kommer. På Oslo Innovation Week møtte vi en gründerbedrift som skal gjøre psykiske helsetjenester mer tilgjengelig gjennom assistert selvhjelp. Med en digital løsning skal personer med større eller mindre psykiske lidelser enklere behandle seg selv for å bli kvitt psykiske plager ved hjelp av verktøy på mobilen. 

Det finnes mange apper som er viktig for oss. Noen apper har også stor betydning for samfunnet. Ønsker du å se hvilken betydning ditt forbruk har for miljøet, eller sjekke om føflekken din er i en kritisk tilstand til å utvikles til kreft, kan du lese om fem viktige apper her.

I Norge har vi ikke nok hjelp tilgjengelig. I tillegg er det ikke nødvendigvis alle som trenger omfattende behandlingssystemer for å få bukt med problemet.

Oskar Blakstad, psykolog og utvikler av assistertselvhjelp.no

800 000 nordmenn sliter psykisk – egenbehandling kan hjelpe

I Norge i dag har så mange som 800 000 personer en eller annen form for psykiske problemer, og så mange som ni av ti får ikke hjelp. Det kan det være flere grunner til.

Flere opplever ikke seg selv som syk nok. Mange er ikke klar over at de har et problem og for mange er terskelen for å få hjelp alt for høy. Det ønsker psykolog Oskar Blakstad å gjøre noe med, ved å tilby behandlingsprogram rett i lomma. Han ønsker at flere skal få muligheten til å få behandling ved å kunne behandle seg selv, hvor som helst og når som helst. Personer må ikke sitte hos psykologens kontor lenger, men kan bruke mobilen, når det selv passer dem, for å få behandling. Derfor har han utviklet assistertselvhjelp.no.

– I Norge har vi ikke nok hjelp tilgjengelig. I tillegg er det ikke nødvendigvis alle som trenger omfattende behandlingssystemer for å få bukt med problemet. Assistertselvhjelp.no skal gjøre det enklere for massen å gjøre øvelser på egenhånd som en del av behandlingen. I flere tilfeller kan selvhjelpen alene være nok til å bli kvitt problemene sine, forteller Blakstad.

Oskar Blakstad trekker frem et eksempel; Mange personer lider av panikkangst uten å vite det. For personen selv oppleves et anfall som kraftige og bekymringsfulle brystsmerter. I mange av tilfellene blir personer lagt inn på sykehus på grunn av smerteomfanget uten at legene klarer å finne årsaken. Personer med panikkangst kan derimot bli kvitt panikkangst med enkle metoder og tips. Det er det assistertselvhjelp.no tilbyr.

– Målet med assistertselvhjelp.no er at vi skal ta tak i folks problemer tidlig, og gjøre folk bevisst sin situasjon. Med enkle metoder kan flere folk behandle seg selv hvor som helst og når som helst, uten omfattende prosesser, forteller psykologen.

Tjenesten assistertselvhjelp.no er en del av en større plattform, Explorable. Explorable er en kilde til behandling, forskning og eksperimenter innen psykologifaget. Assistertselvhjelp.no handler om psykologisk behandling og er en del av plattformen. Tjenesten samarbeider med  tredjeparter, som lager ulike behandlingsprogram for ulike problemer, som pasienten får tilgang på i assistertselvhjelp.no.

I Explorable får du tilgang på selvhjelpsprogrammer. Foto: Skjermdump Explorable.

I Explorable får du tilgang på selvhjelpsprogrammer. Foto: Skjermdump Explorable.

Teknologi har også funnet veien inn i skolesystemet. Det er utviklet flere apper som skal bidra til barns læringsprosess. Her har vi funnet fem apper barna lærer av.

Fremtidens løsning for massene

Per i dag fungerer assistertselvhjelp.no slik at man må være inne i et system enten hos psykolog eller sykehus får å få tilgang til programmene. Pasienten får tilsendt en kode fra behandlingsstedet de er en del av, og får dermed tilgang på ulike behandlingsprogram i tjenesten i nettleseren.

På sikt skal selvhjelpsprogrammer være tilgjengelig for alle uten at man må være inne i et system, slik at særlig personer som opplever at de ikke har et stort nok problem kan lære enkle metoder for å behandle eget sinn.

Blakstad tror ikke nødvendigvis at all behandling i fremtiden vil foregå digitalt. Det vil alltid være noen som har behov for en større behandlingsprosess. Likevel er dette en løsning som gjør psykisk helsevern enklere både for behandlerne og pasientene selv. Psykologen skryter ikke av siden som en høyteknologisk plattform, men den påvirkningen den kan ha for massen i fremtiden er derimot enorm. 

Dette er et godt eksempel på hvordan små gründerbedrifter med store ideer er med å lage digitale løsninger som skal gjøre samfunnet og personene inne i det enklere. Det er mange kloke hoder står bak digitale løsninger som bidrar til at mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting. Det heier Telia på.

Var denne siden nyttig?