Kvinne holder en mobil. Foto: Unsplash / Priscilla Du Preez.

Mobilen kan redde livet ditt

Mobilen kan redde deg hvis du havner i en nødssituasjon. Du kan så klart ringe  110, 112 eller 113, men mobilen kan gjøre mye mer enn som så.

Noe av det mest fantastiske mobilteknologi gjør er å redde liv. De fleste mobiler gir deg anledning til å ringe nødetatene uten engang å låse opp skjermen.

Men mobilen kan gjøre mer enn bare det. Mange mobiltelefoner har flere potensielt livreddende funksjoner innebygget, og det fins mangfoldige apper og tjenester som kan bli svært viktige for deg i en nødssituasjon.

Et av kjennetegnene på gode livreddende mobiltjenester er at de er enkle. Når du er i en situasjon der liv og helse står i fare, har du verken tid eller kapasitet til å sette deg inn i et komplisert brukergrensesnitt. Det betyr ikke at den underliggende funksjonaliteten ikke kan være avansert, men at tjenesten må være intuitiv for deg som bruker.

Her er 6 måter mobilen kan redde liv

1. Bruk stemmen, og mobilen kontakter redningen

Når uhellet først er ute, kan mobilen være vanskelig å få tak i. Sitter du for eksempel fastklemt i en bil etter en ulykke, kan «Siri» være til god hjelp. «Siri» er en funksjon på iPhone du kan aktivere ved hjelp av stemmen. Mobilen din vil svare deg på spørsmål du har eller utføre den kommandoen du ber om.

Mange Android-mobiler har en tilsvarende funksjonalitet kalt «Google Now». Så selv om du ikke når smarttelefonen din med hendene, kan du verbalt be den om å ringe etter hjelp.

Aktiver at Siri reagerer på stemme slik:

«Innstillinger» > «Siri og søk» > skru på «Lytt etter «Hei Siri».

Skjermdump med Siri som sier "Hva kan jeg hjelpe deg med?".

Foto: Telia.

2. All info om helse samlet på samme sted

Helse-appen til Apple samler viktig informasjon om din helse. Denne kan du bruke på mange ulike måter, og «Nødinfo» er en av dem. «Nødinfo» er en del av Helse-appen, og du kan opprette nødinformasjon ved å åpne appen, gå til «Nødinformasjon» og deretter «Rediger». Legg inn viktig informasjon som nødkontakter og blodtype, og slå deretter på «Vis på låst skjerm».

Skulle du komme ut for en ulykke som gjør deg bevisstløs, vil helsepersonell og andre som er tilstede ha tilgang til livsviktig informasjon via mobilen din, uten å låse opp skjermen. Denne informasjonen vil nemlig vises på skjermen din når du låser den.

Helse-appen er kun tilgjengelig på iPhone. Du trenger ikke laste den ned, men du må kanskje oppdatere mobilen din for at appen skal komme til syne.

Skjermdumper fra helse-appen til Apple.

Foto: Telia.

3. Unngå å sette deg selv i fare

iPhone har en funksjon som kan gjøre deg til en sikrere sjåfør. Funksjonen heter «Ikke forstyrr sjåføren» og vil sørge for at du ikke blir forstyrret av telefonen når du kjører. Det gjør den på flere ulike måter.

En av de viktigste måtene er at mobilen forblir lydløs og skjermen mørk om noen sender melding eller ringer. Unntaket er at «Favoritter» kan komme gjennom hvis de ringer.

Du aktiverer funksjonen ved å gå til «Innstillinger» og deretter «Ikke forstyrr sjåføren». Her kan du velge «Automatisk», som fører til at mobilen vil registrere om du kjører ved å legge merke til bevegelser og nettverksforbindelser.

Dashboard i en bil sett fra førerens posisjon. En fastmontert mobil med en hånd foran.

Foto: Telia.

4. En virtuell førstehjelpsassistent

Appen «TCPR Link» er gratis og tilgjengelig, men krever fremdeles en del testing før den kan brukes i virkelige nødssituasjoner. Appen vil analysere og veilede deg gjennom en hjerte- og lungeredning, og i større grad sikre at du gjør det riktig.

Når mobilen ligger på bakken ved siden av pasienten vil kameraet nemlig registrere hvordan du beveger deg mens du utfører brystkompresjoner. Appen vil så analysere informasjonen og gi deg tilbakemelding på skjermen. Tilbakemeldingen kan også videresendes til 113-operatøren, som basert på det kan gi deg spesifikk veiledning.

Illustrasjon som viser brystkompresjoner.

Foto: Skjermdump fra App Store.

5. Fortell ambulansen nøyaktig hvor du er

Når du ringer til ambulanse, er det viktig å kunne angi hvor du er. I mange situasjoner kan du oppgi en gateadresse, men det fungerer ikke alltid. Er du for eksempel på fjellet, kan det være utfordrende å finne et gateskilt.

Da er det en fordel å ha Stiftelsen Norsk Luftambulanses app, «Hjelp 113-GPS». Denne appen finner posisjonen din og oppgir den i grader og desimalminutter.

Det er kanskje ikke særlig håndfast informasjon for din del, men det gir mening for helikoptermannskap og Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral. Med andre ord vil du være i stand til å si din nøyaktige posisjon når du ringer 113.

Skjermdump fra Norsk Luftambulanses app, "Hjelp 113-GPS".

Foto: Skjermdump App Store.

LES OGSÅ: Norsk Folkehjelp bruker mobilteknologi sine redningsaksjoner.

6. Appen som hjelper deg med å hjelpe andre

Donorkort-appen gjør det enklere å være organdonor for dem som ønsker det. Dersom organdonasjon skulle bli aktuelt, må nemlig den avdødes nærmeste bekrefte personen ønsket å være organdonor.

Donorkort-appen bidrar ved å informere dem rundt deg om at du vil være organdonor. Appen gir deg også mulighet til å vise navn og telefonnummer til pårørende når du låser skjermen på mobilen din.

Skjermdump fra Donorkort-appen.

Foto: Skjermdump fra App Store.

Last ned appen for:

Var denne siden nyttig?