Barn som leker med nyhetene i bakgrunnen
I SIDESYNET: Barna leker på gulvet, nyhetene surrer på skjermen i bakgrunnen. De kan få med seg mer enn du kanskje tenker over.

Barn opplever alle nyheter som lokale

Det kunne altså like gjerne skjedd dem. Både barn og ungdommer bør se tv-nyhetene sammen med foreldre, mener barnepsykologen. Og kanskje blir det også den stunden der de endelig åpner seg litt for deg.

I pysjen på stuegulvet, med noen legoklosser i hånden, sitter minsten, og følger tilsynelatende ikke med på de dystre koronaspådommer over en 65-tommers flatskjerm. Nyhetsbildet det siste året har vært preget av pandemi, naturkatastrofer og dramatiske hendelser. Oppskakende nok for deg og meg – og ubegripelig for de små.

Barna skjønner ikke at nyhetshendelsene er unike

Vent med å la barna se nyhetssendinger for voksne til de er passert ti år, råder Elisabeth Gerhardsen. Hun er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi, og har også gitt ut flere bøker med tips og råd til foreldre.

–  Jeg ville nok også latt barn mellom ti og tretten se nyheter sammen med en voksen, sier hun.

Det er det flere grunner til. For det første kan det være vanskelig for yngre barn å vurdere hvor sannsynlig det er at de selv blir rammet av det de ser eller hører om.

–  Et barn på ni år som hører om en naturkatastrofe, vil ikke forstå at oddsene for at det rammer dem selv, er uhyre små. Man kan si at barn forholder seg til alle nyheter som om det er lokale nyheter. Dette har jo tydeligvis skjedd, så hvorfor skal det ikke skje her? Hvis barnet hører at tre hundre er døde av korona i Norge, så klarer ikke de yngre barna å forstå at det er tre hundre av fem millioner. Tre hundre er flere enn barnet kjenner totalt, og slike tall virker derfor svært skremmende på barn, påpeker Gerhardsen.

Ta initiativ til å prate om nyhetene med barna

Barnets verdensbilde farges lett av negative hendelser. For barn tegner det seg da et bilde av at verden er farlig. Og det kan framstå uforståelig for barn at vi voksne kan høre om sult og katastrofer, uten å gjøre noe med det – eller i det hele tatt tar oss nær av det, poengterer hun.

Telia_barn_nyheter_600x800.jpg

BEGRENSET VERDENSBILDE: Om barn ser på nyheter, bør voksne være flinke til å forklare oddsene for at noe kan ramme dem selv, mener psykolog Elisabeth Gerhardsen.

– De fleste barn vil intuitivt ønske å hjelpe en som har det vondt – uansett om personen er på den andre siden av kloden. Å se lidelse uten å kunne bistå, kan ha innvirkning på empatien deres. Etter som barnet vokser til, vil det forstå hva man kan gjøre noe med, og hva man ikke kan gjøre noe med.

Dersom barnet ser nyheter for voksne, eller hører om temaer som du tenker kan være opprørende eller skremmende, anbefaler Gerhardsen å ta initiativ til å snakke om det.

–  Mange barn går og «tygger» på ting lenge, uten å nevne det for foreldrene. Spør hva barnet syntes om det dere nettopp hørte, eller om det er noe barnet har hørt andre snakke om, som det tenker på. Barn deler gjerne erfaringer med andre barn, så skolegården kan være en kilde til skremmende nyheter. Disse er samtidig gjerne farget av barnas forståelse og gjetning, som noen ganger er mer dramatisk enn virkeligheten.

Forklar og avdramatiser

Når farene rykker nærmere, som korona-mutasjonen som nå sprer seg blant barn, er det også viktig å forklare og avdramatisere.

–  Forklar hva en mutasjon er – at viruset endrer seg og blir annerledes. Før ble nesten ingen barn smittet, nå smitter det litt oftere til barn. Legg vekt på at barn flest tåler dette veldig bra. Sammenlign gjerne med sist barnet var veldig forkjølet, eller hadde feber. Det er viktig å understreke at omtrent alle barn blir helt friske, og at legene på sykehuset er veldig flinke til å hjelpe de få som trenger sykehusinnleggelse, sier Gerhardsen.

Dette er Telia Play


vitenskap barn tv

 • Sømløs titting på TV, nettbrett og andre enheter

 • Et eget område for barn — og nå finner du også en egen temaside med vitenskap og aktualitet for barn og unge Har du Telia Play, finner du det her!

 • Dokumentarer og nyhetssendinger, i tillegg til serier og filmer basert på viktige hendelserI tillegg får du også:

 • De nyeste filmene tilgjengelig for kjøp eller filmleie

 • Temasider som gjør det lett å finne det du vil se

 • IMDB-rating så du kan velge kvalitet

 • Mulighet til å strømme fra flere leverandører på ett sted

 • 500 timer opptak, som også kan sess offline

 

Også tenåringer trenger å prate

Det er ikke bare de minste barna som trenger å prate om skremmende nyheter – også barn i puberteten har behov for en kortere eller lengre samtale etter nyhetssendinger.

–  Slike samtaler gir ofte en god innsikt i hvordan barnet tenker, og da kommer det gjerne også fram andre ting som bekymrer barnet. Klarer man å få til en samtale der barnet både opplever seg forstått og tatt på alvor, og samtidig blir beroliget, skaper det gode bånd mellom den voksne og barnet. Du blir en person som barnet opplever at det kan komme til med vanskelige tanker. Det er med andre ord en veldig god investering i relasjonen deres, i tillegg til at du hjelper barnet der og da, understreker Gerhardsen.

Også tenåringer kan streve med bekymringer og angst, men trenger ikke like tett oppfølging etter hver nyhetssending, mener psykologen. Men egentlig trenger vi alle en «debriefing» når vi har hørt noe oppskakende.

–  De aller fleste av oss har vel snakket mye og lenge med andre om både koronaviruset og raset i Gjerdrum. Tenåringer snakker nok ofte med venner, men de kan ha godt av å snakke med personer med mer erfaring. Sånn sett er vi voksne viktige også når ungene begynner å bli store, understreker hun.

Heldigvis finnes det mye bra innhold som presenterer nyheter på barn og unges premisser.

–  Jeg synes foreldre skal velge nyhetssendinger beregnet på barn, og gjerne også dokumentarer som har et innhold barnet kan forstå og ha glede av. Dette kan også barn under ti år se på – men da bør de ha en voksen til stede, råder Gerhardsen.

Tenåringsjente og far ser på nyheter

SE SAMMEN: Også ungdommer kan ha godt av å se nyheter med en foreldre i nærheten. Det kan være fint å ha noen å diskutere det du ser og hører med. 

Tips til nyheter og aktualitetsinnhold for barn på TV

I Telia Play finner du flere kanaler som tilbyr nyhetsinnhold for barn og unge.

Har du sjekket ut disse?

NRK Super

Supernytt er NRK Supers nyhetsprogram, for barn i alderen 8 til 12 år. Programmet har som mål å forklare nyhetshendelser fra Norge og verden slik at barn forstår – på en måte som demper frykt og gir barn en stemme. Du finner også Supernytt som podcast, på nett og på TikTok.

På NRK Super finner du også en rekke kvalitetsdokumentarer for barn og unge.

SVT og DR

Vil du vende blikket mot våre nordiske naboer? SVTs «Lilla akutelt» og DRs «Ultra nyt» er svenskene og danskenes nyhetsalternativ for barn og unge.

Nordic Family

Nordic Family tar for seg viktige samfunnsspørsmål på en engasjerende og underholdende måte – for hele familien.

Sjekk også ut:

TV2 Skole

Dette er et tilbud for skoler – men har skolen abonnement, kan elevene se innslagene også hjemme. Her får barna utvalgte nyheter, i tillegg til utenlandske TV-programmer med norske kommentarer.

Jenter leker foran tvn

KVELDSSTUND: Mens foreldre ser på nyhetene leker barna med sitt. Og plukker opp en og annen setning fra nyhetsdekningen.

Annet nyhetsinnhold for barn og unge

 • Aftenposten Junior: Prisvinnende avis for barn, inkludert nettutgave med papirlayout.

 • Forklart junior: Aftenpostens nyhetspodcast for barn, som forklarer nyheter på en enkel og forståelig måte.

 • Framtida junior og Framtida: Framtida junior formidler nyheter på nynorsk for barn mellom 7 og 13 år, mens Framtida er beregnet på dem mellom 15 år og 25 år. Finnes både som nett- og papiravis.

 • Klar Tale: Egentlig laget for voksne med lesevansker, men har også enkelte artikler spesielt beregnet for barn. Har både papir- og nettutgave.

 • P3nyheter: Ungdomskanalen P3s daglige nyhetssendinger på radio, som presenteres på en lettfattelig og kortfattet måte.

 • NRK Lyspunkt: Undersøkelser viser at unge synes nyhetene gjør dem for nedtrykt. Dette er en nyhetsside for ungdommer med positive vinklinger.

Var denne siden nyttig?