Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset. Bilde av 5 studenter ved Universitet i Oslo.
De studerer nordisk språk ved Universitet i Oslo, og er avhengig av musikk på øret når de leser. Fra venstre Torolf Høstmælingen, Ragnhild Sikveland, Maria Gundersen, Ådne Feiring og Sophia-Maria Caffrey.

Musikktrikset studentene ikke klarer seg uten

Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset.

– Jeg reiser ikke noe sted uten at jeg har med meg disse, sier Ådne Feiring.

Han peker på sitt oransje headset, som har fulgt ham i tykt og tynt gjennom studentlivet.

Det har han plassert trygt ved sin side. Like viktig som pensumbøker og datamaskinen.

29-åringen har noen år på baken som student, og musikk har fulgt studievanene hans hele veien.

Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset. Bilde av student med headset.

Student Ådne Feiring konsentrerer seg best når han hører på musikk.

Den mest intense fasen i studentlivet sniker seg taktfast inn på dem: Vårens eksamenstid.

– Jeg konsentrer meg helt klart bedre hvis jeg hører på musikk, fortsetter Ådne.

Det er de fire studievennene hans enige i.

LES OGSÅ: Denne musikken booster treningen

Musikken de velger

– Det er stemningen jeg søker, og det har ikke så mye å si hva slags musikk det er, sier Ragnhild Sikveland. 

Hun velger musikk som gir ro og har laget en egen spilleliste som gir henne det. Ragnhild styrer unna kjente hits, og det skal helst være relativt ukjente artister.

Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset.Bilde av studenter på lesesalen.

Ragnhild Sikveland hører helst på ukjent musikk på lesesalen. 

– I de siste to årene har jeg hørt på den samme spillelisten. Det jeg fant ut som fungerte veldig bra for meg, som gjorde meg supereffektiv, var å høre på tysk tekno, sier Ådne.

Sophia Sophia-Maria Caffrey er enig. Hun kan også høre på tekno, og liker at det er mer tempo i musikken.

– Jeg hører neste bare på album – helst låter uten noe særlig vokal. Det fungerer best for meg, og det kan gjerne være helt ny musikk jeg aldri har hørt på tidligere, forklarer hun.

Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset. Bilde av studenter på lesesalen.

Sophia-Maria Caffrey hører helst musikk uten vokal når hun leser.

Maria Gundersen har funnet ut at det er klassisk musikk som gir henne best studiero. Hun har en klar favoritt som har fulgt henne siden grunnskolen. 

– Vivaldi er min greie. Jeg har hørt på det samme i ganske mange år, sier 21-åringen.

Forskningen støtter opp

Selv om musikksmaken varierer, er kjennetegnet for dem alle at de søker musikk de ikke oppfatter som forstyrrende. Den skal helst være uten vokal, med en konsistent og repeterende rytme, som blokkerer unødvendig bakgrunnsstøy.

Forskning underbygger at musikk styrker konsentrasjonen.

Den såkalte «Mozart-effekten» skapte oppstandelse på 90-tallet, da en forskningsartikkel slo fast at studenter som hadde hørt på Mozart løste en gitt oppgave bedre.

I etterkant har flere forskningsstudier vist at musikk har positive effekter for studenters prestasjoner på skolebenken.

Forskningens musikktips


  • Det kan redusere din mentale kapasitet om du hører på musikk med en tydelig vokal, men instrumental musikk øker produktiviteten.
  • Motiverende musikk kan motvirke kjedsomhet og føre til at du presterer bedre.
  • Musikk kan bidra til at repeterende øvelser, slik som å pugge inn viktig informasjon, blir mer behagelig.
  • Tilpass musikken til oppgaven. Et langt dokument kan løses bedre med klassisk musikk. Å gjøre en hurtig oppgave kan fungere med tempofylt musikk.
  • Hvis du ikke vil bruke musikk mens du leser, så kan det påvirke deg positivt om du hører på motiverende musikk når du tar deg en pause.

(Kilder: qz.com, fnu.edu, utep.edu, forskning.no, studenttorget.no) 

Flere ritualer

Musikk er et viktig redskap for studentene vi treffer på Blindern. Men de har også andre ritualer for hvordan de pugger best.

Torolf Høstmælingen har en fast plass på en av lesesalene på universitet. 

– Jeg sitter nordvendt om vinteren, men nå som det nærmer seg sommer sitter jeg sydvendt. Det er mitt merkelige ritual. Hjemme er det altfor mye som tar oppmerksomheten, så jeg leser best på min faste plass på campus.

– Jeg har funnet en café i nærheten av der jeg bor. Den har store bord, er sjelden stappfull med gjester og har akkurat nok tempo til at den gir, for meg, perfekt bakgrunnsstøy, sier Maria. 

LES OGSÅ: Musikkstrømmetipsene du bør kunne

Må ikke være musikk

Det trenger altså ikke være musikk. Mobil og headset er vel så nyttig til for å stenge ute forstyrrende uromomenter, ifølge studentene.

– Når jeg leser må jeg alltid ha en jevn bakgrunnsstøy. På lesesalene henger jeg meg alltid opp i de plutselige lydene omkring, og folk som bråker, sier Ragnhild.

Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset. Bilde av student med headset rundt halsen.

Torolf Høstmælingen hører gjerne på lyder fra naturen for å finne roen.

Torolf bruker også lyder for å finne roen.

– Jeg roer meg veldig med musikk om jeg er ukonsentrert. Men det er ikke nødvendig med musikk. Jeg finner gjerne fram spillelister med andre naturlige lyder – spesielt regnlyder gir meg ro, forklarer han.

Flere i gjengen nikker bekreftende til at slike beroligende lyder, som en vaskemaskin eller støy fra en byggeplass, er noe de også har testet på lesesalen. 

– Jeg hørte faktisk en del på peislyder i vinter, da følte jeg meg litt varmere samtidig, sier Maria.

Studentene er samstemte: De har alltid med seg headset på lesesalen. Her er musikken de velger for optimal konsentrasjon i eksamensstresset. Bilde av jente med hårbånd og ørepropper.

For Maria Gundersen er det klassisk musikk som gir best studiero.

Musikk gir frihet

Ådne har Telia-abonnement og nyter godt av «Music Freedom». Det har han gjort i et halvt års tid.

– Det er jo en helt ny verden som åpner seg. Det er digg at jeg ikke trenger å laste ned musikken jeg vil høre, men at jeg har tilgang til alt – uten at det koster meg ekstra data.

Vi som er studenter tar hensyn til hvor mye data vi bruker hver måned, fordi vi lever billig.

Music Freedom: Hør så mye musikk du vil – uten å bruke opp dataen din

Hva skjer om dere glemmer headsettet hjemme?

– Det har skjedd det, men jeg dro ikke hjemom for å hente det, sier Ådne.

– Ja, da blir det fort en kortere lesedag, flirer de andre bekreftende.

Under 29? Sjekk ut våre ung-fordeler 

Prøv oss

Finn abonnementet som passer for deg, og prøv oss i to måneder. Passer vi ikke får du pengene tilbake :)

Jeg vil prøve!

Var denne siden nyttig?