Mann filmer seg selv foran foss med selfiestang

Se hvor lett du kan redigere video på mobilen

Har du lyst til å gjøre litt mer ut av filmklippene du tar med mobilen din? Vi har tipsene du trenger for å redigere fine videoer du kan vise frem ved store anledninger eller publisere i sosiale medier!

Vi filmer mye med mobiltelefonene våre, men hvor ofte lager vi egentlig film? Det å redigere sammen klipp og legge til effekter er enklere enn du kanskje skulle tro, og resultatet blir så mye bedre enn om du bare har mange klipp liggende «for seg selv» i arkivet ditt. 

Filmene kan bli til noe du kan vise frem både til hverdags og ved spesielle anledninger, hvis du bare har et enkelt redigeringsprogram som iMovie (Apple) eller Powerdirector (Android) på telefonen din.

– Man kan gjøre redigering så enkelt eller avansert man måtte ønske, men det beste redigeringsprogrammet er det du har med deg til enhver tid. Det at det har blitt såpass bra på smarttelefoner gjør at det alltid er lett tilgjengelig og med touchteknikken kan man redigere og publisere raskt, effektivt og intuitivt, forteller den profesjonelle fotografen Hampus Lundgren.

Legg en plan

Det er imidlertid lurt å kunne noen knep før man setter i gang. Da blir etterarbeidet mye enklere og mer effektivt. Tenk gjerne over hvor du eventuelt skal publisere filmen før du setter i gang med ditt mesterverk.

– Hvis man vil få mest mulig ut av filmen og vise den på et TV eller publisere den på YouTube, bør man filme i breddeformat for å utnytte visningsflaten maksimalt. Hvis man vil publisere på Facebook eller Instagram, kan høydeformatet passe bedre, sier Lundgren.

Husk det gylne snitt

Telia redigere video utsnitt.jpg

Komposisjon er viktig, og ifølge regelen om Det gylne snitt bør hovedmotivet plasseres ut mot en av sidene og ikke i midten. 

Bevegelse og utsnitt på bildet er også verdt å tenke på. Det er ikke vanskelig å være konsekvent på dette, og resultatet blir flere hakk bedre om man klarer å være stødig og tålmodig. 

– Unngå brå og kjappe bevegelser mens du filmer. Hvis du vil ha en mer spennende komposisjon bør du ikke plassere motivet midt i bildet. Prøv å plassere motivet 1/3 til den ene eller andre siden. Det vil si at hvis du filmer en person, sørg for at den er til en av sidene i bildet. Hvis du filmer en solnedgang, gjør slik at horisonten ligger litt over eller under midten av bildet. Denne metoden kalles det gylne snittet, forklarer Lundegren. 

– Enkelt å redigere video på mobil

Selve redigeringen handler litt om å bli vant med verktøyet, og prøve seg frem. Vår film gir deg en rask innføring i det grunnleggende, så kan du bygge lag på lag og øke dine ferdigheter for et enda bedre produkt.

– Redigeringsprogrammene som er tilpasset mobilen er ofte enklere versjoner av større programmer. Det betyr at valgmulighetene er færre, men at det også er mer intuitivt og enkelt å bruke.

Hampus Lundgren

For det er viktig å ikke har for mange tanker i hodet på en gang. Hold fokus på det mest interessante i materiale du ønsker å vise frem.

Telia redigere video Liverpool.jpg

Redigeringsprogrammene er selvforklarende og gjør det både morsomt og enkelt å lage unike og personlige videoer. 

– Det viktigste redigeringsgrepet man gjør er å korte ned klippene og fokusere på det man faktisk ønsker å vise. Hvis du klipper bort uinteressant innhold, fjerner forstyrrelser og annet man ikke vil vise er man på god vei. Så er det bare å legge klippene etter hverandre og kanskje legge på et fargefilter for å løfte filmen ytterligere, sier fotografen.

Prøv deg frem, ha det gøy

Da har du egentlig en ferdigklippet film klar. Så er det bare å prøve seg frem og ha det gøy med å redigere film. For det er virkelig morsomt å kunne skape noe helt eget og dele det med andre.

– Når man nærmer seg ferdig med klippingen og har tatt bort uønsket innhold, er det flere ting man kan gjøre. Du kan teste ulike overganger mellom klippene, du kan legge til nye lydspor, musikk og grafiske effekter. Det viktigste er å prøve seg frem og finne en stil du liker, avslutter Lundgren.

Var denne siden nyttig?