Infinity symbol

Sikre romjulskosen med våre mobiltips

Her er underholdningstips til ting du kan gjøre på mobilen enten alene eller sammen med andre.

Når romjulen kommer, kan vi senke skuldrene og nyte at det er blitt litt roligere. I løpet av denne uken setter man gjerne av litt ekstra tid til seg selv, venner og familie. Kanskje spille spill alene eller sammen med andre, lese en bok, eller kanskje du skal bruke uken til å endelig lære deg å strikke?

Mobilspill du må prøve

Ekte spenning med snakkende spill

KOMRAD er et spill som baserer seg på Artificial Intelligens, eller kunstig intelligens som det heter på norsk. Dette er fortellingen som ligger i bunn; I 1985 legges ned et hemmelig russisk prosjekt. Det er én ting de glemmer å skru av – datamaskinen. Nå er du den første personen til å koble deg på den kunstige datamaskinen, 30 år etter at den sist var påkoblet. Spillet er interaktivt og du skal altså chatte med den kunstige datamaskinen. Samtalene bestemmer både din egen og verdens sjebne. Appen har fått mye omtale og er hyllet blant flere som har testet spillet. Appen er kun tilgjengelig for iPhone.

Skjermdump fra KOMRAD.

Spill med bruk av kunstig intelligens vil vi nok også se mer av i fremtiden. Det ser gøy ut! Foto: Skjermdump KOMRAD.

Spill sammen mellom to skjermer

DUAL! er et multiplayer-spill hvor dere spiller på hver deres mobil, men mot hverandre. Spillet har flere alternativer man kan velge i. For eksempel ping pong, hvor du sender ballen fra din mobil over til motparten sin, eller dere er hver deres UFO som skal skyte på hverandre. Bare sjekk ut filmen. Dette kommer du garantert til å teste ut i julen. Last ned for iPhone her  eller Android her.

Det er stor sannsynlighet for at man blir hekta på dette. Video: Dual @Sebastian Gosztyla, Vimeo.

Hvor småfrekk tror du du klarer å være

Oh...Sir! Insult Simulator er et spill som handler om å være mest mulig spydig. Det høres ille ut, men spillet er veldig morsomt og ingen blir faktisk fornærmet. Det du skal gjøre er å lage setninger blant en liste ord som dukker opp i skjermen, og det er om å gjøre å være mest mulig frekk mot motparten. Du kan enten konkurrere med familiemedlemmer, med deg selv eller en tilfeldig person i verden. Appen er kun tilgjengelig for Android.

Oh...Sir! Insult Simulator kommer garantert til å få deg til å le. Video: Oh...Sir!! The Insult Simulator - Launch Trailer, Gambitious Digital Entertainment, YouTube.

Klassisk brettspill på mobilen

Carcassonne er et populært brettspill som har eksistert i mange år. Spillet er datert til middelalderen og baserer seg på den tids maktforhold. Målet er å bygge et landskap av byer, kloster, marker og veier. Brettspillet er også å finne på mobil og nettbrett, som familien kan hygge seg med i romjulen. Mobilspillet koster cirka 90 kroner og tilgjenglig i iTunes.

Bygg ditt eget middelaldersamfunn med Carcassonne. Foto: Skjermdump Carcassonne

Bygg ditt eget middelaldersamfunn med Carcassonne. Foto: Skjermdump Carcassonne.

Bygg undergrunnsbane under press

Mini Metro er kåret til et av de meste mobilspillene i 2016. Har du ikke prøvd det enda er romjulen den perfekte anledningen til å laste det ned. Mini Metro er et mobilspill hvor du skal bygge undergrunnsbane, tilpasset en voksende by. Du skal altså tegne linjer mellom stasjoner, bygge nye, gjøre om gamle ruter og sørge for å holde togene i gang. Spillet er tilgjengelig for både Android og iPhone.

Last ned for iPhone her eller Android her.

Er du rask nok til å bygge T-banelinjene? Foto: Skjermdump MiniMetro

Er du rask nok til å bygge T-banelinjene? Foto: Skjermdump MiniMetro.

Spill på mobilen er veldig populært og ikke minst gøy, men det er ikke like gøy dersom du plutselig går tom for strøm. En powerbank kan derfor være redningen.

Kom deg ut i romjulen

Prøv dronen du fikk

Det er spådd flere tek-gaver under juletreet i år, og flere kommer helt sikkert til å få VR-briller eller droner. Har du fått drone må du komme deg ut og teste den i romjulen. Droneflyving trenger litt opplæring. Her er syv tips til hvordan du flyr drone.

Test ut aktivitetsklokken

Aktivitetsklokker er nok like populært under juletreet i år som i fjor, og romjulen kan være en fin anledning til å teste den ut, og tjuvstarte nyttårsforsettet om å være mer aktiv. Hos Telia finner du flere aktivitetsklokker til det populære merket Fitbit. Aktivitetsklokken samarbeider med en app på mobilen som gjør hele treningsopplevelsen mye morsommere. Det kan gi økt motivasjon og bedre oversikt over ditt aktivitetsnivå.

Sjekk snøforholdene

Det er mange som reiser til fjells i romjulen. Med flere apper kan du sjekke løype- og snøforholdene. Skisporet er en veldig kjekk app som overvåker når skiløyper er helt nypreparerte. Fnugg er en annen app som samler informasjon om alle de store norske skianleggene. 

Last ned Skisporet her og Fnugg her (kun til iPhone).

Hva med å lære seg en ny hobby?

Det er selvfølgelig også mye annet man kan gjøre på mobilen og nettbrettet enn spill. Hva med å lære seg en ny hobby? Lære seg strikking for eksempel. Strikking er en trendy syssel om dagen. Et godt spørsmål for mange er faktisk hvordan man gjør det.

Folk lærer seg det meste via YouTube, og strikking er intet unntak. Bruk YouTube på mobilen eller nettbrett, og søk for eksempel opp «knitting for beginners» i søkefeltet, og følg videoene. Eller hva med å lære seg å smøre ski, eller bake en kul festkake til nyttårs? Alt kan læres via YouTube, bare prøv du også!

Endelig tid for å sluke bøker og se film

Ferie er lesetid og nå har du all verdens mulighet. Dersom du fikk en e-bok til jul eller ønsker å kjøpe en, er romjulen en perfekt tid for å sveipe gjennom de første sidene. E-bøker kan kjøpes på ulike bokhandleres nettsider, og lastes ned på mobilen eller nettbrettet. Sjekk ark.no sine populære e-bøker.

Dersom du skal kjøre på fjellet, eller bare ønsker å ligge på sofaen med lukkede øyne, er nok lydbok et bedre alternativ. Storytel er en strømmetjeneste for bøker, hvor du plukker ut lydbøker fra et helt bibliotek. De har tusenvis av bøker i alle sjangre. Og det beste av alt er at du kan få «lest bøker» mens du gjør noe annet. Som Telia-kunde kan du prøve uten ekstra kostnad i en hel måned.

Finn et egnet headset til lydbok i Telias nettbutikk.

Romjulen er også en periode vi ser mye film og serier. Deilige dager som gir uendelige muligheter til å bli ajour og hvor det faktisk er (nesten) lov til å holde seg inne. Hos Telia får både nye og eksisterende kunder HBO Nordic uten ekstra kostnad i én måned med SMART abonnement. Kos deg med uendelige timer underholdning i Westworld, Vikings eller herlige Game of Thrones. Her er våre beste serietips på HBO Nordic.

Vi ønsker deg en riktig god jul. Husk at mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, også i julen.