Infinity symbol

Over 700 ville lære mer om IoT

Da Telia arrangerte IoT Symposium i samarbeid med Abelia kom over 700 bransjefolk for å lære mer fra Tesla, Amazon og 20 andre foredragsholderne. Her er høydepunktene.

Telia arrangerte IoT Symposium i samarbeid med Abelia. Video: Telia

Over 700 mennesker var samlet på SALT i Oslo da Telia IoT Symposium gikk av stabelen. Det var den første i rekken av det som skal bli en årlig begivenhet i Norge, og gjenspeilet bredden og mangfoldet i det som vil skape en smartere og bedre verden – tingenes internett (IoT). På scenen delte Amazon, Tesla og Microsoft sine suksesshistorier. NHO loste deltakerne gjennom digitaliseringsstatusen for Norge, mens verdens mest oppkoblede mann spådde hvordan fremtiden ville se ut om noen få år. 

CEO i Telia Norge, Abraham Foss, på scenen under IoT Symposium.

Det var fullt hus på Telia IoT Symposium da CEO i Telia Norge, Abraham Foss, ønsket velkommen. Foto: Telia.

Ikke NM, men VM

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, presenterte en status for hvordan vi ligger an med digitaliseringen i Norge. Skogen Lund løftet frem at utviklingen er eksponentiell. Nøkkelteknologier utvikles i rekordfart, og teknologien har tatt plass i sentrum av livene våre. Dette mener hun stiller krav til reguleringer for å tiltrekke investorer, som hun igjen peker til vil skape flere arbeidsplasser.

Med ny teknologi åpner det seg opp muligheter for spesialiserte oppgaver som er mer kompetansekrevende. Teknologi bør derfor bli et fag på skolen.

Kristin Skogen Lund, adm. dir NHO

Bare i Norge mener NHO-sjefen at vi trenger 200 000 flere jobber i næringslivet for å imøtekomme teknologibølgen. Det står i sterk kontrast med de mange bedriftene som har sett seg nødt til å kutte ned som følge av digitaliseringen. Til dem sier NHO-sjefen at teknologisk kompetanse er svaret:

– Med ny teknologi åpner det seg opp muligheter for spesialiserte oppgaver som er mer kompetansekrevende. Teknologi bør derfor bli et fag på skolen, sa Skogen Lund fra scenen.

Avslutningsvis oppfordret Skogen Lund til mer satsning på forskning og innovasjon. Fra scenen sa hun at vi ikke er i et norgesmesterskap, men et verdensmesterskap. Med det mener hun at vi må dra nytte av den teknologiske utviklingen og bruke våre naturgitte fortrinn til å få de beste hodene fra hele verden til Norge.

Les også: Norden i verdenstoppen på IoT.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, fra scenen under Telia IoT Symposium..

– Den teknologiske utviklingen vil skylle over oss enten vi liker det eller ikke. La oss dra nytte av den, oppfordret administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, fra scenen under Telia IoT Symposium. Foto: Telia.

Det finnes kun disruptive markeder, ikke bedrifter

På samme måte som Apple for ganske nøyaktig 10 år siden revolusjonerte mobilmarkedet med iPhone har Tesla revolusjonert bilmarkedet. Fra scenen forklarte Pål Gystad Simonsen, Director Northern Europe i Tesla, hvordan markedet er forbrukerdrevet og hvordan Tesla har tilnærmet seg dette.

Det er ikke lenger markedstilbyderne som forteller hva brukerne vil ha, men brukerne som styrer tilbyderne. Bruk makten deres.

Pål Gystad Simonsen, Director Northern Europe, Tesla

Tesla er som kjent helelektrisk, og har en mengde sensorer som sender informasjon til hovedkvarteret og brukerne. De har også en topptrimmet computer som fungerer nærmest som en iPhone på hjul. Fra USA kan de gjennom noen tastetrykk oppdatere funksjonalitet og brukeropplevelse etter behov og etterspørsel over hele verden.

I presentasjonen la Gystad Simonsen spesielt vekt på den tette relasjonen Tesla har til sine brukere. Bare ved å trykke på en knapp i bilen kan sjåførene spille inn forslag som vil forbedre kjøreopplevelsen, eller komme med ønsker.

Nylig kom det en mengde opptak fra kundene i Florida. Orkanen IRMA var innkommende. Når kundene som satt med mindre batteripakker etterspurte oppgradering av batteripakkene, slik at de kunne komme seg unna orkanen, oppdaterte Tesla bilene for å øke batterikapasiteten.

Fem krav til regjeringen

Politikere kan ikke lage nye produkter og løsninger, men de kan legge til rette for at det blir enklere å innovere og ta dem i bruk. For å hjelpe den nye regjeringen å prioritere ble fem toppledere invitert på scenen for å stille ett krav hver – en sjanse de ikke lot gå fra seg:

  1. Marius Aabel, teknisk sjef i No Isolation: Formueskatten for norske gründere må endres!
  2. Grete Aspelund, administrerende direktør i Sweco: Smarte byer krever smarte regelverk! Lovverket må endres dersom Norge skal ta en ledende rolle i verden innenfor grønne byer.
  3. Kimberly Lein-Mathiesen, administrerende direktør i Microsoft Norge: Regjeringen burde fokusere på utviklingsmuligheter innen IKT for små og mellomstore bedrifter på tvers av alle departementer.
  4. Abraham Foss, CEO i Telia Norge: Sørge for partnerskap i offentlige digitaliseringsutlysninger som gagner utviklingen av ny teknologi.
  5. Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia: Regjeringen må opprette 5 000 nye IT-studieplasser i den kommende perioden.

På spørsmål om de trodde regjeringen kom til å høre på deres krav svarte Abelia-sjefen at «dette kommer til å bli den mest digitalvennlige regjeringen noensinne».

Paneldebatt under Telia IoT Symposium. Foto: Telia

Fra venstre: Marius Aabel, teknisk sjef i No Isolation, Kimberly Lein-Mathiesen, administrerende direktør i Microsoft Norge, Grete Aspelund, administrerende direktør i Sweco, Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia, Abraham Foss, CEO i Telia Norge. Foto: Telia.

Redefinerer IoT

Amazon er et av verdens største selskaper og har ambisiøse planer rundt bruken av IoT, skytjenester og ny teknologi generelt. Øverste ansvarlig for Amazon Web Services sin IoT-satsning er Claudiu Pasa. Han forklarte hvordan han og hans team utvikler et eget økosystem hvor mange enheter skal kunne samhandle og fungere sammen sømløst.

Enn så lenge lå hovedfokuset på oppkoblet hjem, transport, helsetjeneste, næringsliv og detaljhandel, og det å få datakildene i disse områdene til å snakke sammen for å skape merverdi til brukerne og kundene.

Claudiu Pasa, Amazon Web Services. Foto: Telia.

Head of IoT Competence Center i Amazon Web Services EMEA, Claudiu Pasa. Foto: Telia.

– Norge har den råeste infrastrukturen i verden

I sin closing keynote sa direktør for Telia Bedrift, Jon Christian Hillestad, at det er viktig å ikke vente, men gripe mulighetene med IoT og digitalisering nå. Han forklarte at Norge har den råeste infrastrukturen i verden, og det er optimalt for å gjøre Norge til sentrum for nye IoT-tjenester og produkter. 

Etter at vi åpnet opp for partnerskap har vi møtt mange selskaper som vi aldri har jobbet med tidligere.

Jon Christian Hillestad, direktør i Telia Bedrift

Telia, som har en plattform-tilnærming, ønsker å jobbe tett sammen med partnere og kunder for å øke antall datapunkter og koble ulike datastrømmer på ulike måter mot sluttbrukeren. Det er her nøkkelen til suksessen ligger, mener Telia Bedrift-sjefen.

De selskapene som klarer å sy sammen flest enheter, gjennom å ha flest kunder og datapunkter, vil til slutt vinne frem. Derfor må man fra starten av tenke globalt når man utvikler nye tjenester.

Det finnes flere eksempler på Telias partnersatsning som man så på stands og som holdt egne foredrag under symposiet:

Hillestad avsluttet sin keynote med å snakke om den sensoren vi har med oss over alt – smarttelefonen. Han viste hvordan man kan bruke data fra mobilen på en enkel og verdiskapende måte. Ved å hente ut data fra mobiltelefonene utenfor for eksempel en butikk, kan man raskt kartlegge hvor kundene kommer fra, hvor mange som går inn i butikken, og hvor mange som går forbi. Selvsagt anonymt og i tråd med nye og gjeldende GDPR-personvernregler.

Teknologien for å hente ut dette (blant annet gjennom hotspots og beacons) og kompetansen for å analysere og verdiøke dataen er noe Telia tilbyr. Hillestad oppfordret deltakerne å ta kontakt med Telia om de ville benytte seg av mulighetene.

Les også: Slik sikrer du kundens personvern.

Jon Christian Hillestad, direktør i Telia Bedrift

– Etter at vi åpnet opp for partnerskap har vi møtt mange selskaper som vi aldri har jobbet med tidligere, sa Jon Christian Hillestad, direktør i Telia Bedrift, i sin closing keynote under Telia IoT Symposium. Foto: Telia.

Verdens mest oppkoblede mann

Symposiet avsluttet med et inspirerende foredrag av Chris Dancy, også kjent som verdens mest oppkoblede mann. Dette er en tittel han lever for (bokstavelig talt).

Til enhver tid har han på seg mellom 300-700 sensorer på kroppen. Under sitt foredrag fortalte han historien om hvordan han har brukt seg selv som prøvekanin i krysningen mellom teknologi og helse.

Vi er på vei inn i en tid hvor alle enhetene er koblet opp for å redde livet ditt.

Chris Dancy

Han levde et liv som overvektig helt til han fikk tak i pasientjournalen sin og begynte å analysere dataene om sin egen fysiske helse. Etterhvert satte han sensorer på kroppen for å måle de tilstandene han var utredet for, slik at han kunne følge med på dataene i sanntid. Teknologien på kroppen, sammen med mobilen og Google Calendar, gjorde at Dancy kunne koble alle dataene sammen og systematisere årsaker og virkninger på en helt annen måte. Noe som har resultert i en sunnere og mer opplyst hverdag.

Chris Dancy, verdens mest oppkoblede mann.

Chris Dancy, verdens mest oppkoblede mann. Foto: Telia.

Avslutningsvis tok verdens mest oppkoblede mann med oss på en tankereise. Han mente at vi kom til å velge nye produkter på bakgrunn av hva vi tidligere hadde valgt. Eksempelet han dro frem var ved kjøp av bil. Vi kom ikke lenger til å vurdere bil på bakgrunn av merke og behov, men heller det merket som støtter økosystemet som du allerede hadde valgt og var en del av.

Om du i dag har Apple PC, Apple helseklokke, Apple mobil og Apple TV, så vil dette økosystemet gjerne gjøre at du også velger en tilbyder som gir deg Apple-systemet på dørlåser, biler, oppvarming og hvitevarer.

Fakta om Internet of Things:


IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.

Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.

Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.

Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Det gjør at du kan motta informasjon om objektene, men også kontrollere og styre objektene.

Du kan for eksempel med en enkel app, slå på lyset, låse dørene eller fjernstyre oppvarming av bilen om morgenen.

Telia IoT Symposium


Telia IoT Symposium ble arrangert onsdag 13. september på SALT i Oslo

Skal bli en årlig begivenhet som gjenspeiler bredden og mangfoldet innenfor IoT

Årets IoT Symposium ble arrangert i samarbeid med Abelia

Amazon, Tesla, Microsoft, og verdens mest oppkoblede mann var blant foredragsholderne