Hånd som holder mobilkamera foran en person på en benk.

Så enkelt tar du fine bilder med mobilen

Ikke helt fornøyd med portrettbildene dine? Usikker på hvordan du får riktig eksponering? Vi har tipsene til deg som ønsker å ta ekstra fine bilder med mobilen! 

Tiden da vi fløy rundt med digitalkameraer i lomma er for lengst over. «Alle» bruker nå mobiltelefonen som sitt fotoapparat. Speilreflekskamera kommer muligens frem ved spesielle anledninger, men i hverdagen er det utvilsomt mobilen som gjelder. Det er enkelt, og teknologien hjelper deg med å få et godt resultat.

Resultatet kan imidlertid bli enda bedre med små, raske grep. Vi viser deg her noen smarte tips som kan heve kvaliteten på bildene du tar med mobilen. Vi har tatt utgangspunkt i nye iPhone 11, men tipsene vil fungere for de fleste mobiltelefoner på markedet.

Utnytt lyset når du tar bilder

Lys er selvsagt helt sentralt når du skal ta bilder med mobiltelefonen. Lys kan fremheve og løfte kvaliteten på bildene, men det kan også gjøre bildene dårligere om lyset brukes feil. Derfor er det viktig med riktig eksponering når du skal ta bilder. Eksponeringen må justeres etter lysforholdene, men som du ser i videoen er det enkelt å finne det riktige nivået:

Mange tenker ikke over at mobiltelefonen har flere ulike bildemoduser, og kjører normalmodus på alle bilder de tar. Resultatet blir kanskje greit, men det er svært enkle grep som kan heve bildet betydelig. I normalmodus blir nemlig alt i bildet like «viktig». Hvis du skal ta bilde av en person er det jo personen som er den viktige, ikke bygningen bak. Da bør du aktivere portrettmodus og justere bildet slik at du får det perfekte resultatet. Bare se selv:

Mobiltelefonen vår er med overalt, og får tidvis røff behandling. Skitten blir den også, selv om vi kanskje ikke legger merke til det. Det virker kanskje banalt, men når du skal ta bilder gjør det en stor forskjell om du er flink med renholdet. Resultatet kan bli oppsiktsvekkende mye bedre, slik som i denne videoen:

Vanskelig å ta fine bilder i mørket?

På kveldstid har vi vel alle sett store fullmåner, kule bylandskap eller spektakulære stjernehimler og tenkt: «dette hadde vært et flott bilde!». Dessverre blir bilder i mørket på mobil sjeldent særlig flotte. Dette er et vanskelig område, der man er prisgitt teknologien i telefonen, men våre enkle tips kan i hvert fall hjelpe deg et stykke på vei.

Det å ta bilde av noe i bevegelse er alt annet enn lett, og kan føre til at man bare gir opp. Man får liksom ikke fanget øyeblikket. Heldigvis er det gode løsninger på dette også, demonstrert ved en hunds raske ferd mot et iskaldt sjøbad i denne filmsnutten:

Et generelt og konkluderende tips er å prøve seg frem. Resultatet ditt avhenger av utrolig mange faktorer, som lys, utsnitt og avstand. Med litt eksperimentering kan bildene dine gå fra «helt ok» til kvalitetsbilder på kort tid!

Var denne siden nyttig?