6 barn står med hver sin mobiltelefon i skolegården.

Slik sikrer du barnas mobil

9 av 10 tiåringer har egen mobiltelefon, og mange foreldre er bekymret for hva de kan oppleve av nettmobbing. Her er bruksanvisningen som beskytter barna. 

Ifølge undersøkelsen Barn og medier 2018 har 1 av 5 barn i alderen 9 til 18 år opplevd at andre har delt innhold som har gjort dem sinte eller triste. Undersøkelsen viste også at 27 prosent har lagt ut innhold som de har angret på i etterkant.

Og selv om det ikke finnes en helt vanntett metode eller tjeneste som kan beskytte barnet ditt 100 prosent mot alle uheldige opplevelser knyttet til mobilbruk, så er det noen enkle grep du kan ta som gjør barna mindre utsatt. 

trist_gutt_smarttelefon.jpg

Som voksen kan du påvirke hva barnet ditt blir eksponert for eller har mulighet til å gjøre med mobilen. Her er de viktigste tiltakene – for de yngste familiemedlemmene med egen mobil:

1. Registrer telefonen med barnets alder

Barnets mobilabonnement bør være registrert på barnet. Det aller smarteste er å velge et abonnement for barn, som gir full kontroll over kostnadene og som sperrer for bruk som ikke er inkludert. 

En av fordelene er at når barnets alder er registrert, vil ikke barnet motta uønsket innhold som for eksempel reklame. Den voksne er da juridisk eier, og har større mulighet til å kontrollere hvilke innholdstjenester abonnementet skal være åpent for. Barnets mobilnummer vil heller ikke være søkbart i telefonkataloger eller nettkataloger. 

2. Bruk muligheten til foreldrekontroll 

For å laste ned musikk og apper, må man ha en egen konto. For Android-telefoner er det en Google-konto som gjelder. Oppretter du en egen konto til barnet, har du som forelder mulighet til å administrere blant annet skjermtid, passord, apper og innholdsfiltre. Barnet får både egen epost-adresse og passord. Under registreringen knytter forelderen sin egen kontoinformasjon hos Google opp mot barnets bruker. Når barnet ditt fyller 13 år, kan han eller hun ta over kontoen selv. 

Skal barnet bruke en iPhone, har du som forelder en rekke muligheter til kontroll og oversikt, særlig om mobilen har IOS12. Dette kan du lese mer om på Apple sine sider

For iPhone er det Apple-ID som gjelder, merk at det er 13 års aldersgrense for å opprette Apple-ID. 

3. Bruk sikre brukernavn og passord

Barnas brukernavn bør gi minst mulig informasjon om hvem de er. Dette for at fremmede ikke har mulighet til å identifisere dem ut fra for eksempel fornavn og fødselsår, ved å koble dette sammen med annen informasjon de finner. 

Når det gjelder passord, er én regel som alltid gjelder: Ikke del det med noen! Så er det viktig at det ikke skal gå an å gjette seg frem til hva passordet er. Barnevakten.no gir følgende råd: Passord bør være lange. Man bør ha forskjellige passord for ulike tjenester og kontoer. Bruk gjerne en sangtekst, og bytt ut deler med teksten til tjenesten. (Eksempel: EnPinneforSnap.) Til slutt: Bytt passord ofte. 

Far og datter med mobiltelefon

– Snakk med barna!

Det aller viktigste tiltaket for trygg og god mobilbruk er kanskje likevel at foreldrene involverer seg i barnas mobilbruk, mener Chris Hovde, som er Global People Movement Lead i Telia Company. 

– Vi anbefaler å snakke med barna. Spør barna om dere kan gå gjennom programmene og verktøyene de bruker på telefonen sammen, sier han.

– Spør om det er noe de lurer på, om det er noe de er usikre på eller om de har noe de har lyst til å vise dere. Utforsk de nye mulighetene sammen.

Hovde snakker hvert år med minst 100 barn om hvordan de bruker teknologi gjennom et internasjonalt workshop-konsept for skoleklasser som er utviklet sammen med våre samarbeidspartnere. Opplegget danner vårt årlige Barnepanel (Children´s Advisory Panel), der mer enn 2100 barn i sju land har deltatt til nå.

– Vi har snakket med barn om veldig mange ulike tema, fra trygghet på nett, sosiale medier og hvordan være en god venn på nett, til gaming, som er årets tema. En av de viktigste erfaringene er at barn vet og kan mye mer enn det vi voksne tror, sier Hovde. 

Han mener dagens voksne ikke har forutsetninger for å forstå de digitale barna på deres premisser. Ingen som er voksne i dag, har nemlig vokst opp i et hjem der hele verden og all mulig underholdning har vært tilgjengelig i nærmeste mobil eller nettbrett. 

– Vi bør heller forsøke å være mer nysgjerrige og være en støtte for neste generasjon. Jeg tror det er på tide å slutte å mene så mye om mobilbruken deres og i stedet ta oppdagelsesferden på mobilen sammen, råder han.

– Da kan det bli en sosial familieaktivitet, og vi kan ha det moro sammen. For teknologi er først og fremst moro!

Var denne siden nyttig?