Infinity symbol

Serier på HBO Nordic du ikke kan gå glipp av

Det kommer stadig nye serier og sesonger på HBO Nordic, men hvilke bør du prioritere? Her er noen serier vi tror du vil like.

Big Little Lies

Big Little Lies er en miniserie i 7 deler. Første episode ble tilgjengelig 20. februar på HBO Nordic.

Steinrike turbomammaer lyver så det renner av dem. Men er de også i stand til å drepe?

På overflaten ser de ut til å ha alt, kvinnene bosatt i den lille kystbyen Monterey i California. Problemet er bare at de lyver om livene sine alle sammen - for seg selv og for hverandre. Og nå er noen drept.

Dette er utgangspunktet i den splitter nye HBO Nordic-serien «Big Little Lies», som garantert blir en av vinterens store TV-snakkiser. Selv om vi begynner å bli vant til at store filmstjerner også spiller i serier, er navn som Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Alexander Skarsgård og også Shailene Woodley ("Divergent"-filmene) rett og slett imponerende å få med i én og samme serie.

Fengende mysterium

Premisset er altså et drap i Monterey, under et veldedighetsarrangement for den lokale skolen. Den originale vrien i serien er imidlertid at vi ikke aner hvem som har begått drapet, hvorfor – og ikke engang hvem som er drept.

Mysteriet rulles gradvis opp i form av flashbacks, ved hjelp av forklaringene til sjokkerte (og frydefulle!) vitner. Vitnene forklarer at skandalen startet idet seksåringen Ziggy anklages for å ha tatt kvelertak på en annen jente første skoledag.

Det skulle vært mulig å ordne opp i gjennom en enkel prat. Men nei, i stedet danner de ulike mødrene - og fedrene - allianser. Alle bakvasker hverandre, og selv små hendelser, som en barnebursdag, blir til en skyttergravkrig.

Overklassesatire som dette er på ingen måte nytt. Men, som kritiker Hank Stuever i Washington Post skriver: serien er så utsøkt strukturert og utført, og ikke minst så fantastisk spilt, at de mer såpete lagene renner bort allerede i første episode.

– Det som gjenstår er et engasjerende, svært vanedannende mordmysterium og et smart psykologisk portrett av et elitesamfunn, skriver Stuever.

Sammenliknes med «True Detective»

"Big Little Lies" er i likhet med "True Detective" en avgrenset serie, det vil si at det i utgangspunktet bare blir sju episoder (i hvert fall med disse skuespillerne og figurene).

Indiewire mener det finnes flere paralleller:

– Ikke siden første sesong av "True Detective" har en HBO-serie skapt et så engasjerende mysterium, selv om spørsmålene her er mye større enn bare hvem som begikk drapet, skriver kritiker Ben Travers.

Til tross for såpeelementene er det mange seriøse spørsmål som tas opp i serien – blant annet knyttet til familievold.

Fantastiske Witherspoon

Til slutt kan vi ikke snakke om «Big Little Lies» uten å si noen ord om Reese Witherspoon og hennes fargerike figur Madeline Mackenzie. I starten av serien framstår hun som en munnrapp og manipulatorisk alfamamma, men etter hvert tipper sympatien definitivt i hennes retning. Madeleine har både empatiske og komplekse sider, viser det seg.

At "Big Little Lies" i det hele tatt ble noe av er dessuten i stor grad Reese Witherspoons fortjeneste. For noen år siden startet hun produksjonsselskapet Pacific Standard, som hadde som eksplisitt mål å lage filmer med mer interessante kvinneroller enn det Hollywood-studioene ofte klarer.

Selskapet står bak filmer som «Gone Girl» og «Wild» - og for noen år siden kjøpte de altså rettighetene til Liane Moriartys boksuksess «Big Little Lies». Det kan fort vise seg å bli et av de smarteste karrieretrekkene Witherspoon har gjort.

Feud: Bette and Joan

Er du glad i gammel Hollywood-glamour og juicy kjendis-skandaler? Da er den nye serien til Ryan Murphy, skaperen av American Horror Story, noe for deg.

Feud: Bette and Joan består av 8 episoder. Den første episoden kom 6. mars på HBO Nordic.

Episk Hollywood-rivalisering

I 1962 startet innspillingen av filmen "What Ever Happened to Baby Jane?" med to av filmverdenens største skuespillerdivaer i hovedrollene – og med det startet også en av Hollywoods mest berømte rivaliseringer. I den nye miniserien Feud: Bette and Joan følger vi dramatikken som fant sted mellom Bette Davis (Susan Sarandon) og Joan Crawford (Jessica Lange) da kameraene var slått av.

For de som ikke er kjent med den famøse affæren, var både Bette Davis og Joan Crawford under filminnspillingen på et punkt i sin karriere der de strevet med å holde på sin suksess og relevans. Det var simpelthen ikke rom for to divaer på toppen av Hollywood-hierarkiet, noe som førte til at begge kvinnene tok i bruk skitne midler for å sverte hverandre.

Det hele toppet seg da Davis i 1963 fikk en Oscarnominasjon for sin rolle i "What Ever Happened to Baby Jane?", mens Crawford, som spilte søsteren til Davis i filmen, fikk ingen nominasjoner. Desperat etter å holde på sin plass i rampelyset kontaktet Crawford de andre kvinnene nominert i samme kategori og tilbød seg å ta imot prisen dersom de ikke kunne være tilstede under utdelingen. Hun gikk også så langt at hun oppfordret medlemmene av Oscarakademiet til å ikke stemme på Bette Davis.

Stjernelag av skuespillere

I tillegg til Oscar-vinnerne Lange og Sarandon, består rollelisten av Alfred Molina (Da Vinci-koden) som filmens regissør Robert Aldrich, Stanley Tucci (Hunger Games) som storprodusent Jack Warner, Judy Davis (Marie Antoinette) som sladderspaltisten Hedda Hopper, Jackie Hoffman som Crawfords husholder Mamacita, og Alison Wright som Aldrichs assistent, Pauline.

Kjente gjesteroller bekles av Dominic Burgess som Crawford og Davis motspiller Victor Buono, Oscar-vinneren Catherine Zeta-Jones som filmstjerna Olivia De Havilland, Sarah Paulson (American Horror Story) som Geraldine Page, Oscar-vinner Kathy Bates som Joan Blondell og Kiernan Shipka (Mad Men) som B.D., Bette Davis datter.

Taboo

Vil du være med Tom Hardy til den mørke og brutale siden av 1800-tallets London? Taboo tar deg med til dette tiltrekkende, motbydelige universet. Skrevet av Hardy selv, faren Chips Hardy og Steven Knight, er dette spenningsfylte kostymedramaet på 8 episoder til å bli avhengig av.

Taboo: et spenningsfylt kostymedrama på 8 episoder og sesongen er tilgjengelig på HBO Nordic.

Mørk og mystisk eleganse

Tungt regn, gjørme, og skitne bakgater. Vi befinner oss på skyggesiden av London anno 1814, under den såkalte 1812-krigen mellom Storbritannia og USA.

Den bortkomne sønnen James Keziah Delaney (Tom Hardy) som alle for lengst antok døde i et skipsforlis dukker plutselig opp igjen etter mange år i Afrika. Han har kommet tilbake til London for å overta det som er igjen av farens shipping-imperium og for å starte et helt nytt liv. Arven etter faren er et tveegget sverd, og fiender lurer rundt hvert hjørne.

Vold, grådighet og ondskap er tre gjennomgående elementer i historien. Delaney må trå varsomt frem for å unngå å bli drept. En mørk familiehemmelighet omgitt av sammensvergelser, mord og forræderi rulles opp i en heftig historie om kjærlighet og svik.

Seriens blodseriøse og gotiske stemning løftes opp til et nytt nivå med Delaneys mørke sinn preget av posttraumatiske lidelser. Hekser, mørke besvergelser og slaveskip er blant mange minner som dukker opp i hodet hans.

Foruten Tom Hardy er det flere andre store navn som dukker opp på skjermen: Jonathan Pryce (Game of Thrones) som Sir Stuart Strange, Michael Kelly (House of Cards) som Dumbarton, Oona Chaplin (Game of Thrones) som Zilpha Geary og David Hayman som Brace).

Billions

Okei da, dette er strengt tatt ikke en ny serie, men etter en kritikerrost første sesong er Billions nå tilbake på HBO Nordic. Om du er litt lei av serier om tamme, mellommenneskelige forhold, kan Billions heldigvis lokke med det totalt motsatte: En rå maktkamp mellom to alfahanner.

Billions sesong 2 startet 20. februar og hele sesong 1 er tilgjengelig på på HBO Nordic.