Infinity symbol
Kyrre Gørvell-Dahll. Foto Telia.

Oppdag musikken du har i deg

Går du med en musikerspire i magen? Nå vil Kygo hjelpe deg ut i verden.

En ny generasjon artister er i ferd med å ta over den internasjonale musikkscenen. De kommer ikke fra korpset eller orkesteret. For Alan Walker og Kygo var gutterommet starten på en reise som skulle ta dem til de største scenene, verden over. Nå håper Kygo at flere følger etter, med appen Telia Soundmaker som god hjelp på veien.

Kyrre Gørvell-Dahll. Foto Telia.

Musikk er både følelser og teknikk

– Musikk er ekstremt følelsesdrevet. Enten man lager, utøver eller opplever musikk: vi er alle opptatt av og legger merke til det som berører oss. Det som gjør at man føler noe, det som setter i gang et eller annet inni oss, sier Ingrid M. Tolstad, sosialantropolog og kulturviter med doktorgrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo.

– Men samtidig som musikk er veldig emosjonelt er det også veldig teknisk. Det å kunne synge eller spille, det å på en eller annen måte lage lyd som rører ved folk, krever teknisk innsikt i et instrument. Det samme med musikkproduksjon. Det å skru til synthlyder, trommebeats og gitareffekter krever tekniske hjelpemidler.

Jeg fant en melodi jeg likte og la på lag på lag med akkorder, beats og effekter.

Kyrre Gørvell-Dahll

Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, hadde nettopp sluttet å ta pianotimer da han oppdaget at han kunne bruke datamaskinen til å lage sanger.

– I begynnelsen kunne jeg bruke hele natten foran maskinen. Jeg fant en melodi jeg likte og la på lag på lag med akkorder, beats og effekter. Men jeg brukte lang tid på YouTube for å lære meg verktøyene. Jeg tror Soundmaker kan gjøre det lettere for unge å komme i gang selv, et første skritt på veien ut i verden, sier han.

Kyrre Gørvell-Dahll. Foto Telia.

Lag musikk med appen Telia Soundmaker

Målet med Soundmaker er altså å gjøre terskelen for å lage egen musikk enda lavere, at du kan leke deg frem til lyden du liker.

– Vi håper at Soundmaker kan inspirere folk til å lære seg å lage sin egen musikk, og til å utforske mulighetene som ligger i denne type teknologi, sier Håkon Lofthus. Han er leder i Telia Privat, som står bak appen. – Proffene bruker selvsagt egne verktøy, men ofte blir disse så kompliserte at det gjør terskelen for å lage musikk unødig høy. Soundmaker er et perfekt sted å starte.

Kyrre Gørvell-Dahll. Foto Telia.

I Telia Soundmaker kan du lage din "egen" musikk med inspirasjon og veiledning fra Kygo. Ta på deg hodetelefoner og lek deg fram til en sang du liker. Fargede sirkler inneholder ulike instrumenter som du kan flytte rundt på for å oppdage nye lyder. Musikken du lager kan deles med andre via Messenger, e-post eller annet som telefonen din støtter.

– Kanskje er det begynnelsen på et nytt, norsk musikkeventyr, sier Lofthus.