Infinity symbol

Slik bruker du Facebook Live på festivalen

Facebook Live gjør det mulig for deg å dele direktesendt videoinnhold. Funksjonen spås å bli mye brukt på konserter og store arrangementer. Her får du vite hvordan du gjør det.

Troen på videoinnhold i sosiale medier har aldri vært sterkere. Og aldri før har det vært så enkelt å lage. I april ble Facebook Live lansert. Dette er en funksjon som gjør det mulig for absolutt alle å lage direktesendt videoinnhold på Facebook.

Mobiltelefon som bruker Facebook live-funskjon. Foto: Telia.

Foto: Telia.

Dette er Facebook Live

Facebook Live gjør det mulig for deg som er på en konsert eller et arrangement å lage direktesendt video fra begivenheten. Videoen avspilles live fra din Facebook-feed, men du kan selv bestemme hvem som skal se den. Du har valget mellom å dele den med alle (åpen profil), venner, utvalgte venner eller grupper du administrerer.

De som er en del av utvalget for den direktesendte videoen får en varsel når du sender live. Etter at videoen har vært live lagres videoen i videobiblioteket ditt, og vil deretter være synlig som en vanlig video. En Facebook Live-video kan vare i opptil 90 minutter.

Slik gjør du det

 • 1

  Du finner funksjonen der du skriver statusoppdatering eller innlegg. Når du går inn her får du opp tekstfeltet, men også en liste med valg. Ganske enkelt står det "Direktesendt video", eller "Live video" om du har engelsk språk.

 • 2

  På skjermen får du nå opp et bilde med kort informasjon og et valg hvor det står "fortsett". Ganske riktig trykker du på "fortsett".

  Facebook Live video-skjermbide av hvordan du kommer i gag.

  Foto: Telia.

 • 3

  I neste bilde kan du skrive status til videoen og deretter trykke på "send direkte". NB! Legg merke til taggen under statusen. Dette er en personverninnstilling hvor du kan velge hvilket publikum du ønsker til videoen, og hvem som inviteres til å se det du sender. Når du begynner opptaket blir dette altså sendt direkte i newsfeeden til publikumet du valgte i personverninnstillingen. Innstillingen ligger lagret til neste gang, men dette kan du endre dersom du ønsker nytt publikum.

  Skjermbilde Facebook Live video-funksjon.

  Foto: Telia.

Hvor blir det av sendingen?

Videoen du sender vil være tilgjengelig i det valgte publikumets newsfeed mens filmen går live. Når du stopper sendingen blir filmen postet på din personlige vegg og i videobiblioteket. Der vil den kun være synlig for publikumet du valgte å dele øyeblikket med.

Du kan også lagre videoen i kamerarullen din og dele den på normal måte som alle andre videoer.

Klar for sommerens festivaler og Fotball-EM?

Tjenesten har et stort potensiale for bedrifter og offentlige personer som vil skape mer engasjement blant sine kunder eller tilhengere. Her får de en ny kanal hvor de kan styre eget videoinnhold og streame video fra viktige og relevante begivenheter.

Vi ser for oss både produktlanseringer, sportsbegivenheter, konserter og "behind-the-scenes-videoer, men også nyheter. Tirsdag 7.juni la for eksempel Dyreparken i Kristiansand ut en Facebook Live-video av de nye gepardungene som lå og sov sammen med moren sin. I halvannen time kunne man se de skjønne gepardungene direkte.

Dyreparken sin Live-video tirsdag 7. juni. Får vi se mer av dette tro? Foto: Screenshot, Facebook @Dyreparken

Bilde av Dyreparken sin Live-video tirsdag 7.juni. Får vi se mer av dette tro? Foto: Screenshot, Facebook @Dyreparken.

Man skal heller ikke se bort fra at kjendiser og bloggere vil anvende tjenesten til å live-streame fra sin egen hverdag. For eksempel så jobber den verdenskjente komikeren Ricky Gervais intenst med å sikre seg en Emmy-nominasjon sammen med katten Ollie, og deler smiskingen gjennom Facebook Live. Den amerikanske TV-personligheten Martha Stewart bruker også Facebook Live aktivt. Hun filmer gjerne matlaging med kjendiskokker eller deler tips til hvordan man best stryker skjorten sin.

Slik bruker Ricky Garvais og Martha Stewart Facebook Live. Foto: Screenshot, Facebook @rickygervais og Facebook @marthastewart

Slik bruker Ricky Garvais og Martha Stewart Facebook Live. Foto: Screenshot, Facebook @rickygervais og Facebook @marthastewart.

All verdens direktesending

Foreløpig er Facebook Live fortsatt en fersk tjeneste og de store massene har ikke hoppet på bølgen ennå. Men noen er i gang og det blir spennende å se hvem som etter hvert blir superbrukerne på livesending.

For å se hvor i verden det sendes direktevideo her og nå har Facebook laget et eget kart man kan gå inn på. Sjekk kartet her og se om du finner noen spennende personer eller firmaer å følge.

Facebook Live-sendinger i verden Foto: Skjermdump Facebook @livemap

Facebook Live-sendinger i verden Foto: Skjermdump Facebook @livemap.