Kyrre Gørvell-Dahll. Foto Telia.

Slik lager du en låt

Går du med en musikerspire i magen? La Kygo vise deg hemmeligheten bak en EDM-hit.

Vi har alltid hatt musikk i oss, blitt inspirert og skapt med det vi har for hånden. Nå er det enklere enn noensinne å lage, dele og lytte til musikk. Kygo forteller hvordan han tenker når han lager en EDM-låt, og hvordan du kan lage din egen - trinn for trinn.

Musikk er både følelser og teknikk

– Musikk er ekstremt følelsesdrevet. Enten man lager, utøver eller opplever musikk: vi er alle opptatt av og legger merke til det som berører oss. Det som gjør at man føler noe, det som setter i gang et eller annet inni oss, sier Ingrid M. Tolstad, sosialantropolog og kulturviter med doktorgrad i musikkvitenskap fra Universitetet i Oslo.

– Men samtidig som musikk er veldig emosjonelt er det også veldig teknisk. Det å kunne synge eller spille, det å på en eller annen måte lage lyd som rører ved folk, krever teknisk innsikt i et instrument. Det samme med musikkproduksjon. Det å skru til synthlyder, trommebeats og gitareffekter krever tekniske hjelpemidler.

Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, hadde nettopp sluttet å ta pianotimer da han oppdaget at han kunne bruke datamaskinen til å lage sanger.

– I begynnelsen kunne jeg bruke hele natten foran maskinen. Jeg fant en melodi jeg likte og la på lag på lag med akkorder, beats og effekter. Men jeg brukte lang tid på YouTube for å lære meg verktøyene. Jeg tror Soundmaker kan gjøre det lettere for unge å komme i gang selv, et første skritt på veien ut i verden, sier han.

Bli inspirert av Kygo Sessions

La Kygo hjelpe deg i gang med å lage din egen musikk – i Telia / Kygo Sessions gir han deg råd om hvordan du blant annet lager en fet beat, finner de ultimate akkordene, en kul melodi, og hvordan du setter det hele sammen.

– Å lage en moderne pop-hit er et samarbeidsprosjekt, sier sosialantropolog Ingrid M. Tolstad, som i sitt doktorgradsarbeid har sittet i musikkstudioer verden over og fulgt arbeidet til internasjonale hitlåtskrivere.

– Ideen om Den Ensomme Mannen og hans gitar finnes fortsatt, men det er ikke det som er standarden for å lage musikk i dag. Hitlåter lages sammen med andre.

Slik deler du musikk med andre

I appen Telia Soundmaker kan du lage din egen musikk med inspirasjon og veiledning fra Kygo. Musikken du lager kan deles med andre via Messenger, e-post eller annet som telefonen din støtter.

Slik lager du musikk i appen Soundmaker. Video: Telia.

Var denne siden nyttig?