Slik får du bedre plass på mobilen

Har du problemer med at lagringsplassen på mobilen din fylles opp av apper, bilder og meldinger? Her er våre tips.

Skjermbilde av melding om at det er for lite lagringsplass på iPhone.

Foto: Telia

Det er en stund siden det holdt med 16 GB minne på mobilen. Nye operativsystemer krever mer, appene krever mer og bildene blir tyngre. Sliter du samtidig med å slette bildeminnene dine for å gjøre pass til nye, så vil mobilen fylles til randen. Her får du noen nyttige tips til hvordan du optimaliserer lagringskapasiteten på mobilen din.

Sjekk hva som tar plass og slett unødvendige apper

Først og fremst må du se over hva som opptar plass på mobilen, og hvor mye plass hvert enkelt element tar. For mange er det overraskende hva og hvilke apper som krever mest.

Slik gjør du på iOS:

Åpne «Innstillinger» - velg «Generelt» - «Lagring og iCloud-bruk» og til slutt «Administrer lagring».

Her får du en liste over innhold som tar mest plass på mobilen. Går du inn på hver app kan du slette appen direkte. For de fleste finnes det apper som er lastet ned som man ikke bruker. Vi er sikker på at du finner noen hos deg også.

Skermbilder iOS

Foto: Telia

Slik gjør du på Android:

Fremgangsmåten på de ulike Android-mobilene kan variere noe.

Samsung

Åpne «Innstillinger» - velg «Enhetsvedlikehold» - «Lagring».

Huawei

Åpne "Innstillinger" - velg "Lagring" - velg "Rydd"

Dette er et eksempel med en Samsung, som veldig mange har:

Oversikten viser hva som tar plass på enheten. Her kan du enten slette apper direkte ved å gå inn på «Apper». Mobilen gir en oversikt over lite brukte apper. Det gjør det enkelt å velge hvilke apper du kan slette.

Skjermbilder Android

Foto: Telia.

En Android-enhet gjør det også enkelt for deg å slette «Unødvendig data». Inne i lagringsoversikten under «Lagring» vil mobilen foreslå å slette «Unødvendig data» for å frigjøre plass. Velger du dette vil mobilen slette lagret data som du ikke trenger, og som vil gi deg mer lagringsplass.

Skjermbilde lagringsplass Android

Foto: Telia.

Du trenger ikke være redd for å miste apper du har betalt for. Sletter du noen av dem, og vil ha dem tilbake, så koster det deg ikke noe å laste dem ned igjen ved en senere anledning.

Skytjenester tar vare på bildene dine

For både iOS- og Android-enheter finnes det skytjenester hvor du kan lagre bildene dine. Skytjenester er positivt for mer enn å optimalisere lagringsplassen din. Skytjenestene sørger for å sikkerhetskopiere innholdet ditt.

Det gjør at du ikke mister det du har på mobilen dersom du skal bytte, eller du er uheldig og mister den eller den blir stjålet. Skytjenester gir deg en ekstra sikkerhet for mobilinnholdet ditt.

Lagring i iCloud

iOS-enheter har iCloud som man kan aktivere. Da lagres bilder både i iCloud og på telefonen. Det finnes en smart funksjon her som heter «Optimaliser iPhone-lagring». Det betyr at når minnet på mobilen begynner å bli fullt, vil Apple automatisk begynne å slette noen av bildene som er lagret på mobilen, samtidig som bildene blir liggende i iCloud.

Du vil fortsatt kunne se bildene i Bilde-appen på enheten som normalt, men iCloud-bildene opptar ikke lenger plass på mobilen. Det er en lur tjeneste som alle burde aktivere. Vær klar over at skytjenester er en liten kostnad for å sikre bildene dine for evigheten.

Slik gjør du for å optimalisere iPhone-lagring

Velg «Innstillinger» - «Bilder og kamera». Slå på «iCloud-bildebibliotek» og sørg for at innstillingen «Optimaliser iPhone-lagring» er huket av.

Skjermbilder lagringsplass iOS.

Foto: Telia.

iCloud har automatisk en lagringskapasitet på 5GB. For noen holder ikke dette, men man kan enkelt oppgradere til 10 kroner i måneden! Fornuftig investering vil noen mene.

Ettersom iCloud er en skytjeneste som du får tilgang på via mobilnettet er det greit å merke seg at bildene som kun lagres i iCloud vil kun vises når du har tilgang på Wi-Fi eller mobilnett, som man som oftest har uansett.

Du bør også være klar over at bildene du sletter fra bildebiblioteket blir lagret i papirkurven i 30 dager. Frigjør ekstra plass ved å gå inn i bildeappen og velg «Albumer» nederst i menyen. I listen over albumer er det en mappe som heter «Nylig slettet». Fjern bildene som ligger der.

Skjermbilde iOS Album.

Foto: Telia.

Slik gjør du på Android:

På Android-enheten kan du enten velge Samsung Cloud, Huawei-ID, Dropbox eller Google til lagring av bilder i nettskyen. For å lagre i Samsung Cloud gjør du følgende: «Innstillinger» - «Nettsky og kontoer».

Skjermbilde Android Innstillinger.

Foto: Telia.

Slett Spotify offline-lister

Dersom du har mange offline-spillelister på for eksempel Spotify skal det ikke mye til før mye av lagringsplassen er brukt opp. Uansett hva slags musikk man liker er det mange som ønsker å ha tilgang på musikk, uten å være avhengig av å bruke mobildata. Bare se på oversikten til artikkelforfatter i bildet fra iOS-enheten over. Over 20GB er brukt på offline-lister.

Nå er det faktisk helt unødvendig med lister i offline-modus som vil frigjøre masse plass på mobilen. Tjenesten Music Freedom gjør nemlig at man streamer musikk uten at man bruker av datakvoten. For noen betyr det faktisk at 20 GB blir frigjort på mobilen!

Til slutt noen enkle tips i hverdagen

  • Podcaster tar gjerne mye plass, og ofte har man ikke behov for å ha gamle episoder lagret på mobilen. Fjern dem.
  • iOS: Åpne «Innstillinger» - velg «Generelt» - «Lagring og iCloud-bruk» og til slutt «Administrer lagring». Velg «podcaster»
  • Android: Åpne «Innstillinger» - velg «Enhetsvedlikehold» - «Lagring».
  • Fjern gamle videoer. Samme fremgangsmåte som over.
  • Tøm nettleser-logg. Dette gjelder spesielt for iOS-mobiler. Android-mobiler sletter slikt med funksjonen «Slett unødvendig data». Gå til «Innstillinger» - «Safari» og trykk på «Tøm logg og nettsteddata».

Var denne siden nyttig?