Jente med headset som ser på tv
Kanskje trenger du en pause fra lesingen? Vi har samlet inn ti av de beste filmene og seriene som elevene bør se – og som dekker pensum!

Film i skolen: 10 serier og filmer som gjør pensum lett

Ikke mas så mye om skole og lekser, mener ungdomsskolelærerne. Noen ganger er det bedre å bruke film i undervisning – det kan booste lærelysten og gi inspirasjon!

— Det er ganske viktig å bruke film og serier i undervisningen, fordi elevene lærer på forskjellig måte, sier Yngvild Tønnessen Bergstøl (31). Hun er lærer ved Ringstabekk ungdomsskole i Bærum.

Lærer Hans Jørgen Undelstvedt
SKOLELEI: Hans Jørgen Undelstvedt, som har vært lærer i syv år, ser at elevene har blitt skolelei på grunn av hjemmeskole og korona.

— Noen husker ting bedre av å se det visuelt. I tillegg kan det være fint for motivasjonen til elevene. Derfor har jeg brukt film og serier en del selv til læring.

Og med mye hjemmeskole og lite sosial stimuli, er motivasjonen viktig å pleie akkurat nå. Hans Jørgen Undelstvedt (42) har syv års erfaring som lærer ved Jordal ungdomsskole i Oslo, der han underviser religion, livssyn og etikk, engelsk, norsk og samfunnsfag. Han merker godt koronaens påvirkning på elevene.

— Livene til ungdommene er innskrenket, og det har vært sånn over lang tid. De får ikke gjort så mye på fritiden som de vanligvis gjør, og er mye inne og hjemme. Så, motivasjonen har fått seg en liten knekk akkurat nå, sier han.

Slik kan man øke motivasjonen

For å berike motivasjonen litt, mener lærerne at elevene kan benytte seg av flere digitale hjelpemidler.

Ungdommen kan spille spill gjennom Teams, ha felles quizer, og rom for å snakke med klassekamerater om andre ting enn pensum.

— Det er viktig at lærere justerer ned forventningene, og viser at de bryr seg. Det samme gjelder foreldrene, mener Bergstøl.

Undelstvedt er enig:

— Som foresatt må man være tilgjengelig for å hjelpe, men man skal ikke være noe lærerassistent. Man skal være emosjonell støtte.

Han mener altså at man ikke bør pushe elevene med lekselesing.

I stedet kan man sette på godt TV-innhold som kan booste lærelysten og gi inspirasjon.

Bergstøl og Undelstvedt bruker selv ofte filmer og serier i undervisningen, og mener at det kan være av stor verdi for læringen – både under hjemmeskole og på skolen.

Her er lærernes 10 tips på gode serier og filmer til undervisning som går hånd i hånd med pensum – og som ungdommen vil elske:

1: Band of Brothers på HBO Nordic

Det kryr av filmer og serier knyttet til 2. verdenskrig. Og spesielt én serie har slått godt an hos elevene på Ringstabekk.

— Det finnes veldig mye innhold om 2. verdenskrig der ute og det kan være vanskelig å velge ut hva man vil se, men elevene liker serien Band of Brothers veldig godt, sier Bergstøl.

Ban of brothers

FAVORITT: Band of Brothers er serien om krig elevene ikke bør gå glipp av. Serien har vært en favoritt hos mange elever.

Og det er kanskje ikke så rart. Historien, laget av Steven Spielberg og Tom Hanks, omhandler E-kompaniet, en gruppe amerikanske fallskjermjegere under 2. verdenskrig. Med en imponerende IMDb-score på 9,4 av 10, har den i tillegg blitt utropt som «fenomenalt god» av flere filmkritikere.

Det beste av TV og strømming


Med Telia Play får du tilgang til favorittkanalene og strømmetjenestene på ett sted. Og du kan se TV uansett hvor du er, på alle dingsene dine! Last ned Telia Play-appen til mobiltelefonen på App Store eller Google Play.

2: Explained på Netflix

Som elev må man forstå mange ting om verdensbildet og hvorfor ting er som de er. En dokumentar som kan gjøre det lettere er Explained. Her forklarer serien fenomener som kryptovaluta, e-sport, tatoveringer, koronaviruset og K-pop. Hver episode varer i cirka 20 minutter.

At det er kort og informativt, synes Bergstøl er veldig bra.

Explained

MINIDOKUMENTAR: Explained presenterer ulike temaer på under en halvtime. 

— Jeg kjører ofte Explained-episoder. De egner seg godt for diskusjoner i etterkant. Jeg likte særlig episode 3 i sesong 1: «Why Women Are Paid Less». Hvorfor tjener kvinner mindre enn menn? Episoden er veldig visuell og fin, og serien er veldig bra!

3: Hidden Figures på Viaplay

— Det er veldig mange lærerike filmer og serier på de afro-amerikanske rettigheter som handler om segregering i USA, en av dem er Hidden Figures. Det er hvert fall en av de viktigste filmene, som jeg har brukt aller mest i samfunnsfag og engelsk, sier Bergstøl.

Serien er basert på sanne hendelser om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn og Mary Jackson, tre afroamerikanske kvinner som jobbet for NASA på 60-tallet. I et mannsdominerende arbeidsmiljø, og den rasemessige segregeringen i USA, slet de med å komme seg oppover i karrieren. Dette er en film om kvinnekampen i USA – med suksesshistorien i fokus.

Bli din egen TV- og strømmesjef


Som Telia Play-kunde kan du enkelt sette sammen din egen TV-pakke med dine favorittkanaler og strømmetjeneter. Det gjør du enkelt i valgmenyen på Min Side.

4: Hotel Rwanda på Viaplay

En gang i løpet av skoleløpet, må alle elever lære om folkemordet i Rwanda som skjedde i 1994 – hvor en million mennesker ble myrdet. Massedrapene begynte 6. april og varte i 100 dager til midten av juni i 1994.

— Denne er kanskje litt fæl for de yngste, men Hotel Rwanda handler om folkemordet på Rwanda og er verdt å se, sier Bergstøl.

Til noens lettelse, boltrer ikke filmen seg i machetedrap, men fokuserer på de menneskelige sidene av den grusomme tragedien. Filmen går inn på historien til hotellmanageren Paul Rusesabagina (Don Cheadle) som reddet tusen flyktninger fra en sikker død ved å gjemme dem på hotellet hvor han var direktør.

5: A Life On Our Planet på Netflix

Klima og miljø er naturligvis en viktig del av pensum.

— Når man skal gjennom bærekraft som tema på skolen, er dokumentaren til David Attenborough, A Life On Our Planet, et godt alternativ, mener Bergstøl.

Skilpadde

MILJØET I ENDRING: Dokumentaren A Life On Our Planet forteller hvor raskt planeten har endret seg i løpet av David Attenborough sin levetid på 94 år.

I denne gripende dokumentaren kartlegger den berømte programlederen hvor bratt plantenes biologiske mangfold har avtatt i løpet av hans levetid. Attenborough skildrer også fremtidige katastrofer – globale kriser – som menneskeheten vil oppleve i løpet av de fremtidige tiårene. Likevel finnes det håp, dersom vi tar de riktige avgjørelsene. Ingen kan gjøre at, men alle kan gjøre litt for en bedre og mer bærekraftig verden.

Pssst ... Med TV fra Telia får du Netflix integrert — med egen knapp på fjernkontrollen!

6: Live redder verden. Litt. i NRK TV

— NRKs Live redder verden. Litt. er også svært lærerik innenfor bærekrafts-pensumet, sier Bergstøl.

Som miljødetektiv går Live Nelvik i sømmene på diverse klimaspørsmål. Hvor enkelt er det egentlig å kutte ut kjøtt? Å bruke bilen sjeldnere? Å fly mindre? Lista er lang over ting som kan være skadelig for miljøet, og som samtidig utgjør hverdagen for mange av oss. I denne serien kan ungdommene virkelig få noe å gruble over, men viktigst av alt, så vil de lære masse!

Live redder verden

MILJØDETEKTIV: Live Nelvik undersøker ulike klimaspørsmål i NRK-serien Live redder verden. Litt. Foto: Trond Aukland/NRK

7: Rådebank i NRK TV

I et av kompetansemålene i norskfaget heter det: «utforsk og reflekter hvordan tekster framstiller unges livssituasjon».

— Tekster kan tolkes som mer enn skrift, det kan også være film, tenker jeg. Så serien Rådebank har fungert bra for oss, spesielt siden vi bor i Oslo-gryta. Mange elever synes at det er gøy å se en serie som er fra et annet miljø, mener Undelstvedt.

Rådebank

UNGDOMSMILJØ: Rådebank er en serie som tar for seg et ungdomsmiljø i Telemark. Foto: Max Emanuelson/NRK

Rådebank tar oss inn i hjertet av Telemarks rånermiljø, og passer perfekt som et lite «avbrekk» fra vanlig lesing, samtidig som det krysser av pensumlisten.

8: When They See Us på Netflix

— I forbindelse med George Floyd-drapet og opptøyene, var temaene rasisme og politivold veldig aktuelt å ta opp på skolen. Da så vi blant annet When They See Us, og det var en sterk opplevelse, forteller Undelstvedt.

When they see us

DISKRIMINERING: When They See Us dokumenterer et av USAs mange justismord. Filmen viser også at det fortsatt foregår diskriminering i dag.

Basert på en sann historie, tar serien for seg fem tenåringer fra Harlem som blir fanget i et mareritt når de feilaktig anklages for en brutal overfallsvoldtekt på en hvit, kvinnelig jogger i Central Park. Dette er en miniserie om deres kamp for å renvaske navnene sine.

9: The Hate U Give på Viaplay

— The Hate U Give er en filmatisert ungdomsbok og ungdomsfilm. Litt klisjefylt, men den funker for denne aldersgruppen. Den handler om borgerrettigheter og politivold, fortsetter Undelstvedt.

Filmen forteller en historie om tenåringen Starr som blir vitne til at barndomsvennen blir skutt og drept. Da må hun finne sin stemme og kjempe for rettferdighet. Filmen er basert på den bestselgende romanen.

Oppdag TV-arkivet


Visste du forresten at du kan klikke deg tilbake gjennom en hel uke med lineær-TV i arkivet i Telia Play? Søk opp serien du gikk glipp av i går — og se den i dag!

 

10: The Social Dilemma på Netflix

Den amerikanske dokumentaren The Social Dilemma er noe alle tenåringsbarn bør se, mener Undelstvedt.

— Sosiale medier er et tema som vi ofte løfter opp på skolen, og i ulike fag. Jeg har brukt The Social Dilemma på Netflix av og til. Vi har fått mange gode diskusjoner rundt temaet, sier Undelstvedt.

The social dilemma

DIGITALE LIV: Hva skjer med oss når vi bruker sosiale medier? The Social Dilemma tar for seg de negative konsekvensene av våre digitale liv.

Dokumentaren handler om den farlige effekten sosiale medier har på menneskeheten, og hvordan teknologigigantene overvåker og manipulerer brukerne.

Var denne siden nyttig?